Volgend weekend ontmoet Racing Genk Club Brugge, dat zoekt naar zijn beste spel. Genk, dat afgelopen zondag ook de Beverse klip omzeilde, slaagt daar tegenwoordig steeds beter in dankzij de geblesseerden die het stilaan recupereert en een opstelling met Steven Defour en Orlando Engelaar voor Sunday Oliseh en Bob Peeters voorin. “Een 4-3-3, of een verkapte 4-5-1, met Soetaers en Beslija die iets minder hoog staan”, zegt Peeters, Kevin Vandenbergh en Nenad Stojanovic ten spijt.

Wat betekent die driehoek op het middenveld voor jouw manier van spelen ?

Bob Peeters : “Dat betekent harder werken in de spits, proberen duels te winnen en de bal bij te houden en zorgen dat je er conditioneel staat door scherp te trainen. Bij balbezit ben ik het eerste aanspeelpunt, bij balverlies ben ik de eerste verdediger, want eigenlijk spelen we zo maar met één spits. Bij balbezit zak je in en komen de twee flanken naar binnen, waardoor je compacter kan spelen. De tegenstander mag tot een bepaalde zone tikken, maar dan moeten we druk zetten. Op Gent bijvoorbeeld stonden Oliseh en Daerden centraal in een ruimte van veertig meter te voetballen, waardoor Vrancken de grote man kon zijn. Nu zal de tegenstander in een ruimte van twee, drie meter moeten draaien en dan wordt het moeilijker. We verdedigen daardoor niet slecht nu, vooral ook omdat Sunday een minder grote ruimte moet dichtlopen.”

En hij nog meer zijn lange pass moet kunnen gebruiken ?

“Ballen door de lucht spelen wordt moeilijk, want ik kan niet doorkoppen. Met Defour en Engelaar als tussenstation beschikken we over balvastheid en met snelheid op de zijkanten moet je als spits zo snel mogelijk voorin zien te raken. Daar wordt ook op getraind : bal naar de diepe spits, laten vallen, de middenvelders die bijsluiten en de flanken aanspelen.”

Kan je dat conditioneel volhouden ?

“Twee dagen na de wedstrijd voel ik het lactaat in de spieren wel. Je voelt ’s morgens dat je niet zo snel herstelt. Maar als ploeg krijg je het niet belopen als spelers elders uit positie lopen of als je de duels niet wint. Dan wordt het heel moeilijk, maar als je compact speelt, is het geen probleem. Als elftal verdedigen en aanvallen, dat lukt ons de laatste weken iets beter. De wil om te winnen en de nul te houden is weer heel groot. Cornelis, Chatelle, Daerden, Claessens komen stilaan terug, dus je móét wel elke week scherp zijn en met het mes tussen de tanden spelen met zo’n concurrentie. Dan zijn wij een heel moeilijke ploeg en zullen er hier nog weinig punten komen rapen. Compact én agressief spelen, dat is alles.”

Betekent dat ook verdedigender spelen ?

“Niet behoudend, neen, want we hebben altijd veel kansen gecreëerd. We veranderen alleen heel snel, zoals Zulte Waregem dat ook heel goed doet. Er zit veel variatie in het spel. Bedoeling is de ploeg naar je hand te laten spelen, zoals Co Adriaanse dat met AZ deed : compact maar aanvallend, breed in balbezit en naar binnen bij balverlies. Tegen Lierse liep dat heel goed : we raakten op een gegeven moment zestig keer de bal na elkaar. Je kan zeggen dat ze het ons niet moeilijk maakten, maar je moet het nog doen ook. We kunnen niet alleen op de mensen met individuele flitsen teren.”

Je hebt voorin al in verschillende opstellingen gespeeld, met Engelaar erachter, met Vandenbergh, met Stojanovic.

“Nu wordt het moeilijker omdat we met een paar spitsen zitten voor één positie, dus dat is bikkelen, maar dat is inherent aan voetbal. Of er moeten twee spitsen op elkaar afgestemd raken, maar dat moet de trainer uitmaken, welke de beste combinatie is.”

In de beker raakte je geblesseerd nadat je na een te korte opwarming iets te enthousiast juichte. Doe je dat nu minder ?

“Absoluut. Je moet het wel in de juiste context zien : ik zat op de bank om te rusten en was al wat stijf… Maar het is mij opgevallen dat ik bij mijn vorige doelpunt niet zo ver gelopen ben (lacht).”l

RAOUL DE GROOTE

‘ER ZULLEN ER HIER NOG WEINIG PUNTEN KOMEN RAPEN.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier