Eind januari verliet Stijn Vreven (32) Vitesse, waar hij zich niet kon neerleggen bij de beperkte ambities. Nadat de Limburgse verdediger er in een interview zijn ongenoegen kenbaar had gemaakt, werd hij uit de A-kern verwijderd. Hij tekende daarna voor anderhalf jaar bij het Cypriotische Omonia Nicosia.

Sportief verloopt alles naar wens, want jullie strijden nog voor de titel en de beker ?

Stijn Vreven : “Dat klopt. Vergelijk Omonia Nicosia maar gerust met Anderlecht. We zijn het aan onze stand verplicht om minstens een prijs te pakken. Dat is een must. Eigenlijk is alleen de eerste plaats goed. In het kampioenschap wacht ons nog een zware strijd met Apoel Nicosia en Apollon Limassol. In de kwartfinale van de beker wonnen we met 0-2 de heenwedstrijd tegen Apollon. We speelden hen helemaal zoek. Daar deelden we al een mentale tik uit. Dit weekend wordt belangrijk, want we spelen thuis tegen Apoel. We hebben ons lot in eigen handen. Het zijn de weken van de waarheid.”

Waarom zijn jullie beter dan Apoel en Apollon ?

“Dat is heel gemakkelijk : wij hebben in principe kwalitatief de beste spelers en tellen de meeste ervaring. De buitenlanders in onze ploeg zorgen voor een meerwaarde, terwijl de anderen allemaal Cypriotisch international zijn. Maar daarom win je nog geen kampioenschap. In het verleden is meermaals gebleken dat de meeste Cyprioten niet echt met de druk konden omgaan. In de topwedstrijden komen die vaak met trillende benen op het veld. Daarom zijn we nu op achtervolgen aangewezen.”

Het gaat er een pak emotioneler aan toe ?

“Inderdaad. Ik dacht dat ik een emotionele voetballer was, maar nu ben ik hier de rustigste van de groep. Dat zegt genoeg. Alles wat er op en rond het veld gebeurt, is emotie.”

Slaat jouw agressieve speelstijl er aan ?

“Dat denk ik wel. Het voetbal is hier wel hoofdzakelijk gebaseerd op techniek en het maken van acties en dribbels. Op dat vlak vorm ik met mijn werkkracht en loopvermogen een buitenbeentje. Ik kan het publiek wel bespelen.”

Hoe verloopt jouw relatie met de scheidsrechters ?

“Dat levert soms wat problemen op. Na de laatste wedstrijd raakte ik in gesprek met de scheidsrechter. Hij zei dat ik met rood had geflirt. Alleen had ik zelf geen idee waarom, wat ik verkeerd had gedaan. Voor een tackle kreeg ik wel geel. Blijkbaar waren de charges die ik erna uitvoerde op het randje van het toelaatbare. Ik zal mijn fanatisme wat moeten indijken, ik moet nog zoeken waar de limieten liggen. Het is alleszins niet gemakkelijk. Ik dacht dat de schwalbe uit Duitsland kwam, maar ik heb meer en meer de indruk dat het een Cypriotische uitvinding is. Echt ongelofelijk welke duikelaars je hier tegenkomt.”

Wat vergde de grootste aanpassing : het weer of het lagere niveau ?

“Vergis je niet : ik heb nog nooit zo hard getraind op fysiek als hier. Echt niet normaal, nooit meegemaakt. Van de acht trainingen per week zijn er vier waarin puur aan de conditie wordt gewerkt. Dat is overdreven. Onze trainer is een Roemeen die nog Rapid Boekarest coachte. Nu al kijk ik met schrik uit naar de voorbereiding op volgend seizoen. De warmte is wel goed voor mijn ledematen. Mijn oude botten kunnen de huidige temperatuur van 23 graden goed verdragen.”

Financieel diende je niet in te leveren ?

“Nee, integendeel, want hier moet je weinig of geen belastingen betalen. Op Duitsland na heb ik hier mijn beste contract ooit. Alleen Anderlecht kan dat betalen. Daarom ook dat jongens als TemuriKetsbaia, die nog voor Newcastle speelde, hier nu voetballen.”

Straks word je misschien voor het eerst kampioen.

“Ik won al een beker met Vitesse, dit avontuur wil ik absoluut bekronen met een prijs. Ik kijk er echt naar uit. De waardering die je daarvoor krijgt, is immens. Zeker hier, want in Cyprus zijn voetballers koningen. Welke status dat wordt bij het behalen van een landstitel wil ik graag eens ervaren.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier