Met een uit een strafschop gepuurd gelijkspel op Lokeren (1-1), een amechtig bevochten Europese overwinning in Liepajas (2-3) en een 0-0-gelijkspel tegen Sporting Charleroi begon Racing Genk aan het seizoen.

Welke positieve ontwikkelingen zag u de voorbije wedstrijden ?

HugoBroos : “De vele kansen die we creëerden. We gaven er ook veel weg, oké, maar we creëren er ook veel : tegen Liepajas behalve die doelpunten nog een stuk of vijf andere kansen én tegen Lokeren in de eerste helft evenveel als zij. Ook tegen Charleroi creëerden we kansen én speelden we hoog.”

Van de andere kant is het verdedigend zeker na het uitvallen van Gert Claessens zoeken naar stabiliteit, want…

“… ja, maar ik vind dat men het allemaal wat te veel op de verdediging toespitst. We zijn iemand kwijt met ervaring, met balvastheid, zuivere passing en in deze jonge ploeg is dat spijtig, maar daar moet je niet in een hoekje over blijven wenen. Het lijkt een cliché, maar het is zo : je verdedigt en je valt aan met de hele ploeg. Je kan moeilijk zoals tegen Liepajas de verdediging met de vinger wijzen wanneer je de bal recupereert, aansluit en dan op een lullige manier balverlies lijdt op het middenveld of vooraan. Dan sta je uit positie en is het moeilijk daarop te verdedigen. Naar balverlies toe maakten we nog te veel fouten.”

Sunday Oliseh, in Liepajas nog niet speelgerechtigd, wordt daarom, gaf u al, een belangrijke speler voor Genk. In hoeverre is hij daar fysiek klaar voor ?

“Hij en Engelaar hebben een deel van de voorbereiding niet meegemaakt – Engelaar door een blessure en Oliseh omdat hij nog niet bij ons was – en kunnen nog een niveau hoger, dus die moeten nu vooral wedstrijden spelen. Ik zag de voorbije wedstrijden in elk geval al een verbetering. Sunday is een balvaste speler, wat je nodig hebt als je op balbezit wil spelen. Hij is zowat de link tussen aanvallend en verdedigend. Met een balvaste speler op die positie verlies je toch al iets minder vlug de bal. Sunday heeft ook een goeie passing, dat kan ons wel helpen.”

Koen Daerden gaf wat dat balverlies betreft na Liepajas aan dat er nog te weinig vertrouwen in de groep zit.

“Ik denk dat hij zei : ’te weinig vertrouwen bij een aantal spelers’. Dat is een groot verschil : sommige haalden hun niveau, andere haalden hun beste niveau nog niet. Dat betekent dat wij als we zelfs in die omstandigheden kansen creëren nog een groeimarge hebben.”

In de verdediging krijgt u er straks Gonzague Vandooren als linksachter bij, waardoor Mikulic centraal de rol van Claessens zou kunnen overnemen, maar op rechts moet u met Matoukou, Priske en Cornelis keuzes maken. Cornelis bijvoorbeeld speelde op Lokeren rechts op het middenveld en tegen Liepajas rechts achteraan. Wat zijn uw indrukken ?

“Oh, maar op links heb ik ook nog Sigurdsson, voor de verdediging Soley, Wamfor, Oliseh, ik kan zo voor elke positie wel doorgaan ( lacht). Met een kern van vijf- of zesentwintig spelers moet je altijd keuzes maken. Mijn keuzes waren voor een deel bewust en voor een deel dingen die ik gewoon eens wilde zien, zoals Priske centraal in de verdediging. Maar daar wil ik verder niks over zeggen. Dat zijn zaken die voor de spelersgroep bestemd zijn. Ik heb mijn les geleerd door vorig jaar mijn mening te zeggen en daar hebben mensen goed gebruik van gemaakt.”

Bij Vandereycken kregen de spelers negentig minuten om te winnen, maar u wil ze dwingender doen voetballen en meteen de tegenstander naar de keel zien grijpen. Heeft de groep daar al voldoende persoonlijkheid voor, om het voetbal te brengen dat u voor ogen hebt ?

“De uitvoering is misschien nog niet altijd zoals ze moet zijn, maar ze nemen het op. Je hebt met Sunday, Engelaar, Daerden, Moons toch vier persoonlijkheden binnen de groep. Dat hoeven daarom niet per se mensen te zijn die met luide stem op alles en nog wat iets aan te merken hebben. Maar hoe kan je dwingender spelen als je de bal zeer vlug verliest ( lachje) ? Vooral daarin, in het balbezit en de passing, moeten we veel vooruitgang boeken. Tegen Sporting Charleroi ging het op dat vlak al veel beter. Ik vond onze prestatie alvast zeer goed.”

Raoul De Groote

‘Ik vind dat men het allemaal wat te veel op de verdediging toespitst.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier