AMPER IS ERIC VAN MEIR (SINDS VORIGE WEEK 45) OPNIEUW ASSISTENT-TRAINER VAN LIERSE OF DE GEEL- ZWARTEN TONEN WEER TEKEN VAN LEVEN. ALS LIERSE KOMEND WEEKEND KORTRIJK KLOPT, BLIJFT HET ZOGOED ALS ZEKER IN EERSTE KLASSE.

Patrick Vanoppen geeft Beerschot na de thuisnederlaag tegen Lierse nog vijf procent kans op het behoud. Ben jij het met hem eens?

Eric Van Meir: “Absoluut niet. Ons percentage behoudskansen is na die match verhoogd, maar bedraagt volgens mij hooguit vijftig procent. Als je moet winnen, is het moeilijk, vooral als je maar 4 wedstrijden hebt gewonnen op 28. Beerschot zat tegen ons in de situatie waarin wij verkeerden tegen KV Mechelen: het wilde winnen, ons naar de keel grijpen. Als je na 12 minuten achter komt zoals wij tegen Mechelen, en je hebt nog maar drie keer gewonnen, gaan de kopjes naar beneden en weet je: dit wordt moeilijk. Omgekeerd kregen wij vorige week na onze eerste goal een boost en Beerschot een tik.”

Hany Ramzy stelde zijn functie in vraag, net zoals jij dat twee jaar geleden hebt gedaan. Trof je nog een gemotiveerde trainer aan toen je met hem ging samenwerken?

“Absoluut. Ik vond hem de week na KV Mechelen gedreven trainen en coachen. De dag na Mechelen heeft hij zich heel nederig opgesteld tegenover de spelers en de technische staf. Hij heeft gezegd dat hij fouten gemaakt heeft, dat hij zelf de discipline wat verwaarloosd heeft. Als je streng bent voor je spelers, moet je ook streng zijn voor jezelf. Hij heeft zichzelf ook in vraag gesteld, en gevraagd of wij vonden dat hij fouten had gemaakt.”

Wat heb jij daarop gezegd?

“Ik heb hem bijvoorbeeld gevraagd waarom hij niet voor 4-4-2 had gekozen. Zijn argumentatie hield steek. Pouga was nog niet fit genoeg om vanaf de aftrap te spelen, Adesanya zit met een serieuze dip. Bovendien zijn Hazurov en Pouga twee dezelfde types, geen complementaire spitsen. De vraag bij Lierse is: als je met twee spitsen speelt, hoe vul je dan je middenveld in? We hebben namelijk niet echt flankspelers, wel veel lopende middenvelders.”

Dolly Menga had dat probleem kunnen oplossen.

“Toen ik nog hulptrainer was, stond Menga ook in de ploeg. Dolly is geen voorbeeld van discipline, maar het is, vind ik, ook onze taak om jonge spelers discipline bij te brengen. Er is veel te weinig tijd en energie gestopt in Menga, maar toen men hem liet vertrekken, stond ik al op een zijspoor.”

Hoe komt het dat een ploeg waar niets nog lukt op Beerschot ineens met zo’n bezieling staat te voetballen?

“Lierse had twee grote problemen: we pakten te veel goals en maakten er te weinig. Daarbij kwam nog dat we de laatste weken ook te weinig kansen creëerden. Dus grepen we terug naar een degelijke organisatie rond het centraal verdedigersduo Swinkels-Saïdi, met Okka op rechts, die toch een zuivere verdediger is, die Losada kon opvangen, en met Shebeta zetten we een tweede verdedigende middenvelder naast Wils waardoor je niet langer de Thomas Wils zag die iedere week verzoop.”

Je hebt, op een bestuursfunctie na, al alle jobs gehad bij Lierse. Welke functie geniet je voorkeur?

“Die van hulptrainer, degene waarvoor ik de meeste waardering kreeg. Het liefst ben ik een soort Pierre Denier van Lierse, een hulptrainer die voor de constante zorgt in een wisselend personeelsbeleid. Dat na de wedstrijd tegen Beerschot sommige spelers mijn terugkeer aangaven als een van de oorzaken van dat succes, heeft me deugd gedaan.”

Is er nu iets gebroken tussen jou en Maged Samy?

“Nee, hij heeft zich in november ook bij mij geëxcuseerd toen de trainer aangaf liever niet met mij te willen werken. Samy ziet me als Liersemonument en heeft ooit gezegd dat ik hier nooit weg mag, maar een kast kan je niet buiten en weer binnen blijven schuiven.”

Wat hebben de gebeurtenissen van dit seizoen jou geleerd?

“Het is niet plezant als je in november zonder enige uitleg aan de kant geschoven wordt. Dat zat diep, maar als je vervolgens met het pure voetbal bij de beloften geconfronteerd wordt, dan steekt dat enthousiasme van die jongens mij weer aan. Ik ben niet het type dat stokken in de wielen gaat steken. Ooit wil ik wel de waarheid weten over wat er in november gebeurd is, maar nu telt alleen het belang en het overleven van Lierse.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier