Vijf jaar Borussia Dortmund, het was genoeg geweest. De boodschap die de Tsjechische international Jan Koller (32) al een tijdje liet doorschemeren, was duidelijk. De oud-speler van Lokeren en Anderlecht droomde van een lucratieve transfer, maar scheurde tien dagen geleden de ligamenten van zijn linkerknie, waardoor hij minstens een half jaar buiten strijd is. Dortmund toonde zich alert, bood een contractverlenging, Koller zal volgende week een definitieve beslissing nemen over zijn toekomst.

Hadden er zich al concreet ploegen aangeboden ?

Jan Koller : “Een aantal clubs had toch al bij mijn makelaar geïnformeerd. Ik krijg nu meer tijd om alles eens rustig te bekijken.”

Het gerucht gaat dat je uit Dortmund weg wil omdat jouw echtgenote Hedvika daarop aanstuurt ?

“Ik voel alleszins geen druk van haar kant. Het is alleszins niet een doorslaggevende factor om te vertrekken. Ook geld niet, want ik kreeg een lucratief nieuw aanbod van Dortmund. Ik ben alleen tot de conclusie gekomen dat ik na vijf seizoenen behoefte heb aan een nieuwe uitdaging.”

Rudi Assauer staat bekend als een grote fan van jouw spel en inbreng. Is een transfer naar Schalke 04 een mogelijkheid ?

“Nee, helemaal niet. Ik zal nooit voor Schalke voetballen. Voorzitter ReinhardRauball weet dat ik niet naar een andere club in de Bundesliga verhuis. Dus schrap ook maar Hertha BSC van het lijstje.”

Waar wil je dan naartoe ?

“Het voetbal van de Engelse Premier League fascineert me enorm. Daar zijn alle spelers op het veld constant in beweging. Maar ook Frankrijk of de Italiaanse Serie A spreken me aan. In de twee tot drie seizoenen die ik misschien nog actief ben, wil ik nog iets bereiken. Je moet het maximale durven nastreven en je eigen grenzen verleggen.”

Hoe zie je de toekomst van Borussia Dortmund ?

“Ik begrijp al dat pessimisme niet goed. In twee tot drie jaar tijd kan deze club weer uitgroeien tot een absolute topploeg in de Bundesliga. Maar dan moet je jonge talenten zoals Nuri Sahin, Marc-André Kruska en David Odonkor de kans geven zich verder te ontwikkelen. Wat Sahin bijvoorbeeld op amper zeventienjarige leeftijd presteert, verdient alleen maar bewondering. Als hij de voeten op de grond houdt, wacht er hem een ongelofelijk mooie loopbaan.”

Nuri Sahin kan de opvolger worden van Tomas Rosicky, die lijkt te stagneren. Wat raad je hem aan ?

“Hij moet een nieuwe club zoeken. Tomas Rosicky is klaar voor een absolute topploeg. De Spaanse competitie zou voor hem ideaal zijn. Ik denk daarbij spontaan aan Real Madrid of Barcelona. Daar wordt het voetbal iets technischer benaderd, niet zo fysiek als in de Bundesliga. Het is perfect op zijn lijf geschreven.”

In de Tsjechische nationale ploeg kon Rosicky al de leidersrol van Pavel Nedved overnemen ?

“Absoluut. Tomas is gewoon onze belangrijkste speler. Dat merkten we tegen Roemenië en Armenië, toen hij niet meespeelde. Telkens speelden we slecht. Een veelbetekenend signaal.

Tsjechië heeft toch wat aan klasse verloren zonder Pavel Nedved ?

Nedved is een sterke persoonlijkheid, die met zijn spel en inzicht dé patron van de ploeg was. Ik hoop dat de bondscoach hem alsnog kan overhalen om de laatste kwalificatiewedstrijden mee te spelen.”

Zaterdag moet er in Praag absoluut worden gewonnen van Nederland. Beslist geen eenvoudige opgave ?

“Nee, want Marco van Basten drukte toch meteen zijn stempel. Vooral aanvallend heeft hij veel mogelijkheden. Uit drie kansen maken ze meestal twee doelpunten.”

Mocht Tsjechië het WK niet halen, is er dan sprake van een nationale catastrofe ?

“Het is onze plicht, want het is van 1990 geleden dat we ons nog eens konden plaatsen. Niemand van onze huidige selectie kon ooit proeven van een dergelijk megatoernooi. Dat het in Duitsland plaatsvindt, maakt het voor mij iets specialer. Persoonlijk wordt het misschien een laatste kans om zo’n evenement mee te maken. Die kans wil ik niet laten liggen.”

THOMAS HENNECKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier