België neemt het tegen Turkije op zonder Wesley Sonck.

Kijk je vrijdag naar België-Turkije?

Wesley Sonck: “Nee. Op dat moment ben ik met mijn familie op vakantie. In Turkije! Als je nog het gevoel hebt erbij te horen, kijk je automatisch, maar dat gevoel heb ik niet meer.”

Heb je je laatste interland gespeeld?

“Dat denk ik wel, al hoop ik van niet. Maar er zijn de laatste tijd mensen opgestaan die beter gespeeld hebben dan ik: Ogunjimi, Vossen, Mirallas, … Ook Dembéléis volwassener geworden. Mannen als Moussa en Eden ( Hazard, nvdr) kunnen fantastisch sjotten. Ze hebben stappen vooruitgezet. Jelle ( Van Damme, nvdr), Marvin ( Ogunjimi, nvdr) en Lukaku kunnen ook een goal maken, die zijn vertrokken voor jaren. Zat ik nog bij een goeie ploeg, was ik er misschien ook bij. Het niveau waarop je traint en speelt is belangrijk. Zelf haalde ik ook mijn beste niveau niet.”

Toch gaf je manager bij je keuze voor Lierse aan dat in beeld blijven voor de Rode Duivels een van je beweegredenen was.

“Naast het familiale aspect en het feit dat ik geen zin had voor minder geld en op een minder niveau in een ver buitenland te gaan spelen, was dat inderdaad zo.”

Heb je spijt van je keuze voor Lierse?

“Met het oog op de nationale ploeg was het geen goeie keuze, al heb ik nog even gehoopt toen ik voor Nieuwjaar drie keer in de voorselectie van 30 spelers zat en drie keer mijn paspoort moest binnenleveren voor een mogelijke selectie. Maar ik heb het bij Lierse naar mijn zin. Ik blijf zeker, zelfs als de trainer – die ik hoog inschat – niet blijft.”

Wat heb je afgelopen seizoen geleerd?

“Dat onderin spelen niet vanzelfsprekend is. Achteraf gezien was het een mirakel dat we in eerste bleven. Trond Sollied heeft er net op tijd nog een lijn in gekregen. Ik schrok wel in negatieve zin van het niveau, komende van Club Brugge.”

Van jou werd verwacht dat je het niveau omhoog zou halen, maar dat lukte niet echt.

“Ik heb mijn best gedaan voor de ploeg op de rechterflank, een positie die me niet ligt, maar ik heb met mijn goals toch voor wat punten gezorgd. Ik zal wel een goeie voorbereiding nodig hebben om me te herpakken.”

Waarom klikt het nu plots wel bij de Duivels?

“Ik zeg al jaren dat er kwaliteit genoeg is. Alleen beseffen ze nu dat ze serieuzer moeten zijn. Als je in België uitblinkt, volstaat dat niet om in een grote ploeg mee te spelen. Een voetballer die uit België komt, stelt in het buitenland niets voor. Kijk maar naar Milan Jova-novic. In die zin biedt de nationale ploeg een opening naar het buitenland. Als je goed bent met de nationale ploeg, heeft dat een hogere waarde dan uitblinken in de Belgische competitie.”

Heb jij eruit gehaald wat erin zat?

“Ik vind van wel, met 24 goals in 55 matchen, in een periode dat het toch wat minder was. Mijn laatste goal was tegen Qatar onder Dick Advocaat ( 2-0 in november 2009, nvdr), dat was ook de laatste keer dat ik aan de aftrap kwam. Later viel ik nog een keer in tegen Kroatië. In 2001 ben ik bij de Duivels samen met Timmy Simons begonnen. Zonder een aantal blessures heb ik nu net als hij zo’n 70 interlands. Ik ben blij met het besef dat veel mensen graag in mijn schoenen hadden gestaan. Je moet gewoon weten wanneer het tijd is om plaats te maken voor anderen. Alleen had ik graag op een andere manier afscheid genomen.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Ik had graag op een andere manier afscheid genomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier