Net als FC Keulen, een andere nieuwkomer in de Bundesliga, mag MSV Duisburg stilaan zijn retourticket bestellen. Daar konden zelfs twee trainerswissels weinig aan verhelpen. Ook Peter Van Houdt (29) beraadt zich over zijn toekomst, ondanks een contract dat nog een seizoen doorloopt.

De verwachtingen van de Duitse voetbalkenners, die jullie een bijzonder zwaar seizoen voorspelden, werden ingelost. MSV Duisburg keert zo goed als zeker terug naar de tweede klasse ?

Peter Van Houdt : “Inderdaad. Gewoon een kwestie van gebrek aan kwaliteit in onze kern. Bovendien kregen we ook af te rekenen met een dosis pech. We gooiden te gemakkelijk punten weg. Thuis tegen Kaiserslautern, een rechtstreekse degradatieconcurrent, stonden we vijf minuten voor affluiten nog 2-0 voor en werd het uiteindelijk 2-2. Ook VfL Wolfsburg kon in de slotminuut nog 1-1 maken. Tegen Schalke 04 gaven we ook een zege uit handen en werd het een teleurstellend gelijkspel. Tel die zes punten erbij en alles blijft mogelijk. Nu zitten we in een vrij uitzichtloze positie. ( lange zucht) Tja, de teleurstelling is groot.”

Wat is dan de oorzaak : concentratieverlies, het missen van ervaring of iets anders ?

“Van alles een beetje. We hebben het bijzonder moeilijk om een wedstrijd te domineren. Eenmaal we toch op voorsprong komen, slagen we er bijna niet in dat geruststellende tweede doelpunt te maken. Uiteindelijk moeten we dan meestal nog een treffer slikken. De conclusie is dus simpel : in elke linie komen we iets te kort voor het hoogste niveau.”

Is er al sprake van berusting ?

“Er blijft strijdbaarheid bestaan. We hopen nog wat punten te sprokkelen, maar we beseffen dat het heel moeilijk wordt om de degradatie af te wenden.”

Bevestigt jullie positie dat er toch nog een aanzienlijke kloof gaapt tussen de eerste en de tweede Bundesliga ?

“Toch wel. De cijfers spreken boekdelen, ook voor FC Keulen. Ik verwacht dat Alemannia Aachen volgend seizoen ook een zwaar jaar tegemoet gaat, omdat het gebrek aan ervaring hen de nek kan breken. VfL Bochum moet tot meer in staat zijn. Net als Frankfurt hebben ze meer mogelijkheden, beschikken ze over een goede mix van ervaren spelers en jeugd.”

Was het bij jullie nog nodig om Jürgen Kohler een maand voor het einde van de competitie te ontslaan ?

“Pfff. Er waren andere zaken mee gemoeid. Hij had zelf al aangekondigd dat de tweede Bundesliga niet voor hem was weggelegd. Bovendien waren er wat problemen met de voorzitter en een paar spelers. En dan gebeurt zoiets. Persoonlijk vond ik hem een goede trainer. Ook al had hij me vrij snel, in januari, duidelijk gemaakt dat hij niet op mij rekende. Daardoor ging ik beter spelen, want ik heroverde mijn plaats als linksmidden. Kohler gaf heel gevarieerde maar zware trainingen, alles gebeurde met een bal en de nadruk lag op loopvermogen. Hij had me iets te snel veroordeeld, maar ik knokte terug.”

Is Scholz nu de ideale overgangsfiguur ?

“Absoluut, want hij kent de club en de spelers het best. Hij bracht het plezier terug in de ploeg, zorgt voor een betere blokvorming.”

Tot afgelopen weekend speelde je 25 van de 30 duels. Wat zegt dat ?

“Dat is het bewijs dat ik het niveau van de Bundesliga aankan, ook als linkermiddenvelder. Het is veel lopen, maar ik ben topfit en amuseer me. Veel mensen in België beoordelen me als spits. Ik moet toegeven dat ik de kick van het scoren wat mis, want ik maakte nog maar één doelpunt.”

Bij degradatie wordt jouw contract in principe ontbonden. Ben je klaar voor een nieuw buitenlands avontuur ?

“Er zijn aanbiedingen uit België, Nederland en Duitsland. Maar de kans bestaat ook dat ik gewoon bij MSV Duisburg blijf. Die optie sluit ik niet uit. Ik moet dat nog eens overleggen met mijn vrouw. Een belangrijk criterium daarbij is dat ik kan werken met een trainer die ik ken en die me vertrouwen kan geven.”

Hoe ambitieus ben je nog ?

“Ik denk nog altijd aan de nationale ploeg, want we hebben toch een nieuwe bondscoach. René Vandereycken mag me altijd bellen.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier