Club Brugge won zaterdagavond de Brugse Metten van Auxerre met 3-1. Club leverde een goede prestatie in het vooruitzicht van de heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League vandaag tegen het Bulgaarse Lokomotiv Plovdiv. Dat wordt een ontzettend belangrijke confrontatie, want zonder het vangnet van de Uefabeker. “We zagen Plovdiv ondertussen drie keer live aan het werk, bekeken ook beelden van vorig seizoen en hebben er nu een zeer goed beeld van”, zegt trainer Trond Sollied. “Het is een technisch goed team met enkele klassespelers. Een passing team. Een offensief team ook. Veel gestalte, gevaarlijk op vrije trappen en op afstandsschoten. Niet zoveel diepgang, niet zo’n direct spel, want gewoon om wedstrijden te controleren. Maar ze scoren bijna altijd. Vorig seizoen verloren ze geen punt thuis. Maar ik denk niet dat ze gewoon zijn te spelen tegen een ploeg die zoals wij met drie echte spitsen speelt. We hopen daar voordeel uit te halen, vooral thuis.”

In welke veldbezetting spelen ze dan ?

Trond Sollied : “In 3-5-2 of 3-6-1.”

Ze zullen zich dus moeten aanpassen.

“Ik verwacht dat ze tegen ons 5-3-2 of 5-4-1 zullen spelen.”

Het zal via de flanken moeten gebeuren ?

“Het zal in de box moeten gebeuren, want van op de flank kan je niet scoren. Maar het wordt inderdaad belangrijk om op de zijkanten twee tegen één te creëren.”

Wordt het spel niet minder breed gehouden met types als Gert Verheyen en vooral Bosko Balaban die graag het centrum opzoeken ?

“Als zij weg zijn op de flanken, moeten er anderen komen. Backs of middenvelders.”

Wat vind je tot nu toe van Balaban ? Een aanwinst ?

“Ja, hij is een aanwinst. Zijn werkcapaciteit bevalt mij ook enorm, en hij pikte onze manier van spelen heel goed op.”

“Ik praat niet over links en rechts, want het gaat alleen over de startpositie. Spitsen moeten bewegen en van plaats wisselen. Alleen : als Rune Lange speelt, zal hij altijd wel het meest centraal staan, omdat hij onze beste man in de box is. Maar hij heeft crosses nodig. Zonder crosses kan je niet met hem spelen.”

Tegen AEL Limassol stond Gert Verheyen plots, maar niet toevallig, náást Balaban op rechts. Er is daar achteraf een duchtig woordje over gepraat, vernamen we.

“Ik zal je eens iets zeggen : Gert speelt beter vanaf de linkerkant.”

Wat is woensdag het ideale resultaat met het oog op de terugwedstrijd ?

“7-0. Ik bedoel : het is alles of niets en dat is niet plezierig. Ik hoop dat we een topdag kennen en dat ook onze supporters ons massaal zullen steunen. We zullen onze twaalfde man nodig hebben, want het wordt niet gemakkelijk. Ik denk dat in België ondertussen iedereen wel weet dat je moet oppassen met Bulgaren.”

Is dit geen groep die het best presteert onder druk ?

“Misschien.”

Tomislav Butina begint het seizoen als nummer één ?

“Normaal wel. Nu we met Dany Verlinden een keeperstrainer hebben, beslist hij wie er speelt. Ik bedoel : hij moet op elk moment zien wie de beste is. We zullen discussiëren, zoals over de andere posities, maar het is zeer belangrijk dat hij controle over de keepers heeft. Hoe meer partners, hoe beter de conclusie.”

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier