Geen Sonck meer, geen Skoko, geen Dagano. Toch maakt voorzitter Jos Vaessen zich sterk dat RC Genk zijn niveau handhaafde met de spelers die het aantrok.

Is de trainer het daarmee eens ?

Sef Vergoossen : Bepaalde dingen kan je niet tegenhouden. Ajax wilde ook niet af van Chivu of Van der Meyde, maar het gebeurde toch. Een deel van het geld dat binnenkwam, bleef in de club, ook daar is niks mis mee. Met een ander deel hebben we ge-kozen voor kwaliteit. Anderzijds pleit ik voor wat geduld. Paul Kpaka kwam naar hier met een knieblessure. Het gaat goed vooruit en ik schat dat Paul tegen oktober volledig inzetbaar zijn. Maar is het later, dan zal ik niet panikeren. Ik heb destijds in Roda hetzelfde meegemaakt met Joos Valgaeren.

U houdt natuurlijk Kevin Vandenbergh achter de hand.

Klopt. (Lacht.) Ik hoop dat het straks zover komt, dat ik Paul nog om wat geduld kan vragen. Kevin is goed, heeft een naam vooral dankzij zijn vader, maar heeft ook kwaliteiten. Is nog jong, dus nog verre van af, maar hij evolueert uitstekend. Zaak is nu om het snel te doen klikken met Cé-dric Roussel. Dat is een ander type dan Moumou Dagano. Twee jaar geleden wist men hier ook niet of Sonck-Dagano zou klikken, maar het lukte en ik geloof dat ze samen voor 85 goals zorgden. Dat is een pak. Ik moet dus op zoek naar een nieuw duo. Roussel is er pas bij sinds vorige week, mentaal heeft die jongen wat meegemaakt. Getennist, wat gelopen, maar uiteraard is dat anders dan een volledige voorbereiding. Op dat punt hebben we moeten puzzelen. Elf jongens zijn de voorbereiding op 26 juni begonnen, anderen kwamen er midden juli bij, nog anderen een week later. Ik maak me sterk dat we het allemaal goed krijgen bij de start van de competitie, maar ik zou toch om wat geduld willen verzoeken.

Achterin versterkte u zich met Mo-koena en Priske. Was dat meer een prioriteit voor u dan een opvolger te vinden voor Skoko, zoals de voorzitter had gewild ?

Wel, dat hebben we intern doorgepraat. Ik heb met Seyfo, Thijs en Wamfor goeie middenvelders en wilde in eerste instantie iets doen aan het probleem achterin. Mokoena kwam daar eerst bij, daarna Priske. Vorig jaar heeft de tegenstander vaak gezegd dat Genk gerust het spel mocht maken. ‘Laat die rechtsachter maar vrij.’ Wel, ze mogen het gerust opnieuw proberen, ze zullen wat meemaken. Beide nieuwe verdedigers kunnen goed voetballen. Wat Josip betreft : zoals ik hem twee jaar geleden zag voetballen, was dat de beste voetballer van België. Maar je moet keuzes maken. Het was gewoon een zaak van prioriteiten : we moesten het achterin absoluut in orde krijgen.

In hoeverre dat haalbaar is, zal snel moeten blijken. Misschien morgen (vorige maandag, nvdr) al. Wij vinden dat we met drie man op de linkerflank wat dunnetjes zitten.

Met Sonck en Skoko verdwenen ook twee persoonlijkheden.

Klopt. Ik ben benieuwd wie er gaat opstaan om die rol over te nemen. Wees maar niet bang, we gaan er weer iets goeds van maken.

door Peter T’Kint

‘Zaak is om het snel te doen klikken tussen Vandenbergh en Roussel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier