Op 23 augustus 2013 kwam de goalgetter van paars-wit in Anderlecht aan. De vraag is nu al: waar gaat hij volgend seizoen spelen?

Anderlecht beseft het nog niet goed, maar Aleksandar Mitrovic, dat is geen gewoon goudklompje, dat is op zichzelf puur vierentwintigkaraats goud”, zo begint Milan Jovanovic, die onlangs voor het beroep van spelersmakelaar gekozen heeft. De spits van Anderlecht behoort wel niet tot zijn portefeuille maar tot die van Nenad Jestrovic. Dat belet Jovanovic evenwel niet – integendeel zelfs – om een interessante kijk te hebben op het rijpingsproces van de jonge Serviër: “Ik volg hem al heel aandachtig sinds hij naar Anderlecht kwam. Hij heeft een grote stap voorwaarts gezet op het mentale vlak. Ik weet waarover ik spreek, ik ken de druk die er op zijn schouders rust. Toen ik van Liverpool kwam, was ik verplicht om de titel te winnen om het vertrouwen dat men in mij had niet te beschamen én om mijn salaris te rechtvaardigen. Die twee titelgevechten hebben me mentaal zodanig uitgeput dat ik nadien een punt gezet heb achter mijn carrière. En ik was dertig jaar, terwijl Aleksandar amper achttien was toen hij naar België kwam. In een grote competitie had er geen haan gekraaid naar zijn transferprijs, maar hier was dat een record. De verwachtingen waren enorm hooggespannen en alle ogen waren op hem gericht. Aleksandar heeft hoogtes en laagtes gekend, maar hij heeft me vooral verbaasd op de moeilijke momenten: ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij zich nooit weggestoken en keer op keer heeft hij orde op zaken weten te stellen. Hij is sterk, héél sterk in zijn hoofd.”

Karakter

Spira Grujic, oud-speler van RWDM, Anderlecht, Twente en ADO en momenteel analist voor de Servische sportzender SOS, laat eenzelfde geluid horen: “Mitrovic is als voetballer en als mens rijper geworden. Toen hij bij Anderlecht tekende, was die grote jongen eigenlijk nog een kind. Een jaar later is hij een man geworden, die lessen getrokken heeft uit zijn eerste seizoen in de Belgische competitie. Met iemand die achttien is, moet je wat geduld hebben, wat begrip tonen. Zijn explosieve karakter zal altijd zijn handelsmerk blijven, dat zie je bij elk doelpunt. Hij leeft van goals. Alle grote goalgetters zitten zo in elkaar. Het is een ras apart, hun karakter is een van hun belangrijkste troeven. Het was zijn uitdaging om een goed evenwicht te vinden, om zijn slagkracht en zijn winnaarsmentaliteit te benutten en ondertussen toch bedachtzaam en sluw te blijven, zich niet door de pogingen tot destabilisatie van de tegenstander te laten opjutten en het hoofd te bieden aan de stress en aan de roem. Met zulke emoties kun je beter omgaan wanneer je vijfentwintig bent.

“Bij Partizan Belgrado stond hij bekend voor zijn stemmingswisselingen, wat typisch is voor spelers die onder grote druk staan. Zoals vele beloften bij ons werd hij te snel van de jeugd naar de top overgeheveld, na slechts een kleine tussenstap via FK Teleoptik, een zusterclub van Partizan. Bij ons word je op je achttiende gemaakt of gekraakt. Je moet heel sterk in je schoenen staan wanneer alles op zo’n korte tijd wordt beslist. Mitrovic is daarin geslaagd en mede daardoor zal hij op een dag aan de Europese top staan.

“Hij is er op alle domeinen al minstens twintig procent op vooruitgegaan en dat is nog maar een begin. Hij heeft de best mogelijke keuze gemaakt door naar Anderlecht te gaan en daar zijn eerste stapjes in het buitenland te zetten. Heel wat andere Servische jongeren hebben direct voor het grote geld gekozen in de topcompetities maar zijn daaraan ten onder gegaan. Mitrovic stippelt het begin van zijn carrière perfect uit. Het is een win-winsituatie: Anderlecht zal Mitrovic ooit voor minstens drie keer de aankoopprijs doorverkopen en Mitrovic van zijn kant zal tegen dan helemaal klaar zijn om zijn kans te wagen bij een Europese topclub. Als ik hem was, ik zou nog twee seizoenen bij Anderlecht blijven.”

