Zondag medische tests, maandag eerste training en persvoorstelling : langs de grote poort haalde Ajax Wesley Sonck binnen. Voor veel geld ook. Ook voor Nederlandse begrippen is de transfersom voor Sonck aan de hoge kant, geeft Ajax’ teammanager David Endt toe. “Helaas hebben we ooit al meer betaald voor sommige spelers. Het is een aanzienlijk bedrag, maar het betekent ook dat wij ons willen wapenen voor weer een topjaar. Wij halen Wesley niet om hier veertiende man te worden.” De keuze voor Sonck is vooral een technische keuze, gewild door de trainer, zegt Endt. “Wij hebben met Zlatan Ibrahimovic maar één echte spits. Machlas is dat in onze ogen niet. Wesley moet onze échte nummer negen worden.”

Ajax ging hem het afgelopen seizoen meermaals scouten, met het oog op een mogelijke transfer. Dat is opmerkelijk. Want vier jaar geleden speelde Sonck al in hun blikveld, bij GBA. Toen had Ajax geregeld een scout op de Antwerpse tribune zitten. Zo merkten de Amsterdammers uiteindelijk Mido op na GBA-Gent. Sonck viel hen nog niet op. Toenmalig GBA-voorzitter Jos Verhaegen herinnert zich niet dat iemand van Ajax ooit informeerde naar Sonck. “Daar is nooit over gepraat. Maar Wesley is nu een andere speler dan hij toen was. Vergeet niet dat hij in zijn laatste jaar een half jaar op de bank zat, omdat Andreï Demkine speelde. Pas later kreeg hij zijn kans, maar aanvankelijk lukte het bij Genk ook niet zo goed.”

Daardoor moet Ajax nu veel betalen voor een speler die het vroeger voor een prikje had kunnen halen, geeft ook Endt toe. “Dat is juist. Toen is er hier binnenskamers nooit over Wesley gepraat.” Helemaal verwonderlijk is dat niet. Sonck is namelijk geen talent dat bij de eerste aanblik meteen in het oog springt. Wel beschikt hij over de kwaliteit om snel beter te worden als hij op een hoger niveau aanbelandt. Op voorwaarde dat hij zich omringd weet door spelers waar hij iets kan van opsteken. Vergelijk zijn debuut bij Molenbeek met zijn laatste matchen, doe hetzelfde bij zijn aankomst en vertrek bij Germinal Beerschot en bij Genk, en je komt telkens bij een betere speler uit. In Genk vond hij die spelers waar hij van kon leren het afgelopen jaar niet meer, bij Ajax zijn die er wél. Hij zal ze met plezier opzoeken. Qua mentaliteit zit het ginder goed. Van lefgozertjes houden ze in Amsterdam wel. Niet het arrogante soort à la Mido, wel die waar het heilig vuur in brandt om samen met het team vooruit te gaan. Met Wesley Sonck kan je zo de oorlog in. Zonder tegenslag wordt hij in Amsterdam een topper. (GF)

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier