Hij werd door bondscoach René Vandereycken opgenomen in de brede voorselectie van de Rode Duivels. Brian Vandenbussche (24) kent de wetten van het voetbal inmiddels uit zijn hoofd. Nooit kreeg de oud-doelman van Club Brugge bij Heerenveen de voorkeur, maar telkens dreef de West-Vlaming boven.

Jouw verhaal is dat van het eeuwige nummer twee dat basisspeler werd ?

Brian Vandenbussche : “Als tweede doelman mag je eigenlijk nergens op rekenen. De meeste reservekeepers zitten immers het hele seizoen op de invallersbank. Ik had het geluk dat mijn concurrent Boy Waterman geblesseerd raakte ( hij scheurde een kruisband af, nvdr), waardoor ik nu al maanden onder de lat sta.”

Dat is ook de reden waarom je nu nog altijd voor Heerenveen speelt ?

“Inderdaad. Ik ben een jonge keeper en absoluut niet geschikt om het hele seizoen alleen maar stand-by te staan. Bovendien ben ik simpelweg te goed voor de bank. Vorig seizoen haakte Boy ook af met een blessure en liet ik zien heel goed mee te kunnen. We haalden zelfs Europees voetbal. Stiekem rekende ik er dan ook op dit seizoen vanaf de eerste wedstrijd in de basis te staan.”

De klap was hard toen trainer Gertjan Verbeek een week voor de competitiestart Waterman verkoos ?

“De concurrentiestrijd in de aanloop was hard en eerlijk. Uiteindelijk koos de coach vooral op het punt van meevoetballen voor Waterman. Natuurlijk was ik het daar niet mee eens. Ik vind mezelf de beste keeper van Heerenveen. Maar wat kun je daar op zo’n moment aan doen ? Nee, zijn keuze was niet oneerlijk. De eerste dag voelde ik mentale pijn, dan heb je geen zin. Ik dacht : wat heeft die man toch tegen mij ? Ik kwam thuis, smeet de deur dicht en ben de hele dag in bed blijven liggen.”

Maar daarna moet je gewoon weer verder ?

“De opdracht die ik mezelf stelde, was duidelijk : bikkelen. Als we doordeweeks met de groep op het veld stonden, moest ik werkelijk alles geven. Ik ga ook niet snel bij de pakken blijven zitten. Op het moment dat je instemt met teleurstelling, zak je in mijn ogen alleen maar verder weg. Mijn mentaliteit hield me op de been en het feit dat ik soms overloop van de energie. Als ik overdag op het veld niet alles geef, kom ik ’s avonds niet in slaap. Dat was geen probleem. Ik had voldoende agressiviteit in mijn lijf. Natuurlijk is het soms moeilijk vol te houden, maar helaas heeft een elftal maar één keeper nodig. Op het moment dat de trainer zijn keuze maakt, is het haast een mission impossible om nog in de basis te komen. Maar ik heb mijn plan getrokken en pluk daar de vruchten van.”

Je hebt nooit aan jezelf getwijfeld ?

“De trainer was ook niet ontevreden over me. Maar de prestaties van Boy pasten meer bij zijn visie. Wat dat betreft, heb ik in Heerenveen een vrij ondankbare taak. Begrijp me goed, ik vind Boy een erg goede doelman, maar zijn positie is hier vrij onomstreden. Ze zien hem als de man voor de toekomst.”

Toch tekende je vorige week op vraag van de club bij tot 2011.

“Ik zie het als respect en waardering voor de laatste maanden. Vóór die tijd had ik er serieus rekening mee gehouden dat ik na dit seizoen moest vertrekken. Ondanks de verlenging van mijn verbintenis is het nog maar de vraag wat volgend jaar mijn rol hier is. Daar ben ik me van bewust. Maar als topsporter moet je genieten van de momenten zelf. Ik hou er niet van voor- of achteruit te kijken.”

Op het veld ben je nooit bang ?

“Hoewel ik het overdreven vind als ik de kamikazekeeper word genoemd, snap ik best dat het mensen verbaast hoeveel lef ik soms toon in het doel. Je kunt gerust vanaf twee meter een bal in mijn gezicht afvuren, ik ga nooit aan de kant. Dat zijn punten waarmee je voorsprong pakt.”

Jouw top ligt niet bij Heerenveen ?

“Ik droom ervan prijzen te pakken. Waarom zou het niet kunnen ? Na de wedstrijd tegen Marseille kreeg ik het shirtje van Fabien Barthez. Uiteindelijk wil ik net als hij in de Franse competitie spelen. Dat voetbal is zo mooi, maar wordt toch zo onderschat. Over twee jaar zou een mooi moment zijn. Maar voordat ik vertrek, overwin ik eerst alle twijfels in Heerenveen.”

DAVID DE VRIES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier