Zwaar teleurgesteld verliet Bart Deelkens (27) afgelopen zomer Westerlo, waar hij zijn basisplaats onder de lat was verloren aan Jonathan Bourdon. Door de komst van Ronny Gaspercic was er geen toekomst voor de doelman meer weggelegd in ’t Kuipje. MVV moest zijn loopbaan een nieuwe wending geven. Maar amper zes maanden later keert Deelkens alweer terug naar België, nadat hij een contract voor tweeënhalf jaar ondertekende bij Sint-Truiden. In 1998 testte de Limburger ook al eens op Staaien, maar toen kozen de Haspengouwers voor Davy Schollen.

Het vertrek bij Westerlo ontmoedigde je. Kijk je nog altijd met een wrang gevoel terug op dat pijnlijke afscheid ?

Bart Deelkens : “Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging, nadat ik toch zeven seizoenen op een meer dan degelijk niveau had gepresteerd. We haalden mooie resultaten, meestal eindigden we rond de vijfde plaats, en ik presteerde toch altijd constant. De beker was daarbij een mooi hoogtepunt. Maar op den duur merk je dat jouw verrichtingen met een vergrootglas worden bekeken. Zo gaat dat dan met spelers die stilaan als een meubelstuk worden beschouwd (grijnst). Wie speelt er tegenwoordig nog zeven jaar voor dezelfde club ? Ik ben altijd een echte clubspeler geweest. De manier waarop ik moest vertrekken, was spijtig en deed pijn. Ik had er toch iets anders van verwacht. Maar dat zijn nu eenmaal de harde wetten van het huidige voetbalwereldje zeker ? Ik had het er emotioneel heel moeilijk mee, want ik was graag in Westerlo. Ik kende er iedereen, onze ploeg was een hechte vriendengroep. Maar ja, ik leerde al dat vriendschap in de voetballerij een relatief begrip is.”

Je vertrok met veel ambitie naar MVV, maar speelde er amper vijf competitieduels en één bekerwedstrijd. Was Serge van den Ban zoveel beter ?

“Volgens de trainer wel. Het seizoen ervoor was Serge nog uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Nadat hij door onze coach was weggehaald bij Ajax, waar hij de gehele jeugdopleiding doorliep. Ik wist heel goed aan welke moeilijke opgave ik begon. Blijkbaar waren er bepaalde aspecten die in zijn voordeel spraken. Maar Sint-Truiden biedt mij nu een unieke kans, dit kon ik niet laten liggen.”

Woog het mentaal even zwaar om bij MVV op de invallersbank te zitten als voorheen bij Westerlo ?

“Absoluut. Want ik was nieuw en wilde me bewijzen. Maar dat halfjaar MVV maakte me geestelijk en sportief toch sterker. Ik werd niet alleen rustiger in mijn hoofd, ook verbaal sta ik nu meer mijn mannetje. Van communicatie kunnen we nog veel leren van de Nederlanders. De tijd van het piekeren na een foutje of wat kritiek is ook voorbij. Je moet eruit leren en proberen om vooruit te kijken. Ook in het meevoetballen boekte ik vooruitgang.”

Sint-Truiden kan een nieuwe start betekenen ?

“Het móét. Dit is een droom, want ik kan hier spelen in mijn achtertuin. Ik woon op amper tien kilometer van het stadion. Het is mijn bedoeling opnieuw de Bart te worden van zes jaar geleden : iemand die punten pakt voor het team en uitblinkt in soberheid.”

Sluimeren er dan revanchegevoelens ?

“Ik ben niet kwaad, ik heb geen vijanden, want ik werd altijd goed behandeld in Westerlo. Alleen wil ik nu met een propere lei herbeginnen. Sint-Truiden in eerste klasse houden is het doel.”

Degradatievoetbal, met de bijhorende hoge druk en stress, schrikt jou niet af ?

“Helemaal niet. Ik trek me op aan het bekerduel tegen RC Genk. Dat was weer de vechtersmentaliteit van vroeger die ik terugzag. Weet je, Sint-Truiden heeft helemaal geen ploeg om te zakken. De trainer verwacht dat ik, met mijn ervaring, punten pak en het spel wat mee help organiseren door de verdediging goed te sturen. Ons zo snel mogelijk redden en opschuiven naar de middenmoot staan voorop. Het eerste duel tegen Lierse wordt cruciaal. Alle thuiswedstrijden moeten we winnen. De Hel van Staaien moet herleven, op tv moet je weer het gedaver van de tribunes kunnen voelen. De competitie primeert, maar misschien kunnen we ook nog stunten tegen Charleroi in de beker. De uitdaging is groot.” l

FRéDéRIC VANHEULE

‘IK BEN BIJ MVV RUSTIGER GEWORDEN IN MIJN HOOFD.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier