KV Kortrijk krijgt volgend seizoen een nieuw gezicht en verwelkomt in de voorbereiding maar liefst negen nieuwkomers.

Ben je tevreden over de eerste twee trainingsweken?

“Absoluut. We wonnen onze eerste match op verplaatsing, hopelijk een voorbode van een iets betere uitreputatie dit seizoen ( Kortrijk won op het veld van derdeprovincialer Bissegem met 1-8, nvdr).” ( lacht)

Hoe verklaar je de bedrijvigheid van Kortrijk op de transfermarkt?

“We zagen in de loop van het seizoen de helft van onze basiself vertrekken, dus die negen inkomende transfers zijn zeker geen overbodige luxe. Er komt zelfs nog wat bij, zowel vooraan als achteraan. Qua aantal inkomende transfers zal Kortrijk tijdens deze transferperiode alle andere clubs overtreffen. De uitbouw van een team is trouwens meer dan transfers doen: ook de contracten van Moustapha Oussalah en de beloftevolle Brecht Dejaegere werden in de voorbije twee weken verlengd.”

Hoe ga je al die nieuwe spelers sportief inpassen?

“Bij al die ‘nieuwe’ spelers, zitten ook een paar jongens die de club al kennen, dat maakt het toch een stuk makkelijker. Ernest Nfor, David Vandenbroeck en Kristof Van Hout voetbalden hier al in het verleden en Gertjan De Mets werd definitief aangeworven na zijn uitleenbeurt aan ons. Toch hebben we nog veel werk voor de boeg om opnieuw een solide elftal op poten te zetten. Vorig jaar kozen we voor een oefenstage met het accent op teambuilding, dit jaar gaan we een weekje naar Lens voor een echte voetbalstage.”

Ernest Nfor en David Vandenbroeck, die allebei overkomen van Zulte Waregem, speelden het beste seizoen uit hun carrière bij KV Kortrijk. Ze keren waarschijnlijk graag terug?

“Zeker weten. Je ziet aan die jongens dat ze hier toch een beetje thuiskomen. David was heel sterk in het jaar onder Georges Leekens en Ernest was onze topschutter tijdens het kampioensjaar in tweede. Een type als Nfor is heel interessant, omdat je hem in elk systeem en op elke aanvallende positie kunt gebruiken. Bij zijn eerste passage in Kortrijk had hij aanvankelijk moeite om te functioneren in groep. Maar in de loop van dat jaar pikte hij wel de juiste ingesteldheid op en dat heeft toen geleid tot succes.”

Wat met het middenweld, waar je met Sven Kums en Davy De Beule, de draaischijf én de motor van het team verliest?

“De nieuwe middenvelders zijn geen letterlijke vervangers voor de jongens die zijn vertrokken. Het zijn vaak compleet andere types, die zullen leiden tot een ander spelsysteem en andere accenten dan vorig seizoen. Maar enkele krijtlijnen blijven uiteraard overeind: ik wil dominant spelen met veel beweging en goede combinaties. Wat betreft de nieuwkomers kan Ismaïla N’Diaye bijvoorbeeld op de positie van Kums spelen, maar hij is meer een type-Kouyaté. En Czvitkovics is een middenvelder die de goal weet staan: gemiddeld één doelpunt op drie matchen. Hij heeft een prima vrije trap en dat is voor Kortrijk interessant, want ons scorend vermogen was vorig seizoen een van de pijnpunten. Alleen hoop ik dat Mohamed Messoudi geen maanden blijft sukkelen met zijn pubalgie, want dat zou wel een serieuze aderlating zijn voor ons.”

DOOR BREGT VERMEULEN

“Qua inkomende transfers zal KV Kortrijk in deze tussenperiode alle andere clubs overtreffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier