Met een achtste plaats staat Westerlo waar het voor het seizoen van zichzelf moest staan. Bij Lokeren moet het komend weekend naar de negende uit de rangschikking, waarna het met Standard, Anderlecht en Club Brugge nog drie topploegen thuis krijgt.

David Paas : “Voor een ploeg als Westerlo komt het er in eerste instantie op neer zich zo snel mogelijk te redden, dus kunnen we nu iets meer vooruit kijken en proberen tegen een van die drie thuis iets te halen.”

Wat is de kracht van Westerlo dit seizoen ?

“Een standvastige trainer, een bestuur dat niet zo snel in paniek raakt en een groep met kwaliteiten, ervaring en opkomend talent door een samenwerking met een paar topploegen. Iedereen die af en toe tegen een bal trapt ziet dat bijvoorbeeld Ntuka een groot talent is. De formule met de trainer klopt, dus waarom zou je veranderen ? Ceulemans heeft de kwaliteiten om een topploeg te trainen, dus wij zijn tevreden dat we zo’n monument bij ons hebben. Je wordt er nooit lastig op en om de drie, vier jaar verandert de samenstelling van de ploeg, maar de trainer blijft dus dan is een eventueel probleem ook opgelost.”

Wat verklaart het grote verschil tussen jullie resultaten in uit- en thuiswedstrijden ? Thuis zijn jullie moeilijk te verslaan, maar uit kunnen jullie maar moeilijk winnen.

“Wij hebben geen ploeg die op de nul speelt, maar in uitwedstrijden hinken we dikwijls op twee gedachten. Ik denk dat dat wat het probleem is. Thuis zijn we toch iets dominanter, zonder daarbij te voetballen als een kieken zonder kop, waardoor we tegen onze gelijken kunnen winnen. Op verplaatsing gaat dat moeilijk omdat de tegenstander hoger speelt. Maar je moet ook naar de omstandigheden kijken : er zaten in de mindere reeks uitwedstrijden tussen op Standard, Anderlecht, Club Brugge en Genk én de factor geluk is belangrijk, zoals op Lierse en Genk bleek. We gaan altijd liever voor de overwinning dan te vechten tegen de nederlaag.”

Er werd gedacht aan Nico Van Kerckhoven als versterking achterin, want van alle ploegen uit de eerste kolom kreeg Westerlo veruit het meeste doelpunten tegen.

DeConinck is weggegaan en Stijn ( Vangeffelen, nvdr) speelt, zegt hij zelf, beter centraal. Dus we hebben al redelijk wat gewisseld door Knut ( Haraldsen, nvdr) eruit te halen en Ba centraal te zetten, Wagemakers rechtsachter, de keeper gewisseld… Maar ik denk dat je niet van één iemand kan zeggen dat hij een slecht seizoen speelt. Alleen is het zo dat we dikwijls vroeg een doelpunt tegen krijgen in plaats van eerst zelf te scoren en dan proberen we terug te komen door meer risico te nemen.”

Ondertussen ben jij met zes doelpunten topschutter van Westerlo.

“Ik denk dat ik mijn ervaring mee heb om de jongeren rond mij te sturen. In principe ben ik niet de man die de goal moet maken. Vroeger kon ik Dosunmu voor de keeper zetten, maar nu die weg is, is het is niet zo dat je iemand koopt en het dan meteen weer loopt. Dat aanvoelen gaat niet van vandaag op morgen. Harrie ( Gommans, nvdr) heeft nog maar weinig gespeeld en Utaka is nog maar vooraan in de twintig. We mogen niet klagen zoals het nu loopt : met Vanarwegen hebben we een Belgisch talent dat, als hij ook wat geluk heeft, de komende tien jaar in eerste klasse meekan.”

Je bent nog altijd goed bevriend met Jan Moons en Koen Daerden van RC Genk. Wat vonden zij van de kruisgreep die bij je Seyfo Soley uithaalde ?

“Ik denk dat iedereen hem genoeg gewaarschuwd had dat hij moest stoppen met flauw doen, dat hij zich met voetballen moest bezig houden in plaats van met slaan en stampen naar de tegenstander. Op den duur kom je dan eens iemand tegen die reageert. Ik ben er niet fier op, maar ik heb er geen spijt van. Met Jan en Koen ben ik na de wedstrijd nog iets blijven drinken. En het was plezant. Ik denk dat we de laatste waren die weggingen ( lachje).”

door Raoul De Groote

‘We gaan liever voor de overwinning dan dat we vechten tegen de nederlaag.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier