Pierre Bilic

L uigi Pieroni (26) wil er alles aan doen om Frankrijk te veroveren. De Luikse spits begint bij Auxerre al aan zijn derde seizoen. Het lijkt er alsmaar meer op dat zijn buitenlands avontuur later zal worden omschreven als een overduidelijk succes.

Herinner je je nog hoe het allemaal verliep toen je voor het eerst in de Bourgogne neerstreek ?

Luigi Pieroni : Het was één van de belangrijkste ogenblikken uit mijn leven. Dat draag je altijd met je mee. Vergeet niet dat ik in één jaar de overstap maakte van de Belgische tweede klasse bij Club Luik naar de Franse elite. En dat allemaal dankzij dat wonderlijke seizoen bij Moeskroen. Ik moest een heel brede kloof overbruggen : niet alleen aanpassen aan een ander leven, maar ook aan een ander soort voetbal. Je kan van het Franse voetbal veel zeggen, maar volgens mij is het allesbehalve toeval dat de nationale ploeg voor de tweede keer in acht jaar in de finale van het WK stond. Dat wijst op een grote sterkte in de breedte. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de Franse clubs straks ook Europees opnieuw hoge ogen zullen gooien. Daar wordt ook enorm hard voor gewerkt. Fysiek was het hard om het zwaardere regime bij te benen, ook technisch staat het Franse voetbal toch een stap verder. Ik diende aan te klampen, maar kon gelukkig altijd op de steun van Guy Roux rekenen. Het eerste seizoen speelde ik zeker niet altijd, maar ik scoorde toen toch zes keer. In een seizoen dat Auxerre als een overgangsjaar beschouwde, is dat uiteindelijk toch niet zo slecht.”

Vorig seizoen verving Jacques Santini clubmonument Guy Roux. Hoe is die overgang eigenlijk verlopen ?

“Ik vond dat onze groep daar weinig problemen mee had. Ook al zijn Roux en Santini totaal verschillend. Guy Roux stond bijzonder dicht bij de spelers. Die houding is altijd zijn handelsmerk geweest, zijn manier van benaderen die van hem zo’n uniek figuur maakt. Geen enkel detail ontsnapte aan zijn aandacht. Hij was altijd bijzonder uitgesproken aanwezig in de kleedkamer. Jacques Santini pakt de zaken helemaal anders aan, laat de spelers veel meer vrijheid omdat hij ervan uitgaat dat ze volwassen genoeg zijn om de nodige zelfdiscipline op te brengen. Voor mij liep het in het tweede seizoen alvast behoorlijk lekker. Met twaalf goals en een niet onbelangrijk aantal assists mag ik zeker niet mopperen. Met wat meer geluk hadden we ons zelfs kunnen plaatsen voor de Champions League. Via de Intertoto konden we gelukkig alsnog een ticket afdwingen voor de UEFA-cup. Dat er een haar in de boter kwam tussen Santini en het clubbestuur, is iets waar ik weinig over kan zeggen. Daar bemoei ik me niet mee.”

Santini werd opgevolgd door Jean Fernandez, die overkomt van Marseille. Verandert dat iets voor jou ? En blijf je bij Auxerre, nu er sprake is van belangstelling vanwege Toulouse en Everton, die naar verluidt 5 tot 6 miljoen euro zouden willen betalen om jou in hun kern op te nemen ?

“Ach, een beetje verandering kan nooit kwaad. Een nieuwe trainer heeft andere inzichten en zo wordt je een completere speler. JeanFernandez gaat uit van verschillende varianten van een 4-3-3-systeem, waarbij de nadruk vooral ligt op een erg hoog uitgevoerde defensieve pressing. Hij heeft veel ervaring, weet waar deze club sportief naartoe wil en onderhoudt een bijzonder goede relatie met zijn spelers. Wat mijn positie betreft, is het zo dat er met Péguy Luyindula weliswaar een belangrijke concurrent vertrok. Maar Daniel Niculae, die overkomt van Rapid Boekarest, zal ongetwijfeld ook willen tonen wat hij allemaal in zijn mars heeft. Uiteraard zou ik het liefst altijd in de basis staan. Bij een club als Auxerre zal er nu eenmaal altijd heel veel concurrentie zijn. Dat andere clubs belangstelling voor mij hebben, streelt wel mijn ijdelheid, maar ik voel me heel goed bij Auxerre. Ik zou het hier graag opnieuw nog wat beter doen dan vorig seizoen. Ook bij de Rode Duivels wil ik graag mijn steentje bijdragen tot een geslaagd kwalificatietoernooi voor Euro 2008. Ik heb weliswaar het WK op televisie gevolgd, maar elke voetballer wil zoiets toch op het veld zelf meemaken.”

PIERRE BILIC