Het krantenbericht viel nauwelijks op. Op de algemene vergadering van KV Mechelen werd gemeld dat de club afgelopen seizoen winst had gemaakt, en dat alle vooruitzichten voor dit seizoen erop wezen dat dat opnieuw zou gebeuren, ondanks de slechte sportieve situatie in de rangschikking. Opmerkelijk is dat voor een club die vijf jaar geleden failliet ging, een paar jaar geleden nog op zoek ging naar een buitenlandse investeerder maar nu het cliché ontkracht dat Belgische profclubs niet leefbaar zijn zonder uitgaande transfers of de steun van een rijke mecenas.

Doorgaans maken profvoetbalclubs verlies. KV Mechelen doet dat niet. Wat is uw geheim?

Johan Timmermans (voorzitter YR KV Mechelen): “Een hele goeie penningmeester. Wij hebben veel geleerd uit wat in het verleden hier allemaal verkeerd is gelopen. Als gevolg daarvan budgetteren wij altijd heel voorzichtig in het begin van het seizoen, zowel qua inkomsten als het aantal punten dat we denken te zullen halen. Als vervolgens blijkt dat de financiën beter meevallen dan voorzien, trekken we het geplande budget tijdens het seizoen omhoog.”

Vorig seizoen speelden jullie nochtans ‘maar’ in de tweede klasse, zonder lucratieve tv-gelden, en haalden jullie veel meer punten dan aanvankelijk begroot.

“Vorig jaar hebben de succesvolle bekercampagne én de eindronde ons enorm geholpen. Daardoor kregen we extra geld in de kas. Ik geef toe dat het zonder die bekercampagne en de eindronde op financieel vlak kantje boordje was geweest, omdat we inderdaad veel meer premies moesten uitbetalen dan voorzien. Begin vorig seizoen zaten we qua inkomsten uit het commerciële aan de krappe kant. Maar toen het succesverhaal eenmaal begon, kwamen de bedrijven zelf aankloppen met het voorstel om te sponsoren.”

Het stadion zit goed vol. Helpt dat, of betekent dat voor de inkomsten niet zo veel?

“Toch wel. Het aandeel van de toeschouwers in ons budget is groot, dat bedraagt toch 40 procent. Dit jaar begrootten we op 5000 abonnees, maar we hebben er nu 7100. Dat geeft extra inkomsten. Elk jaar gaat het hier vooruit. In de derde klasse hadden we gemiddeld 5500 man, in tweede 6500, nu meer dan 11.000, ondanks de benarde sportieve situatie. Aan die groei komt ooit een einde, maar wanneer dat zal zijn, weet ik niet.”

Jullie hangen niet van één grote sponsor of investeerder af.

“Nee. Bedrijven die ons steunen, appreciëren dat wij op financieel vlak open kaart spelen. Wij hebben een open boekhouding. Die sponsors waarderen het dat wij zeer voorzichtig met de centen omgaan. We zullen dat ook in de toekomst doen.”

Toch moeten jullie straks de markt op om nieuwe spelers te halen, want de huidige kern vertoont lacunes.

“Wij gaan ons met Nieuwjaar ook versterken, maar we willen altijd een financiële reserve behouden. We zullen ons niet laten vangen om nu al ons geld uit te geven aan nieuwe spelers. Het aantrekken van goede spelers is helemaal geen garantie voor het behoud. Stel dat we al ons spaargeld in nieuwe spelers stoppen en we zakken toch, dan moeten we zonder geld in tweede herbeginnen. Dat is geen optie. Meer nog: de reserve die we nu in kas hebben, proberen we van jaar tot jaar groter te maken.”

Pikken de supporters dat?

“Zeker. Meer nog: zij vragen dat. Bij ons hebben de supporters de functie van waakhond. In de nieuwe statuten is ook opgenomen dat één derde van de beheerders, vijf op vijftien, uit de supportersrangen moet komen. Vroeger werd KV geleid door één mecenas en zat alle geld in één hand, nu kiezen we voor een zeer brede basis. Die supporters maken ook deel uit van onze vzw, zonder dat in ruil een financiële bijdrage gevraagd wordt. Onze supporters hebben in het verleden al genoeg als melkkoe gediend.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content