Hamburg werd na de aanwerving van Daniel Van Buyten (26) en Emile Mpenza naar voren geschoven als een mogelijke revelatie. Maar na zes speeldagen en evenveel punten prijkte de Noord-Duitse club op een teleurstellende elfde plaats, terwijl trainer Klaus Toppmöller al meermaals de wedstrijd van de laatste kans afwerkte.

Is er nu sprake van een crisis ?

Daniel Van Buyten : “Toch niet. De slopende Intertoto kostte ons veel kracht, waardoor we de start van de Bundesliga moeilijk verteerden en wat vertraging opliepen. Meer moet je daar echt niet achter zoeken. We beoogden Uefacupvoetbal, maar we botsten in de halve finale op het Spaanse Villarreal, dat veel sterker was. De meeste spelers raakten daardoor wat vermoeid. We hadden geen tijd om van de zware inspanningen te recupereren.”

De laatste thuiszege tegen Hertha BSC vormde een leuke opsteker ?

“Absoluut. Daarvoor gingen we tegen VfB Stuttgart en Kaiserslautern slechts in de slotfase onderuit. Nu kunnen we terugvallen op een sterker collectief. Momenteel zitten we met onze selectie nog maar op zeventig procent van onze mogelijkheden. Er is dus nog een ruime progressiemarge. Maar dat vraagt tijd, terwijl ze hier niet altijd even geduldig zijn.”

Een plaats bij de eerste vijf, na de achtste plaats vorig seizoen, wordt vooropgesteld ?

“Dat is nog altijd goed mogelijk. Het komt erop aan om eens een reeks van goede resultaten neer te zetten. Het belooft een harde strijd te worden, want het niveau van de Bundesliga ligt hoog. Iedereen kan hier van iedereen winnen.”

Thomas Doll werd al naar voren geschoven als opvolger van Klaus Toppmöller ?

“Als een team niet draait, worden er altijd slachtoffers gezocht. In ons geval wordt de trainer al een tijdje geviseerd. Hamburg blijft een topclub met ambitie én een bijzonder kritische pers, die graag namen van opvolgers noemt. De spelersgroep staat nog volledig achter de trainer. Toppmöller is iemand met een onschatbare ervaring, die goed weet wat hij met dit team wil bereiken. Vooral verbaal durft hij wel eens sterk uit de hoek te komen : hij zegt wat hij denkt. Voor sommigen komt die waarheid soms hard aan. Meestal nodigt hij drie tot vier sleutelfiguren van de ploeg uit in zijn bureau om alles door te nemen en bij te praten. De dialoog staat dus voorop.”

Hoe verliep voor jou de aanpassing aan de Bundesliga ?

“Ik verwachtte me een beetje aan het Engelse voetbal : veel duels, fysiek voetbal en sfeer. In Frankrijk lag de nadruk vooral op tactiek en techniek. Het Duitse voetbal moet je zien als een mengeling van beide stijlen. Dat ligt me wel.”

Na het vertrek van Tomas Ujfalusi werd je aanvoerder. Wie besliste daarover ?

“De trainer, die me bij zich riep in zijn bureau. Hij vond me een leidersfiguur, die goed lag in de groep en nooit een training miste. Hij prees ook mijn mentaliteit, terwijl ik me gemakkelijk in het Duits en het Frans kan uitdrukken. Ik vind het een enorme eer. Ondertussen organiseerde ik al enkele etentjes voor de selectie, wat de cohesie alleen maar versterkte.”

Ben je tevreden over je eigen rendement tot nu toe ?

“Offensief bekeken wel, met twee doelpunten in zes duels, maar verdedigend moet het toch nog wat beter. We slikken nog iets te veel tegentreffers. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Maar ik krijg toch goede beoordelingen en positieve commentaren.”

Emile Mpenza moet nog ontploffen ?

“Ja, maar iedereen verwacht van hem meteen doelpunten. Dat is jammer. Terwijl hij hier ook nog een pak verdedigend werk moet verrichten bij balverlies. Daar wordt vaak geen rekening mee gehouden. Ook de aanvoer verloopt nog niet optimaal. Daarom is het goed dat Almani Moreira erbij kwam. Hij weet heel goed hoe hij Emile moet aanspelen.”

Tot slot : hoe zie je de kansen van de Rode Duivels tegen Spanje ?

Sergei Barbarez vertelde me dat Spanje niet overtuigde tegen Bosnië & Herzegovina. Dat opent perspectieven. We moeten voluit de kans op puntenwinst proberen te benutten.”

Frédéric Vanheule

‘Iedereen verwacht van Emile meteen doelpunten, maar hij moet ook verdedigen. Daar wordt vaak geen rekening mee gehouden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier