Vorig seizoen leek hij aan het lijstje vertrekkers te zullen worden toegevoegd tot Genk in extremis besliste hem dan toch maar te houden. Maar zie, drie wedstrijden al blijkt ThomasChatelle een nieuwe schakel tussen middenveld en aanval in het veranderde tactisch concept van Genk.

Hoe voel je je in die rol ?

Thomas Chatelle : “Ik speel liever in zo’n axiale rol, zoals nu, dan aan de flanken omdat ik dan meer aan de bal kom en anderen makkelijker beter kan laten spelen. Bij balverlies kan ik steun verlenen aan de centrale middenvelders en word ik eigenlijk de derde man, en in balbezit kan ik steun geven aan Kpaka. Eigenlijk mag ik zelf een beetje voelen waar ik op welk moment de beste bijdrage kan leveren.”

Sef Vergoossen koos tegen Sint-Truiden voor het eerst voor een 4-5-1 omdat het na het vertrek van Josip Skoko en het uitvallen van Koen Daerden niet meer te belopen was op het middenveld. Hoe kan je de wisselvalligheid er nu nog uit krijgen ?

“Dat is een zaak voor de trainer. Ik stel alleen vast dat we tegen Sint-Truiden vier keer gescoord hebben, en in de twee andere wedstrijden speelden we telkens een hele goede eerste helft. Alleen ontbrak de afwerking nog, maar daarvoor kunnen we niet op één speler boos zijn. We moeten zelf maar zorgen dat we dan méér voor doel komen. Belangrijker vind ik de vaststelling dat we desondanks wel mooi derde staan. Dus het kan alleen maar beter gaan.

“Na de bekeruitschakeling tegen Heusden-Zolder móest er gewoon iets gebeuren. De trainer koos voor dit concept en vroeg aan de groep of we meer druk naar voren wilden zetten, of een meer afwachtende houding wilden aannemen. De groep wou aanvallender voetballen en meer druk naar voren zetten. Vandaar. Maar het is wel niet altijd mogelijk, zoals tegen Beveren en Anderlecht bleek, omdat je tegen die ploegen heel snel zelf gepakt kan worden. Ik weet alleen dat we minder voorspelbaar geworden zijn en dat de tegenstander telkens moet kiezen welke man opgevangen moet worden. Genk is nu moeilijker te bespelen omdat we tussen twee systemen kunnen kiezen. Dat is een troef voor de trainer en de club.”

En zeggen dat je vorig seizoen weg mocht.

“De club had mij gezegd dat ze wilden meewerken aan een transfer, maar daarna heb ik aan het eind van het seizoen een paar zeer goede wedstrijden gespeeld. En ze hebben mij een nieuw contractvoorstel gedaan.”

Je heette lang een grote belofte te zijn, maar je zit inmiddels al aan je vierde seizoen bij Genk. Waarom kon je het niet eerder waarmaken ?

Vercauteren heeft mij als jeugdtrainer (bij KV Mechelen, nvdr) naar de twaalf- tot zestienjarigen gehaald, en bij AA Gent en Genk ben ik telkens door Boskamp terechtgekomen. Het is eigenlijk altijd een beetje door des personnalités individuelles dat ik aangetrokken ben. Ik hoop dat ik nu echt kan doorbreken. Ik voel tenminste dat ik nu op een punt ben gekomen dat ik er klaar voor ben : ik ben mentaal en fysiek sterker geworden. Bovendien had ik daarvóór ook geen geluk : er waren blessures en er speelden factoren waar ik geen vat op had, zoals de komst van Suzuki op de rechterflank. Daardoor was het soms moeilijk voor mij.”

door Raoul De Groote

‘Genk is nu moeilijker te bespelen omdat we tussen twee systemen kunnen kiezen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content