Hij verliet vijf jaar geleden Germinal Beerschot om bij Ajax een loopbaan als profvoetballer op te bouwen. Thomas Vermaelen (20) dwong gedurende het seizoen geruisloos een plaats af binnen de eerste elf van Danny Blind. De verdediger is niet van plan die plek af te staan.

Voel jij je ondertussen een volwaardige titularis ?

Thomas Vermaelen : “Op dit moment speel ik, maar mijn serie wedstrijden is nog te kort om mezelf basisspeler te noemen.”

Kom op, een beetje meer zelfvertrouwen !

“Dat heb ik genoeg, maar je bent in mijn ogen pas basisspeler als een trainer maandenlang voor jou kiest. En dat is nog niet het geval geweest. Bij RKC was ik vorig seizoen basisspeler, daar speelde ik altijd als ik fit was. Dat is bij Ajax niet het geval.”

Ajax kent een vreemd seizoen met veel dalen en maar weinig pieken. Hoe beleef jij als nieuweling alle onrust ?

“Het is vervelend dat we zo wisselvallig zijn geweest. In het begin van het seizoen voetbalden we niet slecht, maar we hadden pech. Daarna hebben we ook een aantal wedstrijden slecht gespeeld. Natuurlijk is de sfeer minder als je niet wint, maar wat goed was, is dat we elkaar nooit verwijten hebben gemaakt. In de kleedkamer is er nooit naar elkaar gewezen.”

Danny Blind wees voor de winterstop op een gebrek aan scherpte en inzet. Terecht ?

“Zeker ! In een aantal wedstrijden ontbrak de scherpte. Dat is dodelijk. Voor mij is inzet en scherpte de basis voor een goed resultaat. Als prof moet je elke wedstrijd starten met het idee dat je moet winnen. Dat straalden wij een tijd niet uit. Een paar spelers zaten in die periode met wat fysieke ongemakken. Dan is het moeilijk om alles te geven. Maar scherpte zit ook in het hoofd. Je moet voor honderd procent bezig zijn met een wedstrijd.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd en je directe tegenstander ?

“Ik lig niet te piekeren, maar ik ben wel bezig met wie er voor me zal komen te staan. Tijdens de besprekingen krijg je van de trainer te horen wat je kunt verwachten. Daarnaast kijk ik veel voetbal op televisie. Daar steek je ook weer wat van op.”

Dus je weet al precies wat je van Adriano kunt verwachten in het Champions Leagueduel met Inter ?

“Absoluut, maar ik denk dat iedereen wel weet dat hij snel is, fysiek sterk en over een goed linkerbeen beschikt. Het zal moeilijk worden om hem aan banden te leggen, maar ik vind het een uitdaging. Van zulke duels kun je als jonge voetballer alleen maar beter worden.”

Waarom tekende je bij tot 2010 ?

“Omdat Ajax een fantastische club is. De uitstraling en het verleden spreken mij erg aan. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat ik hier al een poosje speel. Een groot gedeelte van mijn opleiding heb ik bij Ajax gehad, ik voel me thuis hier.”

Allemaal leuk en aardig, maar je moet wel voetballen om door te groeien.

“Klopt, maar je kunt geen basisplaats eisen, dat kan niemand. Ajax geeft me geen contract tot 2010 om me vervolgens op de bank te zetten. Dat lijkt lang, maar tegen dan ben ik pas 24. Dan is er nog genoeg tijd om elders te gaan kijken. Dit contract geeft vertrouwen en rust. Ook dat laatste is belangrijk voor een jonge voetballer.”

Nederlandse Ajaxtalenten willen wel eens onrustig worden als ze door hun trainer worden gepasseerd. Waarom horen we jou nooit mopperen ?

“Omdat ik besef dat je er bij een topclub nooit meteen kunt staan als jonge kerel. Het is niet mijn stijl om onvrede naar buiten te brengen. Natuurlijk was ik ook niet blij met mijn plaats op de bank. Maar dat ik maakte ik alleen maar kenbaar aan de mensen die het moesten weten.”

Nederlanders ventileren sneller hun ongenoegen in het openbaar ?

“Ik geloof niet dat het een typisch Nederlandse eigenschap is. Het kan ook gewoon toeval zijn. Ik vind de openheid van de Nederlanders wel leuk eigenlijk. Ze zijn mede daardoor ook erg sociaal. Dat is een prettige eigenschap. Het open karakter van Nederlanders heeft meer voordelen dan nadelen. Een beetje bluffen, hoort ook bij Ajax. Ik vind het wel mooi.”

THIJS SLEGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier