Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Kortrijk, de leider in de tweede klasse, ontvangt vanavond in een uitverkocht Guldensporenstadion AA Gent in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de beker van België. De enige resterende tweedeklasser in de Cofidis Cup schakelde al de eersteklassers Moeskroen en Zulte Waregem uit. Ook vorig seizoen haalde Kortrijk de laatste acht. Het werd toen gewipt door de latere bekerwinnaar Club Brugge, nadat het zelf Brussels en STVV had geëlimineerd. “Ik schat het huidige AA Gent iets sterker in dan Club Brugge vorig seizoen”, zegt KVK-trainer Hein Vanhaezebrouck.

Wat zag je van AA Gent?

Hein Vanhaezebrouck: “Samenvattingen en de thuismatch tegen Moeskroen. Ik vond ze toen indrukwekkend starten, met voorwaarts voetbal, veel offensieve spelers en veel positief machtsgevoel. Je ziet duidelijk de invloed van Trond Sollied: die bewegingen en die infiltraties, maar vooral bij elke speler de bedoeling om vooruit te gaan.

“Daarnaast is er het surplus aan individuele kwaliteit. Ik genoot vooral van Fadiga, lang geleden dat ik dat nog zag in België. Enig minpunt is dat hij zijn status van topvoetballer gebruikte om beslissingen bij de scheidsrechter af te dwingen. Iemand met wat meer renommee zal dat niet aanvaarden.”

KV Kortrijk-AA Gent is ook Hein Vanhaezebrouck tegen Trond Sollied. Wat zal dat geven?

“Ik heb raakpunten met Sollied, denk ik. We leggen andere accenten, maar we gaan alle twee uit van positief, offensief voetbal.”

Waar ligt de kans voor de underdog?

“In het feit dat we geen bleutjes meer zijn in zulke duels. Tegen Club Brugge stonden we vorig seizoen twintig minuten op onze benen te beven. Achteraf toonde ik de ruimtes en mogelijkheden die we daar toen lieten liggen. Iedereen zei: ‘Ongelooflijk dat we die niet benutten.’ Die les leerden we toen.”

KV Kortrijk staat in tweede vijf punten los, maar OH Leuven en AFC Tubeke tellen respectievelijk twee en vier wedstrijden minder en kunnen dus nog over jullie heen springen.

“Ja, maar ik sta liever in onze positie dan in die van hen. Leuven kan een punt uitlopen als het zes op zes haalt en Tubeke zelfs drie punten als het twaalf op twaalf pakt, maar dat is in tweede niet evident.”

Het is een vreemde competitie in tweede dit seizoen.

“Onvoorstelbaar. Tubeke bijvoorbeeld zal zijn wintertransfers vier wedstrijden meer kunnen gebruiken dan wij, omdat het in de ’terugronde’ vier wedstrijden meer speelt dan wij. Je reinste competitievervalsing. OHL ontmoette in de zomer al twee keer Lierse op een moment dat die geen spelers hadden ( om financiële redenen mocht Lierse van de bond toen geen transfers verrichten, nvdr), terwijl wij straks een Lierse treffen met een zevental versterkingen. In dezelfde periode, augustus-september, troffen wij twee keer Hamme. Die stonden toen eerste, de vergelijking met Dender vorig seizoen werd al gemaakt ( KVK haalde tegen Hamme maar een op zes, nvdr). Ondertussen spelen ze in Hamme stilaan degradatievoetbal. Alweer je reinste competitievervalsing, terwijl het vijf minuten werk was om die wedstrijden in de kalender om te draaien en zo alle problemen te vermijden. Ik pleit er niet voor, maar elke tweedeklasser die naar de rechtbank stapt, krijgt gelijk.”

Waarom tekende je nog altijd geen nieuw contract bij Kortrijk?

“Omdat ik daar sportieve voorwaarden aan verbind. Ik wil weten waar het volgend seizoen met de club naartoe gaat. Promoveren zou een boost geven, maar als Kortrijk in tweede blijft, wil ik eens vanaf speeldag één kunnen meedoen voor de prijzen. Ik stel vast dat OHL, dat net als Kortrijk droomt van eerste, al de contracten van Toni Brogno en Sammy Greven verlengde. Hier zijn er heel veel einde contract, maar lukt dat blijkbaar niet. Ik wacht op een signaal van continuïteit.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier