SV Roeselare zocht en vond met Koen De Vleeschauwer (34) een ervaren speler om de ploeg te sturen. De rechtermiddenvelder tekende voor twee seizoenen bij de promovendus.

Met welk gevoel vertrek je na zeven jaar bij Moeskroen ?

Koen De Vleeschauwer : “Naar supporters toe en qua sfeer met veel tevredenheid, maar ook ontgoocheling over de manier waarop ze me de laatste twee jaar behandelden. Een transfer voor vier jaar naar RC Genk werd geweigerd door een belachelijk bedrag van 1,25 miljoen euro te vragen. De voorzitter beloofde een effort : ik zou mijn loopbaan zeker bij de club mogen afsluiten. Met nieuwjaar was er sprake van een faillissement. Ik kon naar Omonia Nicosia. Dat was ook zo goed als rond, tot ik de voorzitter contacteerde. We hingen zeker een uur aan de telefoon, maar hij wilde dat ik bleef tot de redding een feit was. Ik voelde toen al nattigheid en vroeg hem letterlijk wat er dan zou volgen. ‘Een contractvoorstel van vijftig procent minder ?’, grapte ik. Hij lachte het weg. Opnieuw beloofde hij me iets te doen.”

Maar na de redding vertrok eerst Francky Vandendriessche naar Cercle Brugge en kreeg jij vervolgens te horen dat je bij een nieuw contract terugviel op zestig procent van je vorige overeenkomst.

“Tja, er was sprake van nieuw leven. ( ontgoocheld) Het voorstel was belachelijk laag. Louf had voordien al meermaals aangekondigd dat er serieus bespaard zou worden. Ik verwachtte, als echte clubspeler, een speciale inspanning. Toen iedereen stond te bibberen voor de degradatie, moest ik wel de kar trekken. Een maand later behandelden ze me als een stuk vuil. Ik deed, via een fax op vakantie, een tegenvoorstel aan negentig procent. Ze reageerden gewoon niet. Dat was er te veel aan. Zonder een afspraak te maken, bezocht ik Louf op zijn bureau. Hij begon te liegen. Die arrogante houding zorgde er voor dat ik even de controle verloor. Voor het eerst in tien jaar diende ik mijn stem te verheffen. Op een paar minuten heb ik alles wat op mijn lever lag er uitgegooid.”

Je hoopte lang op de aanstelling van André Olivier van hoofdsponsor TOFF, een persoonlijke vriend, als voorzitter.

“Klopt, want ik bouwde een goed contact op met die man. Voor mij zou hij zeker iets terug gedaan hebben. Hij haakte echter af, omdat hij bepaalde garanties niet kon krijgen. Sommige schulden uit het verleden wilde hij blijkbaar niet overnemen.”

Vrees je dat, zonder Detremmerie, de toekomst van Moeskroen in gevaar komt ?

“Ik zie het toch somber in. Zolang zijn gezondheidstoestand het toelaat, zal Detremmerie achter de schermen wel bepalen wat er gebeurt. Zeker tien berichten liet ik voor hem na – op zijn gsm, bij hem thuis en op het stadhuis, geen enkele keer antwoordde hij. Bijzonder jammer. Daardoor is het dan ook een afscheid in mineur, hé.”

Waarom koos je uiteindelijk voor SV Roeselare ?

“SV Zulte-Waregem kon mijn financiële eisen niet inwilligen, Omonia Nicosia haalde een Cyprioot die voor twee jaar tekende en het goed doet. Er was contact met Westerlo, maar Roeselare gaf meteen het beste gevoel. Ze wilden me absoluut. Hun ambitie doet me terugdenken aan Eendracht Aalst. Een gezellige sfeer en veel bereidheid om te slagen.”

Je schakelt straks wel over naar avondtrainingen.

“Geen enkel probleem. In de voorbereiding is het nodig zwaar te trainen, tot eventueel tweemaal per dag. Ondertussen ken ik mijn lichaam al vrij goed. Wanneer ik de behoefte voel om bij te trainen of te gaan lopen, dan heb ik daar nu meer tijd voor.”

Samen met spits Coquelet was je de eerste nieuwkomer. Moet er nog veel bijkomen ?

“Ze zoeken nog een spits die al iets bewees. Ook achterin willen ze iemand met ervaring. Het is voor mij een stap in het ongewisse, maar evenzeer voor de club. Maar ik merk veel enthousiasme.”

Welke rol is er daarbij voor jou weggelegd ?

“Een voorbeeldfunctie : de juiste mentaliteit en gedrevenheid tonen. Alleen mogen ze van mij niet verwachten dat ik wekelijks drie man ga dribbelen en ieder weekend twee keer zal scoren. Ik zal zeker mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan.”

Wat moet het doel zijn van SV Roeselare ?

“Vrij simpel : handhaving in eerste klasse. Hoe vroeger dat lukt, hoe plezanter en meer ontspannen we kunnen spelen. Maar het wordt zeker geen eenvoudige opgave.”

door Frédéric Vanheule

‘Ze mogen van mij niet verwachten dat ik wekelijks drie man ga dribbelen en ieder weekend twee keer zal scoren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier