Dankzij een sterk competitie-einde sloot Club Brugge zijn seizoen af met 13 op 15 en UEFA-cupvoetbal. Club kan de wonden likken en denken aan volgend seizoen.

Seb Hermans, Javier Portillo en Tomislav Butina vertrekken. Hoe ligt dat voor Rune Lange en Bosko Balaban ?

Marc Degryse : ” Lange zal op 19 juni moeten tonen hoe fit hij is en van Balaban moet ik ten laatste op 15 mei een antwoord op ons voorstel krijgen.”

Balaban heeft een wisselvallig seizoen achter de rug. Jullie blijven vertrouwen hebben in hem en zijn mentaliteit ?

“Ja, omdat hij iets speciaals heeft en als spits is het niet makkelijk om altijd regelmatig te zijn. Ook de trainer gelooft absoluut in hem, dus daar hou je rekening mee. De laatste vijf wedstrijden heeft hij bovendien vier belangrijke doelpunten gemaakt.

Timothy Dreesen en Salou Ibrahim komen. Wie nog ?

Diallo en Chavez zijn ook twee jongens voor de kern, dus dat zijn er al vier, en Vermeulen uit de jeugd. Wat er dan nog bij moet komen, dat blijft afwachten.”

Twee toppers, horen we ?

“Ik weet het niet ( lachje). Daar hangt meestal een prijskaartje aan vast en we hebben met Dreesen en Salou, die ook een topper is, al zwaar geïnvesteerd.”

Snelle spits ?

“Met Salou, Ishiaku, Yulu-Matondo, Chavez en eventueel Balaban of Lange zitten we al aan vijf spelers voor twee posities, ik denk dat dat ruim voldoende is.”

Dus een middenvelder ?

“We zullen zien.”

Zijn jullie bezig met Wim De Decker en Kevin Vandenbergh?

Op dit moment niet.

Maar dat kan nog komen?

Ik sluit niets uit.

Hoe blik je terug op het seizoen ?

“Dat het een moeilijk jaar zou worden, dat wisten we. Maar dat het zo spectaculair of speciaal zou worden, hebben we niet kunnen inschatten. Je kan wel zeggen dat het een slecht seizoen is geweest, maar er zijn ook nog goeie punten, laat ons dat ook niet vergeten. Rekening houdend met de omstandigheden hebben we het, denk ik, nog goed afgesloten. Nieuwe spelers, vertrek van belangrijke spelers, nieuwe trainersstaf, veel geblesseerden… Van de andere kant leer je hier, hoop ik, ook weer van als club. Dat gaat met vallen en opstaan.”

Wat leer je er als sportleider van ?

“Dat hou ik liever voor mezelf.”

Pak je transfers anders aan ?

“Neen, omdat ik vind dat het al bij al toch niet zo slecht is als je ziet dat we met dezelfde groep 13 op 15 halen.”

Een trainerswissel moet je ook als transfer beschouwen, natuurlijk.

“Ik weet het niet.”

Welke positieve punten zie je ?

“Zeven punten halen in de Champions League is niet slecht en we haalden een ticket voor de UEFA-beker.”

Emilio Ferrera is een ander type dan Jan Ceulemans, een academicus.

“Ik denk dat iedereen eens af moet van die clichés. Het kan werken of niet, net zoals met spelers. Etiketten op mensen plakken, dat klopt negen van de tien keer toch niet. Hoe Ferrera is, moet je zelf ervaren.”

Waarom is Emilio Ferrera de juiste man op de juiste plaats ?

“Omdat wij vinden dat hij een toptrainer kan worden. Bij zijn vorige clubs kreeg hij het verwijt dat hij te professioneel was, tja, dan is dat, denk ik, een reden om die man een kans te geven. Ik ben ervan overtuigd dat dat de enige manier is om in 2006 succes te hebben. Het moet professioneel aangepakt worden.”

Als er iemand is die Jan Ceulemans moet kennen ben jij het, hoe is het mogelijk dat je niet hebt kunnen inschatten dat hij niet opgewassen zou zijn tegen zijn taak ?

“Tja, goed, het is natuurlijk ik niet alleen die daarover beslis. We dachten dat hij die stap van subtop naar top zou kunnen maken, maar dat heeft niet gewerkt. Ik zeg niet dat ik dat verkeerd heb ingeschat. Ik beslis daar niet alleen over.”

Nog contact gehad met Ceulemans sindsdien ?

“Neen.”

Geen behoefte aan gehad ?

“Jawel, maar ik heb gezegd dat ik dat na het seizoen pas zou doen.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier