Na een periode vol kommer en kwel (blessures, problemen met enkele beleidsbepalers van de club en een vaste plaats op de bank) veroverde Didier Dheedene bij het Oostenrijkse Austria Wenen opnieuw een basisplaats. De 33-jarige linkerflankspeler, straks einde contract, beleeft duidelijk weer plezier.

Het kan blijkbaar snel veranderen ?

Didier Dheedene : “De nieuwe trainer, Peter Stöger, deed lange tijd mee aan het laatste modeverschijnsel binnen het moderne voetbal, namelijk het invoeren van een rotatiesysteem. Maar op een bepaald moment zag hij in dat je vooral achteraan niet te veel moet gaan experimenteren. Je speelt beter met dezelfde vier verdedigers, die dan kunnen terugvallen op de bestaande automatismen. Het gaat nu stukken beter, terwijl ook ik niet langer klachten heb, want ik speel wekelijks.”

Het bevorderde ook jouw relatie met de coach ?

“Weet je, ik heb eigenlijk nooit echte problemen gehad met die man. Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik wil en moet spelen. Om op de bank te zitten, ben ik veel te goed. Is dat niet het geval, dan is de oplossing simpel : op zoek gaan naar een andere club. Die filosofie wil ik de komende jaren behouden.”

Je haalt de laatste weken een hoog niveau ?

“Inderdaad, ik stond al tweemaal in de ploeg van de week. Dat wordt niet zomaar gedaan om mij een plezier te doen, hé (lacht). Het betekent alleen maar dat ik goed bezig ben. Ik ben honderd procent fit, heb niet langer last van mijn achillespees. Grondig medisch onderzoek maakte duidelijk dat mijn nieuwe schoenen achteraan te hoog waren, waardoor alle miserie begon. Door steunzolen konden we dat probleem verhelpen. Het draait lekker.”

Jullie kunnen niet echt terugvallen op een vaste veldbezetting ?

“Dat klopt. Voorin wordt er nog wat geroteerd. Dat is afhankelijk van de tegenstander. Meestal wordt er geopteerd voor een 4-4-2, die gemakkelijk kan omschakelen naar een 4-4-1-1. Dan komt Nastja Ceh in steun van de diepe spits. Maar ook 4-3-1-2 gebeurde al eens.”

Bij Club Brugge had Ceh een jaar nodig om ingeburgerd te geraken. Verloopt dat proces vlotter in Wenen ?

“Nee, want hij kwam hier bij een moeilijke club terecht, waar er meteen veel wordt verwacht van de aankopen. Zelfs jongens die hier al een paar jaar vertoeven, krijgen soms nog veel interne kritiek te verwerken of worden afgebroken door het bestuur. Je mag die druk niet onderschatten. Hier moet je redelijk wat kunnen verdragen. Nastja, die meestal centraal wordt uitgespeeld, wordt wekelijks sterker, maar kan nog beter. Dat zie ik dagelijks op training. Er is nog progressiemarge.”

De grootste titelconcurrent dreigt Red Bull Salzburg te worden ?

“De meest kapitaalkrachtige club, hé. Ze koesteren grootse plannen. Tijdens de winterstop willen ze Mario Bazina, een Kroatische doelpuntenmachine van bij Graz AK, weghalen. Maar ook Giovane Elber, die bij Gladbach werd ontslagen, staat op zijn verlanglijstje. Met Kurt Jara beschikken ze over een sterke trainer die een pak ervaring opdeed in de Bundesliga. Ook Franz Beckenbauer zou, achter de schermen, een adviserende rol hebben. Binnen een termijn van vier jaar willen ze een gooi doen naar de Champions League.”

De Europese uitschakeling tegen Viking Stavanger in de Uefacup kwam hard aan bij Austria ?

“Het was een zware opdoffer. Vorig jaar werden we onterecht uitgeschakeld in de kwartfinales, stonden we zeer dichtbij de halve finales. Als je dan nu de poules niet haalt van de Uefacup, komt dat heel hard aan.”

Jouw contract loopt af. Al zicht op de toekomst ?

“Ik heb nog een optie, die ingaat als ik aan 25 wedstrijden kom. Dat is dus nog eventjes afwachten. Ik wil zo snel mogelijk duidelijkheid van de club. Liefst zou ik blijven, want volgend seizoen mogen er twee Oostenrijkse ploegen direct naar de voorronde van de Champions League. Op 34-jarige leeftijd is dat altijd mooi meegenomen. Maar in voetbal kan je niet te veel plannen. Zeker bij Austria is dat onmogelijk. Zwart vandaag kan morgen wit worden.” l

FRéDéRIC VANHEULE

‘IK BEN OP EEN LEEFTIJD GEKOMEN DAT IK WIL EN MOET SPELEN. ‘

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier