In vijfenveertig minuten tijd en voor een paar duizend toeschouwers zette Lierse zaterdag een uiterst ongunstige situatie recht tegen het Bosnische Tuzla. Het boog een 1-0-nederlaag uit de heenwedstrijd en een 0-1-achterstand om in een 5-1-zege. In de volgende ronde van de Intertotobeker (19 en 26 juli) bekampt Lierse Heerenveen.

Getwijfeld aan de kwalificatie, Marc Schaessens ?

Marc Schaessens : Nee. Zelfs toen we al na twee minuten op achterstand kwamen, wisten we dat ze zouden breken eens wij een goal maakten. In de heenmatch waren ze veel agressiever dan zaterdag.

Staan jullie onder druk om via de Intertoto de Uefabeker te bereiken ?

We wilden Heerenveen halen en dat is gelukt. Schakelen we Heerenveen uit, dan kan de Uefacup wél een doel worden. Op dit moment is het vooral een goeie voorbereiding omdat je uit dit soort wedstrijden veel leert. Vorig jaar was dat ook het geval tegen PSG, Roda en Vitesse. Toen stonden we meteen scherp. Als je oefent tegen provincialers is de beleving toch anders. We leven ook anders naar zo’n match toe : de spelers uit de A-kern, bijvoorbeeld, spelen niet mee in de midweekwedstrijden, zoals vorige week in Heist-op-den-Berg.

Waar staat Lierse in vergelijking met vorig jaar deze tijd ?

We staan verder. We behielden de kern, kennen elkaar en het systeem dus. Alleen Bertrand Crasson kwam de plaats van Axel Smeets innemen. Intrinsiek zijn we dus niet verzwakt en niet versterkt. Conditioneel staan we wel al verder dan een jaar geleden.

Wat missen jullie nog ?

Ervaring. Ook in Tuzla pakken we nog een doelpunt in de blessuretijd en was te zien dat we kwetsbaar zijn als de concentratie verslapt. Ook vorig seizoen overkwam ons dat vaak.

In het tussenseizoen zag het er naar uit dat enkele van de betere spelers zouden vertrekken. Ben je verbaasd dat ze er nog allemaal zijn ?

Eigenlijk wel. Vooral omdat elders jongens met minder kwaliteiten wél een transfer maakten. Maar dat is goed voor onze sportieve ambities.

Wat zijn die sportieve ambities ?

Dat is nog niet in te schatten. Vorig jaar was mijn ambitie een Europees ticket te pakken. Het is niet omdat dat niet lukte, dat ik nu niet naar hetzelfde streef. Integendeel. Dat we er zo dicht bij waren, is een extra stimulans om te geloven dat het dit keer wél kan. Op voorwaarde dat we niet dezelfde fouten maken als toen.

Zoals ?

Toen zijn we in de slotfase mentaal ten onder gegaan. In die uitwedstrijd op Charleroi hebben we veel verloren, dat heeft lang nagewerkt. Het heeft toen te lang geduurd eer we de draad weer oppikten. Straks moeten we laten zien dat we uit die fouten hebben geleerd.

Hoe staat het met jou ? Er wordt gezegd dat je na je zware blessure nu al goed bent voor een uur wedstrijd, maar zaterdag stond je anders wel negentig minuten op het veld.

Ik was vorige week al verbaasd dat ik zeventig minuten aankon. Zaterdag wilde de trainer twee vervangingen doen. Na een uur vroeg hij me of ik kon doorgaan omdat hij me nodig had wegens mijn verre passes. Op dat moment voelde ik me goed en tot mijn verbazing maakte ik moeiteloos de negentig minuten vol.

door Geert Foutré

‘Lierse mist nog ervaring. Als de concentratie verslapt, zijn we kwetsbaar.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier