De Amsterdammers wonnen, maar verloren vooral.

Na het striemende fluitconcert dat hen vorige week na de 1-3-nederlaag tegen Heerenveen te beurt viel, stond voor Ajax de voorbije week in het teken van de rehabilitatie. Dinsdagavond zette het in de Champions League het Israëlische Maccabi Tel-Aviv met 3-0 opzij. Nicolae Mitea stond op links, Wesley Sonck speelde nog eens van de rechterkant, waardoor Daniël De Ridder en Tom De Mul op de bank zaten, en Rafael van der Vaart stond in de spits. “Je probeert iets te doorbreken”, verklaarde Ronald Koeman zijn tactische keuze achteraf. Wesley Sonck maakte het openingsdoelpunt en Stanley Aborah, de zeventienjarige van GBA overgekomen Belg, mocht twee dagen na zijn competitiedebuut ook Europees optreden. “Hij is fysiek sterk en heeft snelheid”, verklaarde Koeman. “Zo’n speler wil je bréngen en tegen Tel-Aviv kon dat. Dit soort wedstrijden is leerrijk voor hem. Hij gaat een grote toekomst tegemoet.”

Sportief een opsteker voor de Amsterdammers, die vorige week technisch directeur Louis van Gaal verloren. Zaterdag al diende hij zijn verzoek tot ontslag in wegens verschillen van mening over de aanpak en verantwoordelijkheden. “Compromissen gaan niet goed samen met mijn karakter”, legde Van Gaal uit. Lees : Van Gaal wou in verhouding tot de trainer meer bevoegdheden voor het aan- en verkopen van spelers en de uitvoering van het technisch beleid en hij kon maar moeilijk verkroppen dat na de uitschakeling de ambities naar beneden werden bijgesteld.

Afgelopen zondag speelde Ajax tegen PSV. Na tal van praatsessies om orde in de kwebbelende selectie te krijgen – van hiërarchie en zelfkritiek is nauwelijks sprake en een aantal spelers wil dat WesleySneijder stopt met klagen in het veld – verloor Ajax de flauwe topper met 2-0. Dat PSV het initiatief aan de Amsterdammers liet en die daar geen raad mee wisten, bewees het manco dat de voorbije weken onder de ploeg borrelde : namelijk dat er door een zuinig aankoopbeleid maar weinig voetbalintelligentie in zit. (RDG)

Heerenveen, ondergebracht in groep G van Beveren, gleed nadat het 2-2 gelijk was gekomen alsnog met 4-2 weg bij Benfica Lissabon in de Uefacup. In het doel van de Friezen stond BrianVandenbussche, Belg en ex-Club Brugge. FC Utrecht, in de Uefacup ondergebracht in de groep C van Club Brugge, hield vijf kwartier stand tegen Real Zaragoza, maar verloor dan toch met 2-0. Stefaan Tanghe en Hans Somers stonden in de basis. FoekeBooy koos voor een extra middenvelder en zette daarom Tanghe alleen in de spits.

TOPSCHUTTERS : 1. Kalou (Feyenoord) 9 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord) 8 goals ; 3. Huntelaar (Heerenveen), Van de Haar (FC Utrecht), Vennegoor of Hesselink (PSV) 6 goals.

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier