Standard… Gent… Genk… Charleroi… “We verdienen die derde plaats”, aldus revelatie Karel Geraerts (23). “Na nieuwjaar zetten we een heel mooie serie neer, pakten we weinig goals en brachten we bij momenten mooi voetbal. Voor nieuwjaar, na de opdoffers tegen Bilbao en Sint-Truiden, is het al beginnen draaien en de komst van Matthieu Assou-Ekotto zorgde voor een beetje defensieve stabiliteit op het middenveld in een toch vrij aanvallende ploeg. Als je dan achteraan vier klasbakken hebt staan met Runje er nog eens achter en dat raakt ingespeeld en heel de ploeg verdedigt mee, dan krijg je die goede resultaten. Bovendien, trainer Dominque D’Onofrio deed het ondanks zeer veel vooroordelen zeer goed met een ploeg met heel veel persoonlijkheden die toch niet allemaal de makkelijkste mensen zijn.”

Wat hadden Club Brugge en Anderlecht dan meer ?

Karel Geraerts : “Het grote verschil was dat zij in augustus al een ploeg hadden, terwijl wij die tijd thuis verloren van Charleroi en Brussels. Ik hoop dat ze deze ploeg een beetje kunnen samenhouden, zodat we volgend seizoen met gelijke wapens kunnen beginnen.”

Dominique D’Onofrio maakte al plaats, de rest van de staf mag ook beschikken. Wie komt er ? Erik Gerets en Michel Renquin zoals verwacht ? Of Trond Sollied en Chris Van Puyvelde ?

“Ik denk dat ze het binnenskamers al wel weten, of toch zeker aan het onderhandelen zijn, maar dat ze wachten tot er zekerheid is over die derde plaats om het bekend te maken.”

Gerets, bij wie je als belofte nog woonde en waar je nog altijd kind aan huis bent, of Sollied, onder wie je bij Club Brugge drie en een half jaar zonder veel speelgelegenheid werkte ?

“Ik denk dat Gerets heel goede papieren heeft omdat de supporters hem allemaal willen. Wordt het Sollied, dan heb ik daar geen probleem mee. Hij is voor iedereen een goede trainer, denk ik. Ik heb met hem nooit problemen gehad en hij ook niet met mij. Ik werd in de grote kern van Club Brugge gewoon gebarreerd door veel goede voetballers die op de dezelfde plaats stonden. Bij momenten was ik gefrustreerd, maar welke mens is dat niet eens ?”

Welke positie op het middenveld zou je dan verkiezen ? De punt achteruit of rechts in de driehoek ?

“Rechts in de driehoek, zonder twijfel. Daar kan ik mij ook offensief uitleven en de ploeg meer bijbrengen dan wanneer ik altijd voor de verdediging moet blijven.”

Je hoopt dat de ploeg wordt samengehouden. Welk gevoel heb je ?

“Ik proef in de kleedkamer veel goesting om door te gaan en ik denk dat het bestuur met de extra tv-inkomsten wil investeren om de ploeg samen te houden. Ik hoop dat ze allemáál blijven, want er zit geen enkele zwakke schakel in.”

Wie is onvervangbaar ?

Conceiçao misschien. Klasse te koop, een traptechniek waarmee hij het verschil kan maken, maar hij bracht ook een andere mentaliteit in de ploeg. Op zijn eerste training kwam hij na een vrij harde tackle van mij op een andere speler naar me toe. Ik dacht dat hij mij de les zou spellen, maar hij zei : ‘Goed gedaan. Zo moet het, anders geraken we nergens. ‘”

Welke evolutie maakte je zelf ?

“Ik speelde topmatchen in België en debuteerde Europees, ik deed een heel pak ervaring op. Ik kies beter mijn momenten om te infiltreren, ik doseer beter. Ik vond een evenwicht tussen het offensieve en het defensieve. Ik werk nog aan mijn positie voor de goal, aan aanspeelbaar zijn en goed ingedraaid staan als ik de bal krijg.”

Van zero to hero : wat is het gekste dat je dit seizoen overkwam ?

“Er staan nu regelmatig mensen aan mijn deur om een foto of een handtekening te vragen, maar voor supporters doe ik dat met veel plezier.”

Je hebt toch geen reis geboekt begin juni, als België in Servië moet spelen ?

“Neen. Wel een beetje later. Zoals vorig jaar ga ik met mijn twee broers en Johan Gerets ( zoon van Eric, nvdr) naar Kreta. Jetskiën, duiken, tennissen, voetballen, een paar Hollanders uitdagen om een toernooitje te spelen en ’s avonds op een terrasje misschien wel eens iets drinken op die derde plaats ( lacht).”

Reken je op een selectie ?

“Ik kreeg bericht dat mijn paspoort in orde moet zijn, maar dat garandeert niets. Ik denk dat een selectie niet onverdiend zou zijn, maar ik maak mij geen begoochelingen. Ik wacht gewoon af.”

door Christian Vandenabeele

‘Een selectie voor de nationale ploeg zou niet onverdiend zijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier