Competitieleider Standard heeft een goede stage in Portugal achter de rug. “We trainden zeer geconcentreerd en toegewijd”, aldus Sérgio Conceição. “We zijn klaar om onze eerste plaats te verdedigen.”

Welke impressie lieten de nieuwelingen bij jou na ?

Sérgio Conceição : “Een positieve in elk geval. Siramana Dembele gaf me de indruk een harde werker te zijn, iemand die een balletje kan bijhouden en een kruispass kan trappen. Hij is het spelritme niet verloren en lijkt niet te verward na de tumultueuze periode die hij zonet doormaakte. Als hij deze indruk kan bevestigen, zou hij wel eens de verrassing van de competitie kunnen worden. Wat Jorge Costa betreft : hem zag ik spelen zoals ik hem al kende. Het volstaat te zien hoe hij zijn verdediging leidde tegen Frankfurt om te weten dat hij nog niets van zijn competitiegeest inboette. Zijn ervaring zal nuttig zijn .”

Ben je van mening dat jij de Gouden Schoen 2005 verdient ?

“Ik ben uitgenodigd op de ceremonie en ik ga erheen. Als ik de trofee zou krijgen, zou ik zeer blij en trots zijn. Want dat zou het bewijs zijn dat ik het beste van mezelf gaf en dat zij die over mij oordeelden, beseffen dat ik niet vals speel. Ik heb geprobeerd er niet te veel bij stil te staan, maar het onderwerp komt natuurlijk op tafel. De journalisten houden niet op erover te praten en de referenda die van mij de grootste kanshebber maken, vermenigvuldigen zich. Ook de Standardaanhang zit op hete kolen, aangezien het al twintig jaar geleden is dat een Standardman ( Erik Gerets in 1982, nvdr) met de trofee aan de haal ging. De supporters dromen ervan dat ze hun eerste titel nu al mogen vieren. Het bewijst in ieder geval dat Standard opnieuw van tel is. Volgens hen was een van de redenen van hun kruistocht de boycot door het noorden van het land. Maar mij interesseert deze onenigheid helemaal niet. Het maakt me niet uit hoe ver een speler gevorderd is. Wat primeert is hoe goed de speler op dat moment presteert. Ondanks alles verplicht ik mezelf ertoe niet aan de Gouden Schoen te denken. Ik vertel mezelf dat het er niet toe doet. Tot op vandaag bleek deze tactiek de beste. Ik hoop dat dit gevoel ook zal blijven als ik de Gouden Schoen niet win. In dat geval weet ik al hoe ik zal reageren : ik begin gewoonweg nog harder te werken.”

Voor wie zou jij stemmen ?

“Niet voor mezelf. Voor Vedran ( Runje, nvdr), die een heel sterk jaar beleefde, voor Philippe ( Léonard, nvdr), die veel belangrijker is dan we denken, en voor Karel ( Geraerts, nvdr), die een heel regelmatig parcours aflegde en veel evolueerde.”

Je gunt je vrienden een pleziertje !

“Ja. Alleen spelers van Standard kunnen mijn stem krijgen. Deze prijs is gebaseerd op de prestaties door het jaar heen. Welke ploeg kon de beste resultaten afdwingen in het tweede deel van vorig seizoen en het eerste van deze competitie ? Standard. En wie liet de beste indruk na in dit seizoen ? Opnieuw Standard.”

Voor wie zou je kiezen buiten je eigen team ?

“Ik kan niet echt consequent antwoorden, omdat ik zou stemmen voor een speler die drie maanden niet meer aan de bal kwam : Vincent Kompany. Maar men ziet gewoon het verschil als hij niet mee op het veld staat. Hij kan dat ietsje meer brengen, niet alleen op het veld. Ik hoorde hem op een maandagavond op de radio en hij verbaasde mij. Hij zei zelfs dat niemand voor hem moest stemmen, omdat het geen realistische stem zou zijn. Hij vindt dat hij de Gouden Schoen 2005 niet verdient. Dergelijke nederigheid is in deze wereld niet iedereen gegeven. Op twee zou ik Bosko Balaban zetten, omdat hij Club Brugge boven water hield. Op drie ? Dat is heel moeilijk. Allez, Jaja Coelho.”

Christian Wilhelmsson liet al weten dat hij eerder de Gouden Schoen verdient dan Conceição. Is het daarom dat je hem niet vernoemde ?

“Neen, helemaal niet ( lacht). Het is uiteraard een speler met goede kwaliteiten, maar wiens statistieken meer assists dan goals bevatten. Ik geloof dat de balans meer in mijn richting overhelt. Want hij speelt bij een ploeg die zich toch makkelijker in de kijker kan spelen dan de onze.”

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier