Club Brugge won zaterdag de Supercup tegen Germinal Beerschot, vrijdag start de competitie. “Ik verwacht zoals de laatste jaren een strijd tussen de twee groten : Club Brugge en Anderlecht”, blikt bondscoach Aimé Anthuenis vooruit. “Standard en Genk kunnen dicht eindigen, maar ik acht ze nog niet bekwaam om hen op de meet te bedreigen. Wie kampioen wordt, hangt doorgaans van kleinigheden af. Het is heel voorbarig om daar nu al iets over te zeggen. Anderlecht is met Aruna een heel belangrijke speler kwijt, maar hield voor de rest zijn groep samen. Brugge is heel wat spelers kwijt en niet van de minsten. Het is afwachten hoe de vervangers het doen. Het is te vroeg om te stellen : dat zijn goede transfers of minder goede. Ceh werd in zijn eerste jaar ook bestempeld als een foute transfer, maar dat bleek daarna niet juist. Misschien wordt Leko nog beter. Ik vond hem in de Supercup, zoals ook de ploeg, groeien tijdens de match.”

Er was enorm veel beweging op de transfermarkt. Van welke transfer ben je gecharmeerd ?

Aimé Anthuenis : “Tussen al die nieuwe buitenlanders zullen er zeker een aantal zijn waarvan we over een week of zes zullen zeggen : dat is erop. Maar daar is het nu nog te vroeg voor. Wat brengt Oliseh in Genk ? Hetzelfde als bij Ajax ? Dan kan dat een toptransfer zijn.”

Welke tendens zie je ?

“Brugge vernieuwde zijn kern, Anderlecht, Standard en Genk behielden die en vulden hem nog aan : ik vind dat men in vergelijking met een aantal jaren terug meer probeert zijn betere spelers te behouden en nog te versterken. Mijn indruk is dat de clubs meer in staat zijn te weigeren, zoals Genk blijkbaar neen zegde tegen Feyenoord en Wolfsburg voor Koen Daerden. Dat is wat een club sterker maakt : spelers met een progressiemarge behouden.

“Een tendens is ook : meer ploegen die Franse spelers halen. De markt bepaalt dat. Er zijn in Frankrijk veel technisch gevormde spelers op overschot en vorig seizoen stelde men vast dat die onbekenden van La Louvière goed meedraaiden.”

Wie wordt de revelatie ?

“Beveren, als ik lees dat de kranten hen op een degradatieplaats zetten. De kern is ruim en ik hoor dat er heel goede buitenlanders tussen zitten. Ik denk ook dat Charleroi, de grote revelatie van vorig seizoen, bekwaam is om te bevestigen. Op het individuele vlak verwacht ik een sterk seizoen van Zetterberg, Conceiçao, Leko en misschien Oliseh. Voor de topschutters is mijn tiercé : Vandenbergh, Jestrovic, Balaban.”

Welke ploegen krijgen het moeilijk ?

“Een ploeg of vijf, zes en daar zijn doorgaans zij die promoveerden bij, al bewees Cercle dat je daar ook niet a priori bij bent. Het kan best dat Roeselare of Zulte Waregem voor de verrassing zorgt en buiten de degradatiestrijd blijft. Neen, ik heb te veel respect om nu al te zeggen : die ploeg zal zakken. Het is ook onmogelijk. Daarvoor is het afwachten wat de kolommetjes ingaande en uitgaande transfers brengen. Ik krijg wel de indruk dat nogal wat clubs gezonder zijn dan vijf jaar geleden. Dat zal dan wel het werk zijn van Germain Landsheere en zijn licentiecommissie. Dat de kampioen zich dit seizoen rechtstreeks voor de Champions League plaatst, bewijst dat het Belgisch voetbal, waarover dikwijls zo negatief wordt gedaan, nog zo slecht niet is. Waar is de tijd dat we in tegenstelling tot Nederland drie voorrondes moesten spelen ? Dat is een grote stap vooruit, als je in de internationale competities kunt meedraaien, stimuleert dat het voetbal. En de hervormingen ? Dat is voor de mensen die daar mee bezig zijn en dat is ook een stuk in handen van de clubleiders.”

Club Brugge lootte in de derde voorronde van de Champions League Valerengen of Haka, Anderlecht Slavia Praag : twee op twee ?

“Ik hoop het, want kwalificatie voor de Champions League geeft een enorm positief elan aan het hele clubgebeuren. Dat geeft stimulansen in de kleedkamer, in de bestuurskamer, overàl. Het lijkt erop dat ze beiden behoorlijk lootten. De kansen zijn niet min, maar je kunt ook niet zeggen dat het al op voorhand binnen is. Scandinavische ploegen zijn niet zwak en de Tsjechische competitie mag je zeker nooit onderschatten. Die leunt enorm aan bij de Belgische.”

Wat mogen we het komende seizoen van de nationale ploeg verwachten ?

“Na een slechte start zijn we aan een inhaalbeweging bezig. Als we in Bosnië winnen, doen we weer volop mee voor het EK volgende zomer in Duitsland.”

door Christian Vandenabeele

‘Beveren wordt de revelatie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier