Moeskroen eindigde het afgelopen seizoen knap vijfde, maar kwam onder leiding van Georges Leekens ook geregeld in negatieve zin in het nieuws. Voorzitter Jean-Pierre Detremmerie ontkent dat zijn club niet meer weet van welk hout pijlen maken. “Onze spelers werden altijd op tijd betaald, we zijn in orde met de groepsverzekering en de rsz, leningen hebben we niet lopen en we haalden de Belgische proflicentie én de Europese”, zegt hij. “Een jaar geleden investeerde een vijftiental industriëlen zo’n vijftig miljoen frank in de club en toen werd er een businessplan opgesteld dat strikt gevolgd wordt. Dat is belangrijk voor de toekomst, want de voetbalwereld is op korte tijd volledig veranderd. De markt is ingestort en iedereen in Europa moet naar een budget groeien dat ook sluit zonder transferinkomsten.”

Wist Leekens dan niet waaraan hij be- gon ?

Jean-Pierre Detremmerie : “Dat wist hij zeer goed. Hij wou zelfs een contract voor vijf jaar, maar ik zei : laat ons maar beginnen met drie (grijnst). Hij was 55, wou om familiale redenen naar België terugkeren, had al zo vaak veranderd van club, zei hij… Je gelooft dat, maar… hij had ons gewoon nodig om weg te raken uit Algerije en hier weer in beeld te komen. Sportief kunnen we zeker niet klagen, maar voor de rest is het een slechte zaak geweest. Met al zijn gebabbel berokkende hij de club schade. Want hij zal natuurlijk niet zeggen : ik ga weg omdat ik weg wil ; neen, het is de schuld van anderen, hé. Zijn persoonlijke succes staat boven alles. Hij wil zoals in de goede oude tijd veel kopen ; en over vérkopen alleen maar práten. Na nieuwjaar kwamen drie Serviërs toe. Ze waren gratis, maar plots moest er dertig miljoen frank op tafel gelegd worden. Ach, de mens Leekens… Ik moet zwijgen in het belang van de club, maar ik heb het daar heel, heel lastig mee.”

Wat is in die veranderde voetbalwereld de nieuwe sportieve visie van Moeskroen ?

“Onze methode is die van Auxerre. We moeten nog professioneler gaan werken met onze elite-jeugd en ons project studie-sport verder uitdiepen. Verder richten we ons op de Belgische markt, hier zijn genoeg nuttige en bekwame spelers. Tanghe, Vanderhaeghe, Pieroni : niemand in eerste wilde ze, weet je nog ?”

Wat is het komende seizoen de ambitie ?

“We proberen zo goed te doen als het voorbije seizoen.”

Is dat niet te hoog gemikt ? Pieroni is al weg, misschien volgen straks Mpenza en Grégoire.

“Er komen andere Pieroni’s. Weet je, in november moest hij hier samen met Pieter Maes nog weg van Leekens. Hij vond hem te weinig. Voor Mbo en Grégoire is het zes maanden geleden dat er zich nog een club meldde. Het is ook niet zo dat de dag dat er vraag is we hen verkopen. Toen Genk in juli maar vijf miljoen wou betalen voor Koen De Vleeschauwer zegden we ook neen.”

Met Philippe Saint-Jean kies je voor een trainer zonder ervaring in eerste klasse.

“Ja. Was hij vrij geweest, het was Ariël Jacobs geworden. Saint-Jean is een zeer harde werker, bewees ondertussen met Tubize dat hij het als trainer kan en heeft toch ook zijn ervaring van bij de nationale ploeg.”

door Christian Vandenabeele

‘Leekens wist maar al te goed waaraan hij begon, hij wou zelfs een contract voor vijf jaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier