Voor de linkerflankverdediger verschijnt er weer wat licht in de duisternis. Philippe Léonard (29) hoopt 2004 op een goede manier in te zetten door zo snel mogelijk een einde te maken aan een heel somber laatste jaar, waarbij hij niet of nauwelijks aan spelen toekwam.

Hoe ver sta je met de eventuele onderhandelingen over een contract bij een nieuwe club ?

Philippe Léonard : “Een beslissing dringt zich op. Op dit moment ( vorige donderdag, nvdr) onderhandel ik vooral met FC Metz en Nice. Mijn voorkeur gaat vooral uit naar laatstgenoemde club, omdat die club zich op amper twintig minuten bevindt van Monaco. Daar heb ik mijn conditie de laatste drie maanden vrij intensief onderhouden. Op individuele basis, dat wel, maar ik vrees zeker geen achterstand, omdat het in ideale omstandigheden gebeurde.”

In de Franse pers werd je ook gekoppeld aan Bastia en werden er twee buitenlandse pistes genoemd ?

“Daar klopt niks van. Nice en Metz zijn concreet de enige mogelijkheden die zich aandienden. Vooral Nice spreekt me wel aan. Zoals het er nu naar uitziet, maken ze tot het einde van het seizoen kans op Europees voetbal. Dat geldt niet voor Metz, dat waarschijnlijk lang zal moeten knokken voor het behoud en ook financieel niet zo sterk gestructureerd is als Nice. Is het trouwens waar dat Standard in het begin van de terugronde wat verdedigers mist ? Lucien D’Onofrio heeft me alleszins nog niet gecontacteerd ( lacht).”

Waarom sleept alles met Nice, waar je al meetrainde, dan zo lang aan ?

“De directeur wil me laten tekenen voor zes maanden, met een clausule die bepaalt dat er direct twee jaar bijkomen bij een goed rendement. Dat zou voor die twee seizoenen gebeuren aan betere financiële voorwaarden ( voor de komende zes maanden accepteerde hij een bod van 60.000 euro, tienmaal minder dan zijn salaris bij Monaco, nvdr), maar waardoor ik wel mijn vrijheid verlies. Daarom zou ik graag ook nog mijn woordje willen meepraten op het einde van het seizoen. Kortom, we hebben nog wat tijd nodig om naar elkaar toe te groeien.

Een maand geleden stond je nog dicht bij een overgang naar de Bolton Wanderers. Waar liep het fout ?

“De linksachter, Florent Laville, was geblesseerd uitgevallen. Na een veertiendaagse test bleek ik perfect aan hun profiel te voldoen. Alleen stelde het bestuur me een maandelijks te hernieuwen contract voor. Daar kon ik niet mee akkoord gaan.”

Moet je je niet minder veeleisend opstellen of wat risico’s schuwen ?

“Zelfs al zit je enige tijd zonder club, je mag niet alles aanvaarden wat op je afkomt. Ik streef naar een situatie waar alle partijen beter van worden. In Nice heb ik zelfs gezegd dat ik voor zes maanden wilde tekenen zonder een vaste maandvergoeding. Ik wilde alleen hogere wedstrijdpremies afdwingen en een bepaald bedrag bij kwalificatie voor de Uefacup of de Intertoto.”

Je kan met een gerust gemoed de eindejaarsperiode ingaan ?

“Zeker en vast. Voor nieuwjaar teken ik een contract. Ondertussen kan ik in Luik nog wat vrienden opzoeken en enkele wedstrijden spelen van de Slijvo challenge. Een leuk tussendoortje.”

door Philippe Bughin en Frédéric Vanheule

‘Zelfs al zit je enige tijd zonder club, je mag niet alles aanvaarden wat op je afkomt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier