FC Metz beleefde een heel onrustige zomer. Nadat het vorig seizoen op een zeventiende plaats eindigde, met een sportieve degradatie tot gevolg, zorgden de licentieproblemen van OGC Nice ervoor dat de deur van eerste klasse lange tijd op een kier bleef staan. Pas een week voor de eigenlijke competitiestart viel het verdict voor Gunter Van Handenhoven (23) : beginnen in tweede klasse.

Wat een anti-climax !

Gunter Van Handenhoven : De ontgoocheling en het ongeloof is inderdaad groot. In ons achterhoofd hielden we wel altijd rekening met een verblijf in tweede klasse, maar de klap kwam toch nog hard aan. Toen we op oefenkamp vertoefden in Duitsland, kregen we nog de blije melding dat het dossier van Nice was afgekeurd en we in eerste zouden blijven. Maar die gunstige perspectieven maakten snel plaats voor de nodige frustratie. Geloof me, iedereen wil revanche nemen voor het onrecht dat ons werd aangedaan.

Hoezo ? Werd er dan gefoefeld ?

Dat het dossier vlak voor de competitiestart werd heropend, zorgt ervoor dat veel mensen denken dat er politieke spelletjes mee gemoeid zijn. Maar ik kan me daar persoonlijk moeilijk over uitspreken, omdat ik het niet echt tot in detail heb gevolgd. Bovendien moet alles voorbij zoveel comités passeren, dat het echt een onoverzichtelijke materie wordt. Blijkbaar heeft ook het Olympisch Comité er zich nog mee beziggehouden. De kans dat er werd gesjoemeld, is wel reëel.

Maar ondertussen pakken de financiële onweerswolken zich ook samen boven FC Metz ?

De situatie is door de degradatie inderdaad niet gezond te noemen. De tv-gelden verminderden sterk, waardoor de zwaardere contracten niet meer betaald kunnen worden. Daarom trainen anciens als Frédéric Meyrieu, David Régis en Gérald Baticle nu apart.

Je behoort nog niet tot die groep ?

Gelukkig niet. Ik had een goed gesprek met de trainer, speelde de eerste competitiewedstrijd tegen Gueugnon en krijg opnieuw vertrouwen als titularis. Maar de club maakte ook al bekend dat elke speler bij een aanvaardbaar bod mag vertrekken.

Je verloor dan wel een half jaar door een scheur aan de kruisbanden, maar je krijgt nu voluit je kans als rechtermiddenvelder in een 4-4-2-veldbezetting.

Dat doet echt deugd, want ik hoop dat mijn knieproblemen definitief tot het verleden behoren. Jean Fernandez bracht een nieuw elan binnen de club. Wij werden dan wel samen met Lorient uitgeroepen tot de gedoodverfde titelfavoriet, maar zo evident zal de promotie niet worden. De meesten onder ons hebben totaal geen ervaring met tweede klasse. In de laatste tien jaar zijn er maar zes ploegen die meteen na de degradatie opnieuw promoveerden.

Je hebt na dit seizoen nog een contract voor twee jaar. Doe je dat uit ?

Dat is lang niet zeker. Langs de ene kant krijg ik opnieuw speelkansen en heb ik zekerheid, maar ik sta niet weigerachtig tegenover een interessante aanbieding uit België. Liever spelen in de Belgische eerste klasse dan een anonieme rol in de Franse tweede klasse. Maar ik maak me momenteel niet veel illusies : de transfermarkt beweegt nauwelijks en ik was lange tijd geblesseerd.

door Frédéric Vanheule

‘Ik sta niet weigerachtig tegenover een interessante aanbieding uit België.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier