Een van dé ploegen uit de terugronde is Germinal Beerschot, dat zondagavond naar Tivoli afreisde met het zelfvertrouwen dat de recente 9 op 12 sinds de winterstop de ploeg opleverde. Maar eigenlijk, zo signaleert trainer Jos Daerden, zette het die goeie serie al eerder in. Want als je de wedstrijden voor Nieuwjaar meeneemt, liet Germinal Beerschot een meer dan degelijke 21 op 30 noteren. “Je mag het dus niet herleiden tot de komst van mensen als Victor of Cruz, die pas tegen Zulte Waregem voor het eerst samen in de basis stonden”, zegt hij. “Bovendien raakte ik er met Chimedza ook nog eentje kwijt. Dat vergeten de mensen snel.”

Vanwaar de ommekeer ?

Jos Daerden : “We hebben het in het begin niet slecht gedaan, tegen Genk en Standard, maar daarna volgden drie moeilijke wedstrijden waarin we veel goals pakten. Daarop hebben we de manier van spelen wat bijgestuurd, met de organisatie van vorig seizoen en voorin wat meer creativiteit en balvastheid. Josemar en Dosunmu samen, dat zijn gelijkaardige types, maar het herstel van Jurgen Cavens en de komst van Victor bieden toch wat meer mogelijkheden. En nu Cruz terug op het middenveld kan spelen, heb je daar meer rust aan de bal. De Decker en Messoudi zorgen voor de beweging, Daniel voor de controle. We hebben ook twee manieren van voetballen ontwikkeld. We kunnen met drie centraal achterin spelen, of overschakelen naar een 4-4-2. Ik ben tevreden over de organisatie achterin, Jonas De Roeck speelde zichzelf weer in de ploeg en er staat opnieuw wat. We kunnen de nul houden of slikken hooguit één tegengoal. Geen vracht meer.”

Was jij verrast dat Wim De Decker werd opgenomen in de voorselectie van de Rode Duivels ?

“Neen. Wim is zeker geen wereldvoetballer, maar een nuttige pion die nog sterker kan worden. Ik weet dat Aimé Anthuenis hem vroeger al liet volgen. Hij trekt die lijn nu door, heeft inzicht, stelt je in staat je veldbezetting hoger te zetten. Het is een voetballer die heel regelmatig is, zelden een bal verliest. Yves Vanderhaeghe is ook laat doorgebroken. Wim doet het eenvoudig, recupereren en inspelen. Heel sober, maar nuttig.”

Hoe vervelend is het dat uitgerekend nu het sportief wat beter gaat, je ploeg door de gokaffaire in het nieuws komt. Messoudi, Luciano en Cruz werden al als getuige gehoord, en Milenkovic is een betrokkene uit het Liersedossier.

“Als trainer heb ik daar weinig grip op. Wat Milenkovic betreft : ik volg het standpunt van het bestuur. Uit de informatie die ik over Luciano, Cruz en Messoudi heb, meen ik te mogen opmaken dat het gaat om een poging tot omkoping tijdens de wedstrijd Bergen-Beerschot van vorig seizoen. Iets wat niet is doorgegaan. Zij zitten dus bij mijn weten niet in dat circuit.”

Jij werd vorig seizoen ontslagen bij Bergen, ook al ging het goed…

“Achteraf kan je je wel vragen stellen, ja. Vragen waar ik het antwoord niet op ken. Ik haalde er 7 op 12, maar ben er nooit gevraagd om een wedstrijd te verliezen. Weet van manipulatie heb ik niet, die wedstrijd tegen Germinal Beerschot leidde ik niet meer.”

Hoe moeilijk was de voorbereiding op de wedstrijd tegen La Louvière van zondag ?

“Ik heb de spelers gewaarschuwd voor wat ons te wachten stond. De gebeurtenissen van de voorbije dagen hielden iedereen bezig. Bovendien was het voor La Louvière de eerste thuiswedstrijd sinds de reportage in Panorama en hebben ze in Wallonië de voorbije dagen geprobeerd de affaire te communautariseren. Het leek een hetze vanuit Vlaanderen gericht op een Waalse ploeg. Je daar als eerste Vlaamse ploeg melden, zorgde voor druk. Het feit dat Lierse de eerste ploeg was waar het gerecht binnenviel, nam ook dat communautaire gedoe weg. Ik heb spelers gewaarschuwd voor provocaties, want ik denk dat de druk bij hen nog veel groter is. Zij hadden immers ook nog eens de punten nodig.”

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier