Hij mocht zichzelf uitroepen tot pechvogel van de heenronde bij VfL Wolfsburg. De 29-jarige Peter Van der Heyden, die vorige zomer werd overgenomen van Club Brugge, werd begin augustus geopereerd aan de knie. Eind oktober zorgde een enkelblessure, waarbij het kapsel en de ligamenten werden geraakt, er dan weer voor dat de linkerverdediger zes weken moest toekijken. Maar de Oost-Vlaming is een optimist.

Jullie klassement ziet er niet zo rooskleurig uit. Er was duidelijk meer verhoopt ?

Peter Van der Heyden : “Zeer zeker. Maar de voorbije zes maanden was een hectische periode. Er gebeurden zaken die voor wanorde zorgden. Het was goed dat we januari met een propere lei konden beginnen. Het zorgde voor een stimulans.”

Veranderde er dan zoveel sinds het doorsturen van trainer Holger Fach en sportief manager Thomas Strunz eind december ?

“In de hoofden van veel spelers alleszins. Plus het feit dat Klaus Augenthaler als coach voor nieuwe impulsen zorgt.”

Was de druk voor jullie dan zo groot dat hij verlammend werkte ?

“Nee, dat niet. Maar we konden niet altijd goed begrijpen waar dat duo mee bezig was. Dat zorgde voor wrevel. Zo gebeurde het wel eens dat bepaalde spelers niet speelden zonder enige geldige reden. Dat kan je moeilijk aanvaarden, zeker als we daardoor verzwakt aan de aftrap verschenen.”

Klaus Augenthaler is een monument in het Duitse voetbal. Welke indruk maakt hij ?

“Vanaf het begin luidde het motto voor de spelers : zwijgen en keihard werken. We moesten ervoor zorgen dat de trainer tevreden kon zijn. Van zodra iemand niet professioneel is, reageert de trainer heel kordaat. Iedereen blijft daardoor alert.”

Is Augenthaler een toegankelijke persoon of bewaart hij liever afstand ten opzichte van zijn spelersgroep ?

“Ik heb geen enkele reden tot klagen, want hij is altijd beschikbaar voor de spelers. Op een beschaafde manier legt hij uit wat hij leuk vindt en wat hij minder graag heeft. Zo hoort het.”

Op de elf wedstrijden die je tot nu toe speelde, incasseerde je vijf gele kaarten. Hoe komt dat ?

“Simpel : door de druk op de verdediging. Ook Kevin Hofland en Facundo Quiroga pakten veel kaarten. Tot voor de winterstop hadden we niks van middenveld en ook geen spitsen die meeverdedigden. Het was gewoon niet houdbaar.”

Ben je, na je blessureleed, tevreden over je eigen niveau ?

“Toch wel. Mijn seizoen is eigenlijk pas begonnen. Stilaan raak ik weer in topvorm ( grijnst). Weet je, ik voel me goed en ben weer blessurevrij. Dat komt wel in orde. Maar zelfs aan negentig procent draai ik al aardig mee.”

Wat vergde de grootste aanpassing ?

“Dat ik van de trainer mijn offensieve acties tot een minimum moet beperken. Daar hamert hij op. Dan weet ik wel genoeg.”

Tijdens de winterstop werden Van der Leegte en Hoogendorp aan de kern toegevoegd. Die nieuwkomers waren nodig ?

“Ja, vind ik wel. Zeker op het middenveld hadden we nood aan een kuitenbijter, een karaktervoetballer die nooit afgeeft. Een smeerlapke, dat vooral goed is in het dichtlopen van de gaten en de balrecuperatie. Van der Leegte en Miroslav Karhan zijn twee lopers die op geen inspanning kijken. Dat verschil voelen we.”

Met René Vandereycken hebben de Rode Duivels een nieuwe bondscoach. Een goede keuze ?

“Ik hoop het. Het is mijn bedoeling om hem zo snel mogelijk te overtuigen van mijn volledige fitheid. De oefeninterland tegen Luxemburg op 1 maart staat al in mijn agenda aangeduid. Ik zou graag opgeroepen worden.”

Het wordt voor iedereen een nieuwe start ?

“Absoluut. Plaatsing voor het EK in 2008 moet, mits nieuwe krachtlijnen, mogelijk zijn. Ik zou er graag bij zijn.”

FRÉDÉRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier