De Franse voetballer die vastgehouden werd in Qatar is eindelijk mogen vertrekken, omdat hij instemde om zijn laatste maandlonen te laten vallen. Hij zal niet meer in de weg lopen van de slaven die de nieuwe WK-stadions bouwen. Is dat het land dat in 2018 het WK organiseert, terwijl wij een meer gedegen dossier hadden?

Alain Courtois: “Het mag duidelijk zijn dat we niet verslagen zijn door een ander dossier maar door geld. Daarna heeft men simpelweg de spelregels veranderd en bepaald dat er in de winter gespeeld zal worden. Ik had ermee kunnen leven als onze kandidatuur was geklopt door Engeland, Rusland of Spanje. Maar Qatar… Je wordt niet zomaar ineens een voetballand. Traditie telt mee. De kandidatuur van Qatar was een PlayStationkandidatuur, helemaal kunstmatig. Dat weet iedereen intussen. Men wilde ons zelfs laten geloven dat Qatar een echte voetbalcompetitie zou organiseren met een hoog niveau. Helemaal surrealistisch.”

Zou de FIFA, nadat er gesjoemeld werd bij het toekennen van dat WK, ook durven de WK-loting van vrijdag te vervalsen?

“Dat denk ik niet. Een Colombiaanse tv-zender beweerde dat de trekking al gekend is, dat kan er bij mij niet in. Als men het heeft over koude en warme balletjes in die bokaal ga ik daar niet in mee. Hoeveel mensen zouden dan niet mee in de combine zitten en moeten zwijgen? Bij lottrekkingen worden ook niet-voetbalmensen betrokken, uit andere sectoren. Daar zou zeker iemand uit de biecht klappen. Ik vertrouw de FIFA en de UEFA.”

Hoe zit het ondertussen met het dossier van het nationale voetbalstadion? Dat lijkt helemaal vast te zitten, we weten nog niets over de financiering, ook niet over een mogelijke verhuizing van Anderlecht.

“De toekomst van dat stadion en van de Memorial wordt niet bepaald in persberichten. Het is geen toeval dat niemand het financiële aspect bespreekt. Het dossier ligt zo gevoelig dat aan alle betrokkenen gevraagd is om de lippen op elkaar te houden. Elk woord kan een bron van problemen zijn. Maar we gaan wel vooruit, intussen. Het eerste nieuws over de financiering komt binnenkort. Meer wil ik er niet over kwijt, ik bevestig enkel dat het project voor de volle honderd procent gefinancierd zal worden door privaat kapitaal. Wat Anderlecht betreft, ook daar heb ik beloofd niets over te zeggen.”

Wordt het dossier rond het nationale stadion de inzet van de verkiezingscampagne? Een nieuwe manier voor de politici om het voetbal weer in te palmen?

“Neen, maar het is een onderwerp waarover blijvend gepraat zal worden. Ook al wordt alles betaald met privaatgeld, altijd zal de helft van de Belgen vragen waarom er een stadion gebouwd wordt en geen extra scholen en crèches. Anderen zullen het een fantastische zaak vinden. Zelf zou ik niet één, maar twee standbeelden van Michel Platini voor het stadion plaatsen. Zonder zijn idee om het EK 2020 in 20 landen te organiseren, stonden we qua bouw van een nationaal stadion nog altijd nergens. Ik wijs er nog eens op dat de uitzonderingsmaatregel waardoor de Rode Duivels nog in het Koning Boudewijnstadion mogen spelen afloopt in 2017, dat geen enkel stadion in ons land nog conform de regelgeving is om interlands te organiseren. De enige manier om die uitzonderingsregel te verlengen, is een concreet bouwproject bij de UEFA indienen voor de bouw van een nieuw stadion. Ik ben blij dat er iets beweegt, nadat ik het idee lanceerde in 1988.”

In een radioprogramma zei je dat de Fransen na hun WK-titel in 1998 het vervolg gemist hebben. Wat bedoelde je daarmee en wat moet België doen om het huidige succes van de Rode Duivels niet kapot te laten gaan?

“De Fransen hebben het succes van hun team, dat net als het onze multicultureel is, niet goed gebruikt. Ze hadden moeten meesurfen op dat succes op diverse vlakken: sportief, cultureel, politiek. Hoeveel verkozenen in het Franse parlement zijn kleurlingen? Weinig! Met hun sportieve titels in 1998 en 2000 hebben ze niets gedaan. Wij mogen dezelfde fout niet maken. Als een jongen van gekleurde afkomst als Vincent Kompany uit een bescheiden buurt uit Brussel zo ver raakt, moet je dat gebruiken als voorbeeld. De politieke wereld moet het succes van de Rode Duivels gebruiken om een nieuwe integratiepolitiek uit te tekenen.”

DOOR PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier