Geboorteplaats en -datum?

Vliermaal, 19 juli 1948.

Welke sporten beoefen je zelf?

Ik ben de laatste tijd vooral bezig met fietsen: het is prima weer en joggen zit er voor mij niet meer in. Vroeger ging ik wel vaak lopen, maar ik denk dat het gezonder is om mijn oude knoken in beweging te houden door te fietsen. Tijdens het lopen had ik ook te veel last van de meniscus aan mijn rechterknie. Een oud zeer, waardoor ik ook op mijn 19e al ben moeten stoppen met voetballen. Ik speelde bij FC Vliermaal, de club uit mijn dorp. Ik was een middenvelder met redelijk wat technische bagage, maar miste de drive. Ik ben 1m86 en heb lange spieren, echt explosief was ik dus ook niet.

Welke sporten volg je passief?

Ik ben in de jaren tachtig nog een tijdje sportjournalist geweest, dus ik volg de sport wel met behoorlijk veel passie. Naar België-Turkije had ik bijvoorbeeld weken uitgekeken. Ik had weer het gevoel van vroeger, toen een Europese wedstrijd van Anderlecht of Standard echt het hoogtepunt van de week was. Ook de Jupiler League volg ik op de voet: ik heb een abonnement op Belgacom TV en ging vroeger regelmatig naar STVV kijken. Ik denk soms mijmerend terug aan de tijden dat Stayen nog een heel volkse uitstraling had. Er waren bij wijze van spreken geen toiletten, iedereen moest op betonnen platen plassen. Ik ben ook geïnteresseerd in de verhalen achter het voetbal: de corruptie, de rol van het geld, heeft Romelu Lukaku echt zoveel talent als hem wordt toegedicht, dat soort zaken … En dan is er nog één kwestie die me al jarenlang bezighoudt: waarom gebeurt het zo vaak dat een ploeg die met tien komt te staan nog kan standhouden, of zelfs kan winnen tegen een tegenstander met elf? Volgens mij staat er in een elftal eigenlijk één man te veel op het veld en zou voetbal gespeeld moeten worden met tien tegen tien. ( lacht)

Wie waren vroeger je jeugdidolen?

Alle spelers van Real Madrid begin jaren zestig: De aalvlugge Francisco Gento, Alfredo Di Stéfano, Ferenc Puskás … Mijn leraar Latijn vroeg ooit of ik de spelers van Real Madrid kende en ik kon alle namen uit het hoofd opsommen. Toen kreeg ik de opmerking dat ik mijn Latijnse woordenschat beter ook zo in mijn geheugen zou prenten. ( lacht) Het Real van die tijd speelde niet alleen prachtig voetbal, de spelers zagen er esthetisch ook piekfijn uit met die hagelwitte shirts.

Wat is je absolute kippenvelmoment?

De finale van de wereldbeker in Mexico ’86 tussen Argentinië en West-Duitsland. Ik zat toen in een afgeladen stadion met 120.000 toeschouwers naast Rik De Saedeleer te kijken naar de kunstjes van Diego Maradona. Onvergetelijk.

DOOR BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier