Middenvelder Julien Gorius scoorde in de met 2-1 gewonnen match tegen STVV de tweede goal van KV Mechelen. Vrijdag moet de Franse aanvoerder met zijn ploegmaats naar het Astridpark.

Trainer Guido Brepoels van STVV zei dat zijn ploeg zaterdag het beste voetbal bracht en dat jullie vaak de lange bal gebruikten.

Julien Gorius: “Als er veel pressing is van de tegenstander moet je soms van tactiek veranderen, maar het was niet de hele tijd zo. STVV bracht goed voetbal. Ze creëerden wel maar twee kansen. Wij hadden vijf mooie mogelijkheden. Op basis daarvan was onze zege verdiend.”

Jij was de afgelopen seizoenen de topschutter van KV, hoewel je een middenvelder bent. Net als vorig seizoen lijkt de aanvalslinie jullie zwakke punt.

“Om een trapje te klimmen moet KV een spits vinden die tien à twaalf goals per seizoen kan maken, dat klopt. Kevin Vandenbergh en Jaime Ruiz hebben nog wat tijd nodig, het is niet makkelijk om ergens aan te komen en direct te scoren. Ik heb vertrouwen in hen.”

Jouw naam viel bij Standard, maar je stond vooral dicht bij een overgang naar AA Gent. Waarom koos je toch voor een contract tot 2016 bij KV?

“In de nacht voordat ik de beslissing nam, deed ik geen oog toe. Bij Mechelen wilden zowel de directie, de ploegmaats als de fans dat ik bleef. De beleidsmensen schotelden me een contract van lange duur voor én ik voel me heel goed in deze familiale club. Dat zijn belangrijke dingen om me voort te kunnen ontwikkelen.”

Je gaf in het verleden aan dat je openstaat voor een club die groter is.

“Dat blijf ik zeggen. Dat ik een contract voor vijf jaar tekende, betekent niet dat ik vijf jaar blijf. Het voorstel van Gent was heel goed, alleen vind ik het verschil tussen Mechelen en Gent niet heel groot. Mocht er een club aan mijn mouw getrokken hebben waarbij de kloof met KV breder was, dan had ik misschien nog dieper nagedacht.”

Defensieve middenvelder Yoni Buyens vertrok wel. Wat betekent dat voor de ploeg?

“Het wordt moeilijk om Yoni te vervangen door iemand uit de huidige kern. Buyens kan negentig minuten de pressing voeren zonder moe te worden, want zijn fysieke conditie is bijzonder goed. En – heel belangrijk – hij is ook een leider. Als je hem in je ploeg hebt, voel je dat hij een hoop werk opknapt. Buyens recupereert enorm veel ballen, hij is in die rol een van de besten in België. Maar zaterdag ging het ook goed zonder hem. Met Abdul-Yakuni Iddi ( die met Seth De Witte voor de verdediging stond, nvdr) kunnen we wat meer op balbezit spelen en minder op de omschakeling, wat we vorig seizoen vaak deden. Iddi heeft een enorme techniek en is ook in staat om het spel voor zijn rekening te nemen, Yoni is un recupérateur pur sang. Eens hij de bal heeft, geeft hij die vlug af, zodat een aanval opgezet kan worden.”

Vrijdag moeten jullie naar het Astridpark.

“Als Anderlecht niet wint, is het daar al crisis. Wij zullen daarop voorbereid zijn. Mechelen gaat met ambities naar ginder, we willen daar niet louter goed verdedigen. Vorig seizoen pakten we tegen elk team ten minste één punt. Dat betekent dat we een lastige tegenstander zijn. Anderlecht zal het tegen ons niet makkelijk krijgen, maar wij weten dat ook wij voor een moeilijke opdracht staan.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Met Iddi kunnen we meer op balbezit spelen dan op de omschakeling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier