Twee weken geleden ging Club Brugge met 4-1 onderuit in en tegen Shakhtar Donetsk. Vandaag, woensdag, wacht hen de terugwedstrijd in de strijd om de kwalificatie voor de Champions League. Tussendoor speelde Philippe Clement nog eens 2-2 met de nationale ploeg tegen Noorwegen en versloeg Club Brugge moeizaam KV Oostende met 1-2. Geheel onverwacht kwamen daar ook nog berichten over een avondje doorzakken van Trond Sollied in het casino van Donetsk doorheen gefietst.

Wat onthoud je van Noorwegen-België ?

Philippe Clement : “Dat we de eerste helft heel goed voetbalden en dat je duidelijk zag dat de groep heel gretig was ondanks het feit dat het om een oefeninterland ging. Maar tegen de WK-campagne moeten die dekkingsfouten achterin er wel uit. Maar misschien is het ook de sterkte van de Noorse ploeg. Ik denk dat we niet moeten beginnen te zeggen van die of die is toen in de fout gegaan, maar als we die fouten eruit krijgen, staan we al een stap verder.”

Jullie speelden zonder Sonck en met Bisconti als derde verdedigende middenvelder. Toch sprak Anthuenis er zich nog niet over uit of hij tegen Litouwen Mbo Mpenza niet naar rechts moet halen ten koste van een recupererende middenvelder.

“Als je het zo ziet wel, ja, maar dat zijn dan positieve problemen voor de bondscoach. Er was nu iets meer recupererend vermogen op het middenveld, maar anderzijds zag je met Bart Goor en Sven Vermant ook diepgang en zijn Roberto Bisconti, Sven en ik ook geregeld in de backlijn gekomen. Wat niet zo is met Mbo Mpenza op rechts, dan heb je ook op de rechterbuitenkant meer diepgang. Op de manier van tegen Noorwegen minder. Dat is de keuze van de trainer.”

Bij Club Brugge dan was het lang wachten op stabiliteit door een goede invulling van de rechtsachterpositie.

“Met het uitvallen van Olivier De Cock, die daar de voorbije jaren bijna altijd heeft gespeeld, was Hans Cornelis een heel goede doublure, maar hij had de pech dat hij geblesseerd raakte in de voorbereiding.”

Hoe komt het dat winnen jullie ook op Oostende weer minder makkelijk lijkt af te gaan ?

“We moeten daar niet dramatisch over doen. Oostende heeft negentig minuten met negen achter de bal op zijn helft gespeeld en kreeg misschien één kans in de hele wedstrijd. Dat maakte het heel moeilijk en er werden ook heel veel overtredingen gemaakt, soms zelfs op plaatsen waar de bal niet eens was. Om te voetballen heb je twee ploegen nodig, maar zij hebben zich verdedigd met de wapens die ze hebben. Dat is hun goed recht, maar bij momenten was het erover. Ik heb in elk geval in eerste klasse nog zo geen wedstrijden meegemaakt, wel in tweede.”

Sollied kreeg door berichten over een avondje doorzakken in Donetsk de wind van voren. Wat hebben jullie daar als spelersgroep zelf van gemerkt en in hoeverre verliest een trainer daardoor aan vertrouwen in een groep ?

“Om de drie dagen bijna hebben we nu belangrijke wedstrijden af te werken, dus hebben we als spelersgroep beslist onze energie daarin te steken. Wij werken gewoon zoals in het verleden en wij proberen ons, zoals gezegd, als spelersgroep van tussen heel die zaak te houden.”

Woensdag spelen jullie de terugwedstrijd tegen Donetsk. Wat kunnen jullie anders doen dan in de heenwedstrijd om er een positief gevoel aan over te houden ?

“Minder kansen weggeven en de kansen die we krijgen afmaken. Want kansen, we gaan er geen tien krijgen, dat weten we. Maar als we eerlijk zijn is wat we nodig hebben een mirakel, want de heenmatch heeft ook getoond dat zij een heel goeie ploeg hebben. Hun backs kwamen bijvoorbeeld heel goed op, maar dat hebben we gelukkig nog kunnen corrigeren. Ons succes zal moeten afhangen van de vorm van Donetsk en onze eigen sterkte. Daarom hebben we ook beslist om dinsdag in afzondering te gaan. Marc Degryse heeft ons gezegd dat die mogelijkheid er was en daar hebben we als groep direct positief op geantwoord. We willen er alles aan doen.”

door Raoul De Groote

‘De commotie rond de trainer ? We beslisten als spelersgroep onze energie in de wedstrijden te steken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier