AA Gent herpakte zich net voor de winterstop tegen Zulte Waregem, zette een reeks neer, maar haalde vervolgens één op zes. Zondagavond won het op Brussels. “Het gaat redelijk goed met Gent”, vindt Nicolas Lombaerts. “Het spel is goed, we spelen nu fris voetbal in vergelijking met voor de winterstop, maar het probleem is dat we uit zeventien kansen niet kunnen scoren. De bedoeling is om nu een reeks neer te zetten, want we krijgen een haalbaar parcours voor Club Brugge, Anderlecht en Standard eraan komen. Hopelijk plaatsen we ons ook nog voor de beker, dat zou mooi zijn.”

Jullie topschutters zijn Grégoire en Vrancken, twee middenvelders. Hoe komt dat ?

Nicolas Lombaerts : “We hebben niet echt de kwaliteiten van Club Brugge of Anderlecht, waar de spitsen misschien niet moeten werken in een wedstrijd en frisser voor de goal komen. Die frisheid missen wij misschien, al misten we in de eerste minuut tegen Moeskroen ook een kans, dus het zal niet alleen daaraan liggen ( lacht).”

“Goed, ik speel graag met hem samen. In het begin vergde het wat aanpassing voor hem om ook zijn verdedigend werk te doen als middenvelder ; nu kent hij zijn taak en je kan de bal altijd aan hem geven, hij heeft een goeie voorzet en hij kan een actie maken.”

Gent telt geen Rode Duivels meer en jijzelf, even getipt als mogelijke nieuwkomer, bent er ook niet bij. Stelt dat teleur ?

“Ik was verrast dat Herpoel niet opgeroepen werd en de bondscoach voor De Vlieger koos, terwijl die, dacht ik, niet veel speelt. Herpoel is toch een certitude en een van de betere keepers in België. Had ikzelf een kans gemaakt, ik zou bij de preselectie gezeten hebben en dat was misschien mooi geweest, maar, goh ja, Gent blijft het hoofddoel. De nationale ploeg is niet waar ik op dit moment mee bezig ben. Ik heb met mijn studies ook andere prioriteiten.”

Hoe staan de zaken er daar voor ? Blijft de combinatie haalbaar ?

“Het begint drukker en drukker te worden ( Lombaerts studeert voor licentiaat in de rechten, nvdr). Ik zit nu uren achter mijn bureau teksten te onderlijnen. De examens zijn op het einde van mei en ondertussen werk ik ook aan een scriptie over het beslag in het burgerlijk procesrecht. De competitie eindigt al begin mei, dus ik heb nog tijd.”

Tenzij jullie de bekerfinale spelen, natuurlijk.

“Die wil ik er gerust bij pakken. Een bekerfinale is mooier dan er in de eerste zit door zijn. Zeker met Gent, dat al lang geen prijzen meer heeft gewonnen. Maar eerste zit, dat zal zo al moeilijk worden.”

Ondertussen woedt de omkoopaffaire : hoe wordt daar onder de studenten rechten op gereageerd ?

“We lachen daar eens mee. Ook omdat ik tegen Genk een owngoal heb gemaakt en we met de nationale beloften uitgeschakeld werden ( lacht). Ik had onlangs de délégué van de nationale belofteploeg nog aan de lijn. Hij was er nog altijd niet goed van. Als er iemand van de ploeg voor iets tussen zit, vermoord ik hem, zei hij om te lachen. Ik heb geantwoord dat ik in dat geval graag kom helpen ( lacht).”

Laten we niet vergeten dat het hier ook om een ernstige zaak gaat : Laurent Denis, een advocaat, is al een paar keer genoemd in dit dossier. Is dat een item onder de studenten ?

“Daar wordt niet zo over gepraat, maar als wat over hem wordt beweerd allemaal waar is, mag zo iemand in mijn ogen geschorst worden als advocaat. Ik weet niet of je zo iemand in dat geval zelfs nog advocaat kan noemen, iemand die meer op het voetbal zit en als makelaar fungeert… Hopelijk worden alle betrokkenen aangepakt.”

Welke waarde hecht je nog aan deze competitie ?

“Er zijn er die met een ei in hun broek spelen, zoals Luciano overkwam, en dan krijg je nog meer over je heen. Het is ook niet leuk, denk ik, als je naam vernoemd wordt en je hebt niks misdaan. In de top van de rangschikking denk ik dat je er nog waarde aan mag hechten. Ik denk niet dat je bij die ploegen iets moet zoeken. Ik zie Standard niet bewust gelijkspelen tegen La Louvière als ze de titel nog kunnen halen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content