Met een oefenkamp in het Nederlandse Delden besloot Club Brugge vorige week het eerste deel van zijn voorbereiding. Vanaf deze week, waarin ook de twee WK-internationals aansluiten, begint het tactischer luik. “Maar we hebben al goed kunnen werken”, zegt Sven Vermant.

Met VfL Bochum en Litex Lovech speelden jullie al tegen twee ploegen van enig niveau. Welke patronen zag je ontstaan met de nieuwkomers ?

Sven Vermant : “Moeilijk te zeggen. We zitten nog in de eerste fase. In de eerste paar wedstrijden tegen de kleinere ploegen hebben we elk maar 45 minuten gespeeld, ook afhankelijk van eventuele kleine blessures die er zijn. Eens terug in België zal het serieuzere werk beginnen. Maar we gaan eigenlijk op dezelfde manier verder als de laatste vijf weken van vorig seizoen onder deze trainer.”

Hoe verloopt de inpassing van Koen Daerden ?

“Dat zal goed klikken. Koen is sowieso iemand die zich gemakkelijk aanpast en werd door de groep direct opgevangen.

Hoe jammer is het dat Karel Geraerts volgend seizoen niet voor Club Brugge voetbalt ?

“Kwaliteit is altijd welkom, maar we hebben er genoeg om ons doel te bereiken. Het is nu aan elke speler om zich honderd procent in te zetten ten dienste van de groep. Elke speler moet maar tonen dat hij zijn plaats waard is in de ploeg.”

Jij bent daar al zeker van omdat je sinds vorige week officieel aanvoerder bent.

“Maar iedereen moet bewijzen dat hij zijn plaats waard is. Daar ben ik geen uitzondering op.”

Maar het is niet dat je met die aanvoerdersband in die mate mee bezig bent, hoor. Dat zijn niet de gedachten die je hebt als voetballer. Die aanvoerdersband is voor mij absoluut een eer, maar je moet daar ook niet in overdrijven. Met de leeftijd en de ervaring die ik heb, kan ik dat perfect op mijn manier invullen. Maar er is ook niemand bij gebaat als ik mij nu anders zou gedragen. Ik zal mij net hetzelfde als anders gedragen, voor iedereen openstaan en altijd willen winnen. Voor mij persoonlijk verandert er dus niet zo heel veel. Uiteindelijk is het enkel als ploeg dat je je doel kan bereiken.”

Vorig seizoen wisselde de aanvoerdersband vaak van speler. Dat moet jou met jouw ervaring en leeftijd dwars hebben gezeten.

“Vorig jaar is vorig jaar en dit is een nieuw seizoen. Daar houdt het dan bij op. Het is altijd een verkeerde leidraad als het een wedstrijdje gaat worden van : wie is er aanvoerder ? Ik denk dat ik respect genoeg heb binnen de groep om daarin aanvaard te worden.”

Er zit nu duidelijk meer hiërarchie in de groep.

“Mja, er is een zekere duidelijkheid over wie, wat, waar. Dat maakt het een stuk makkelijker. Als groep beseffen we dat iedereen zijn taak moet vervullen. De trainer is daar duidelijk in.”

Jullie staan ook scherper ?

“Dat zal moeten blijken uit de resultaten en hoe je aan het seizoen begint. Maar de trainer verwacht dat iedereen tweehonderd procent voor zijn job leeft. Daarin stelt hij geen absurde eisen. We hebben voor het conditionele ook iemand extra aan boord, wat ons verijkt, laat het mij zo zeggen. Je kan niet wegcijferen dat voetbal een loopsport is en je fysiek in orde moet zijn. Maar zonder bal gebeurt er natuurlijk ook niet veel ( lacht).”

Hoe goed zal Club Brugge straks in de competitie zijn ?

“Hopelijk heel goed ( lacht). Wij moeten niet naar de anderen kijken en van onze eigen kwaliteiten uitgaan : zorgen dat we zelf beter zijn en de resultaten halen die we moeten halen.”

De concurrentie heeft zich nochtans niet ingehouden inzake transfers.

“Zijn wij dan zwakker geworden ? Ik denk het niet. Koen, Salou ( Ibrahim, nvdr) en een paar jongeren zijn erbij gekomen. Het is aan ons om te tonen waar we staan. Straks komen Ivan ( Leko, nvdr) en Bosko ( Balaban, nvdr) er ook nog bij en zullen we compleet zijn. De echte waarde zal op het veld getoond worden.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier