Met Hansa Rostock verliest de Bundesliga zijn laatste club uit het oosten.

Zelfs wonderdokter Jörg Berger kon ditmaal een degradatie niet verijdelen. Door de degradatie van Hansa Rostock moet de Bundesliga het volgende seizoen voor het eerst sinds de samenvoeging van de voormalige West- en Oost-Duitse profcompetitie in 1991 zonder ploegen uit het oosten rooien. Daarom luidt het Duitse profvoetbal de alarmbel, want de geografische verdeling van de clubs zit nu wel erg scheef.

Na het toernooi om de Confederations Cup, tussen 15 en 29 juni, zullen de betrokken partijen, waaronder de Duitse voetbalbond (DFB) en de Nordostdeutscher Fussball-Verband, aan tafel zitten om de problematiek te bespreken. In de jaren negentig pompte de voetbalbond al eens twintig miljoen euro in het Oost-Duitse voetbal. Om voetbal daar een nieuwe impuls te geven, zal de nationale ploeg volgend seizoen alvast een interland in Rostock afwerken, zo werd nu al aangekondigd.

Het probleem is duidelijk : de ploegen lijden onder de slechte economische situatie in het vroegere Oost-Duitsland. Door gebrek aan sponsors, geld en een goede infrastructuur zijn de perspectieven somber. Daardoor konden in het verleden ploegen als Dynamo Dresden en Energie Cottbus nooit aansluiting vinden bij de financieel sterkere en structureel beter onderbouwde clubs uit het westen. Een paar ploegen zakte af naar een bedenkelijk niveau. Rot-Weiss Erfurt degradeerde net uit de tweede Bundesliga, terwijl gerenommeerde clubs als Carl Zeiss Jena, VfB Leipzig en 1. FC Magdeburg eerder al afdaalden naar de amateurreeksen. Ook Union Berlin (nog bekerfinalist in 2001) en Sachsen Leipzig zakken alsmaar verder weg.

Hansa Rostock mag het dus volgend seizoen in de tweede Bundesliga opnemen tegen oude concurrenten als Erzgebirge Aue, Dynamo Dresden en Energie Cottbus. Oud-voorzitter Peter Michael Diestel, de laatste minister van binnenlandse zaken in Oost-Duitsland, hoefde in die Welt niet lang na te denken over de oorzaken. “Het is geen schande arm te zijn. Maar wel om doof te reageren op de aanwijzingen dat je daardoor niet kan overleven op het hoogste niveau. Onnodige risico’s nemen, is het grootste gevaar.”

Hij verwees daarbij naar het voorbeeld van Waldhof Mannheim dat op het einde van de jaren negentig op vijf jaar tijd ongeveer twintig miljoen euro investeerde, 130 nieuwe profspelers contracteerde en er even veel liet gaan, maar in januari 2003 was de oud-club van Daniel Camus wel onvermogend. Schuldenvrij, maar ook zonder vers geld speelt de ploeg nu in de Oberliga. Rostock hoopt met een onmiddellijke terugkeer naar eerste de negatieve spiraal te doorbreken. (FV)Bayern Munchen won de dubbel door in de finale van de DFB Pokal, gespeeld in Berlijn, Schalke 04 te verslaan met 1-2. Doelschutters waren Roy Makaay, Lincoln (strafschop) en Hasan Salihamidzic. Duits international Hanno Balitsch (24) verruilt Mainz 05 voor Hannover 96. De middenvelder tekende een contract tot 2008. Daniel Bierofka (26) verlaat Leverkusen voor VfB Stuttgart. De Duitse international tekende een overeenkomst voor drie seizoenen. De Fransman Valérien Ismael (29) bereikte, ondanks een contract tot 2008 bij Werder Bremen, een persoonlijk akkoord met Bayern München om centraal in de verdediging Robert Kovac op te volgen. Vahid Hashemian verhuist naar Hannover 96, Thomas Linke trekt naar SV Salzburg. Craig Moore (29) vertrok per direct bij Gladbach. De Griekse middenvelder Dimitrios Grammozis (26) verlaat Kaiserslautern voor FC Keulen en tekende tot 2007. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier