Sinds vorige donderdag vertoeft Bernd Thijs in Turkije. De scheidende middenvelder en aanvoerder van RC Genk ging er kijken naar een woning en de laatste details van zijn vierjarige contract met Trabzonspor regelen. Meteen zou hij begin deze week ook aansluiten bij de spelersgroep, die de trainingen hervat. Vanaf maandag – dag van zijn zesentwintigste verjaardag – is Thijs nog enkele dagen in België, waarna hij afreist naar Hamburg voor een stage met zijn nieuwe club. Na vier jaar Genk en ondanks nog één jaar contract zet de veertien keer voor de Rode Duivels geselecteerde speler de stap naar het buitenland.

Waarom Turkije ?

Bernd Thijs : “Da’s een lang verhaal. Ik heb een jaar lang met Genk gediscussieerd om mijn contract open te breken. Drie of vier maanden geleden stond alles wat we waren overeengekomen op papier, op de handtekeningen na. Twee weken later bliezen ze alles af, ik weet nog altijd niet waarom. Het ging niet meer : geen geld meer, en dit, en dat. Toen kwamen er andere clubs : een Duitse en Trabzonspor. Ik ben gaan praten en hield daar een goed gevoel aan over. Vervolgens heb ik met Hans Somers en Josip Skoko gebeld, en zij zegden mij dat de Turkse competitie even goed is als de Belgische. Misschien zelfs iets beter. Het is een nieuwe ervaring en het financiële aspect speelt natuurlijk ook mee, maar als Genk het niet afgeblazen had, had ik vier maanden geleden bijgetekend.”

Er was voordien niet al iets gebroken tussen jou en Genk ?

“Neen, helemaal niet. Anders ga ik niet een jaar lang discussiëren om mijn contract open te breken.”

Twee jaar geleden was je met België op het WK. Er is nog geen Belg als international uit Turkije teruggekeerd. Ga je je nu begraven ?

“Ten eerste, vorig jaar ben ik ook niet meer opgeroepen. En ten tweede, als je ziet welk schitterend seizoen Filip Daems achter de rug heeft en dat hij maar vijf minuten mag invallen bij de nationale ploeg waarna hij terug naar af wordt gestuurd, tja, dan kan je moeilijk spreken van een echte kans. Dat ligt niet aan de Turkse competitie of aan Filip Daems, maar aan andere mensen. Als zij het te ver vinden om te komen kijken, is dat hun zaak. Ik hoop dat het niét zo is, maar ik zal moeten afwachten. Trabzon won de laatste twee jaar telkens de beker en speelt nu voorronde Champions League : het is dus niet zomaar een ploegje waar ik naartoe ga.”

Wilden de nieuwe trainer en technisch directeur van Genk nog met je door ?

“Ik heb een gesprek gehad met Ariël Jacobs en René Vandereycken. Ze maakten mij duidelijk dat ze me absoluut wilden houden, (lachje) maar blijkbaar niet graag genoeg. De trainer in Turkije wilde mij ook absoluut en die heeft wél zijn zin doorgedreven. In Genk niet : dat is het verschil.”

Bij Trabzonspor tref je Hans Somers en Karel D’Haene als ploegmaats. Zou je naar Turkije getrokken zijn als het een club was zonder Belgen ?

“Goh, dat weet ik niet. Het financiële is sowieso belangrijk, maar het sportieve ook. Was het een middenmotor geweest of een ploeg waar ik niets van afwist maar waar ik hetzelfde kon verdienen, dan had ik het niet gedaan. Nu zit ik toch bij een topclub in Turkije, die voor de prijzen gaat.”

door Jan Hauspie

‘Jacobs en Vandereycken wilden me absoluut houden. Maar blijkbaar niet graag genoeg.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier