Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Alain Courtois is naar eigen zeggen niet geïnteresseerd in het voorzitterschap van de Pro League. “Ik heb andere dingen te doen”, zegt de 58-jarige Brusselaar. “Ik zit in de Senaat en mijn partijvoorzitter eist me steeds meer op. Ik heb geen tijd voor de Pro League.”

Geruchten over Courtois’ vermoede ambitie zwollen aan nadat hij vorige week achter de verzoening tussen Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock en Standardbaas Luciano D’Onofrio bleek te zitten. Eerder werden François De Keersmaecker (KBVB) en Ivan De Witte (Pro League) wandelen gestuurd toen zij beide clubs wilden samenbrengen. “Maar ik kreeg óók eerst een categoriek njet van beide voorzitters”, zegt Courtois. “Pas toen ik hen tien dagen later opnieuw belde, gingen ze wel akkoord. Wegens de discretie nodigde ik hen uit op mijn appartement. Ik heb gekookt en na anderhalf uur was de sfeer beter. Zij vonden dat er ook een sterk gebaar naar de supporters moest komen. Het toeval wil dat ik pas een trouwfeest had bijgewoond in dat kasteel in Hélécine. De ligging was perfect. Het enige wat van mij kwam, was het idee van de uitwisseling van de truitjes.”

Opvallend was dat behalve Vanden Stock en D’Onofrio niemand anders van Anderlecht of Standard aanwezig was. Beide mannen verkozen ook geen vragen te beantwoorden. Dat D’Onofrio een gegeneerde Vanden Stock een halfuur liet wachten voor het oog van de camera’s, sterkt diverse bronnen in hun vermoeden dat de Wiedergutmachung een verborgen Luikse agenda diende. Het is een publiek geheim dat de Luikse club De Witte weg wil aan het hoofd van de Pro League. In juni voerde het ook al oppositie tegen De Keersmaecker en vroeg het Philippe Collin om tegen te kandideren als bondsvoorzitter. Die paste.

Bij de herverkiezing van De Witte op 4 september jl. zou Pierre François Courtois al als tegenkandidaat naar voren hebben willen schuiven. Vorige vrijdag bracht de Standarddirecteur de wenselijkheid van een onafhankelijke voorzitter opnieuw ter sprake. Met grote vastberadenheid én unanimiteit veroordeelden de overige vijftien clubs – Anderlecht op kop – die interventie. Ook dat zou duiden op aanhoudende spanningen tussen Anderlecht en Standard, én op weerstand tegen de figuur van Courtois. “Het belangrijkste was dat het gesprek tussen beide clubs plaatsvond en dat er een zekere vorm van ontdooiing intrad. De rest is betekenisloos”, reageert Ivan De Witte erg omzichtig.

Dat Courtois zich nu profileert als de grote verzoener, zou er ook mee te maken hebben dat hij niet langer deel uitmaakt van het managementteam van de Belgisch-Nederlandse kandidatuur voor het WK 2018. De Nederlanders wilden naar verluidt niet meer met hem verder. “Ik had geen tijd meer om elke week in Eindhoven de Belgische belangen te gaan verdedigen”, geeft Courtois slechts toe. “Dus liet ik dat liever over aan iemand anders.” Dat wordt Gilbert Timmermans, een gepensioneerde industrieel ingenieur uit Limburg, lid van het uitvoerend comité en secretaris-generaal van de Voetbal Federatie Vlaanderen. Courtois is nu WK-ambassadeur van de Belgische regering, waarvoor hij vooral het Belgische stadiondossier zal behartigen.

Wie dus achter zijn contacten met Vanden Stock en D’Onofrio andere ambities vermoedt, moet hij teleurstellen. “Ik zag het escaleren in interviews”, aldus Courtois. “Ik vroeg me af: wie kan er nog iets doen nu? Ik zag niemand anders dan mezelf. Kijk, op 16 november organiseer ik in de Senaat, samen met de Pro League, een colloquium over de toekomst van het Belgische voetbal. Gérard Houllier zal dat voorzitten. Wie van kwade wil is, kan daar ook een verborgen agenda achter vermoeden. Maar dit is geen verkiezingsperiode, electorale bedoelingen kunnen er dus niet achter zitten. Ik vind gewoon: op een bepaald moment moet er íémand initiatieven nemen. Anders beweegt er niets. Dus doe ik het.”

JAN HAUSPIE

‘Iémand moet initiatieven nemen. Anders beweegt er niets. Dus doe ik het.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier