Met een ticket voor de bekerfinale op zak en een zesde plaats in het klassement op één speeldag van het einde, is trainer Francky Dury van Zulte Waregem een gelukkig man, of toch bijna. “Ik ben alleen een beetje ontevreden over het te grote puntenverlies door onze midweekwedstrijden en onze bekercampagne. Toen ik scherpe analyses maakte na enkele verliesmatchen, zag ik mijn spelers denken : ‘Moet je zó kwaad worden ? We staan in de top zes en spelen de bekerfinale. Had je daar niet willen voor tekenen ?’ Het is als een student die thuiskomt en zegt : ‘Pa, ik ben geslaagd, ik haalde zes op tien.’ Maar eigenlijk wilde de vader een negen op tien. Ik begrijp mijn spelers en hoop dat zij ook mij begrijpen.”

Salou Ibrahim en Frederic Dupré vertrekken, dat is de voorlopige tol van het succes. Komen er nog uitgaande transfers ?

Francky Dury : “Dat zou kunnen. Ik weet dat er interesse is voor een bepaalde speler, maar zal daar niets over verklappen. Met het oog op een stabiel beleid zorgen we ervoor dat nooit veel jongens tegelijk einde contract zijn als een seizoen afloopt. Je moet voor het volgende seizoen immers nog een ploeg overhouden. Ibrahim en Dupré hadden ook nog een contract, maar oké, ze vertrekken.

“Ik vind in feite dat wij fier moeten zijn. Eigenlijk moet het onze doelstelling zijn om als ploeg een subtopper te worden, regelmatig een topper te doen knielen en spelers te vormen voor de top vier.”

Uw ploeg als springplank ?

“Ja. Ik denk dat wij nooit moeten concurreren met de top vier, maar het die ploegen altijd heel moeilijk moeten maken.”

Terwijl verscheidene mensen op een bepaald moment in het seizoen zeiden dat jullie op de titel moesten mikken.

“Nee, als trainer moet je je spelersgroep haalbare doelstellingen voorhouden. Anders werk je psychologisch onverantwoord. Haalbare doelstellingen vooropstellen én die bereiken, dat is een kunst in het leven. Zo kom je geloofwaardig over. Het heeft geen zin om te zeggen dat je 200 kilogram kan opheffen als dat niet waar is.

“Met de combinatie van avondtrainingen, semiprofessionalisme, gefocust zijn op de beker én gefocust zijn op de titel, zouden we vroeg of laat een zware ontgoocheling hebben opgelopen.

“Toen enkele prominenten in de voetbalwereld dergelijke uitspraken deden, zorgde dat al een klein beetje voor druk. Wat zou het niet betekend hebben als de trainer ook zo begon te spreken ?

“Maar uiteraard hebben we geen matchen moedwillig verloren. En als op drie speeldagen van het einde de eerste plaats binnen ons bereik had gelegen, wees maar zeker dat we er dan voor gegaan waren.”

Jullie kochten Chris Janssens al, wat mogen we van Zulte Waregem nog verwachten op de transfermarkt ?

“We zullen een balvaste spits zoeken om Ibrahim te vervangen. Daarvoor hebben we enkele mensen op het oog, maar namen ga ik nog niet geven. Peter Van Houdt werd al genoemd in de pers, maar dat is totaal niet het soort spits dat we zoeken. Ook Gunther Thiebaut, die op onze bank zit, is een ander type.

“Daarnaast zal ik nog een spits kopen en moeten we op zoek naar een vervanger voor Dupré. Eventueel kan Minne zijn positie overnemen. Maar dan valt aan de andere kant weer een gat. We dienen sowieso versterking te halen voor de backposities.”

U tekende een contract tot 2011 bij Zulte Waregem. Is er een bepaling dat u weg kan als een topper u wil binnenhalen ?

“Er staat geen enkele clausule in mijn contract. Ik wou dat niet, uit respect voor de voorzitter. Als – maar ik roep daar niet om – ooit een club uit de top of het buitenland zou aankloppen, verwijs ik die door naar de voorzitter. Dan mag hij mijn makelaar of manager spelen.”

Wat verwacht u voor het volgende seizoen ?

“Met het voetbal dat we voor ogen hebben – hoog druk zetten, gesloten linies en combinatievoetbal – mag je in de Belgische competitie nooit bang zijn. Mijn ambitie luidt : in de linkerkolom eindigen met goed voetbal. Het komt niet in mij op om te denken dat we volgend seizoen op plaats zestien of zeventien zullen staan. Ik geloof dat we kunnen bevestigen.”

KRISTOF DE RYCK