Benfica

De poulain van Jestrovic wordt op de voet gevolgd door hele hordes van scouts die op goaltjesdieven jagen. Jestrogol – nog altijd even populair als vroeger bij de supporters van paars-wit – analyseert nauwgezet het getouwtrek rond Mitrovic. Dat die Anderlecht verkoos boven andere aanbiedingen is dankzij Jestrovic, die voor zijn pronkstuk een bepaalde carrièreplanning voor ogen heeft: “Het is een goudklompje”, zegt hij. “Aleksandar leeft helemaal voor zijn beroep. Vorig seizoen speelde hij zonder een rustpauze de Servische competitie, het Europees kampioenschap voor U19, wedstrijden met de Servische nationale A-ploeg, Europese matchen met Partizan Belgrado én werd hij vervolgens getransfereerd naar Anderlecht: dat was enorm. Hij heeft daar goed op gereageerd, hij heeft vooruitgang geboekt, en dat is nog maar een begin. Deze zomer heeft hij eindelijk de tijd gehad om de batterijen weer wat op te laden. Hij is met een fris hoofd teruggekeerd en hij heeft snel zijn vorm en zijn ritme teruggevonden. Het is een voortreffelijke prof. Er is inderdaad bijna elke dag belangstelling voor hem, van alle kanten, maar wij gaan ons geweer nu niet van schouder veranderen. We weten hoe belangrijk zijn tijd bij Anderlecht voor hem is.”

Jestrovic zet zijn pionnen slim neer, met alvast een oog op morgen. “Benfica is naar hem komen informeren, ja.” De Portugezen hebben net Lazar Markovic aan Liverpool verkocht. De weg die Mitrovic volgt, zou moeten gelijken op die van Markovic, die in Liverpool een contract voor vier jaar tekende. De prijs die daarmee gemoeid was: 25 miljoen euro. “Maar die twee zijn niet met elkaar te vergelijken”, zegt Spira Grujic. “Markovic is een flankspeler, Mitrovic is een diepe spits en veruit onze beste afwerker. Beiden tonen wel hoe sterk onze jeugd is. Ik zie overal talent, maar de clubs zitten op zwart zaad. Om hun boekhouding aan te zuiveren staan ze hun beste jongeren af aan agentschappen, die hen soms nog een jaar of twee in Servië laten voetballen. Dat was het geval voor Markovic, die Partizan vijf miljoen euro opbracht. Maar de meerwaarde wordt nu opgestreken door het agentschap en door Benfica.”

Jestrovic werkt samen met het agentschap Stellar Group, dat onder anderen ook Gareth Bale in zijn portefeuille heeft. Maar het is Jestrovic die de touwtjes in handen houdt, meer dan Stellar Group. De banden tussen de makelaar enerzijds en de speler en zijn familie anderzijds zijn heel stevig. De keuzes van Jestrovic, die scheep ging met Anderlecht, blijken oordeelkundig te zijn en zo verwierf hij het vertrouwen van de familie Mitrovic. Niets gebeurt zonder de goedkeuring van Jestrovic. Mitrovic wordt ook in de gaten gehouden door Arsenal en Chelsea – José Mourinho heeft het wel voor hem en was vol lof na het EK 2013 voor U19, waar hij tot beste speler werd verkozen. Heeft Mitrovic al het niveau om zich in Engeland te onderscheiden?

Prioriteit Anderlecht

“Hij is in elk geval op weg om de nodige bagage te verwerven waarmee hij op een mooie dag kan slagen in de Premier League, of misschien eerder nog in de Bundesliga, die hem volgens mij beter moet liggen”, zegt Jovanovic. “Toen Romelu Lukaku bij Chelsea tekende, was ik een van de eersten om te zeggen dat die geknipt was voor het Engelse voetbal. Hij slaagde er niet in door te breken bij Chelsea, maar dat heeft hem niet gekraakt. Hij kreeg een verdiende transfer naar Everton en telt momenteel echt mee in de Premier League. Mitrovic is ook sterk met het hoofd en een gevaar in de grote rechthoek, maar – ook al moet hij scoren om iets te betekenen – hij is meer dan een targetman. Zijn andere kwaliteiten, zich laten terugzakken, passen, zullen mettertijd ook wel duidelijk worden.”

De clan Mitrovic denkt er niet aan om het paard achter de wagen te spannen. “Dit is nog maar het seizoen van de bevestiging”, zegt zijn vader. “We krijgen dagelijks aanbiedingen uit heel Europa, maar momenteel is er slechts één prioriteit en dat is Anderlecht. Dankzij Jestrovic heeft mijn zoon een contract van vijf jaar kunnen tekenen. In principe zullen we daar nog één jaar bijdoen. De onderhandelingen verlopen in een opperbeste sfeer, wat aangeeft hoe tevreden iedereen is. Anderlecht heeft een balans gevonden en Aleksandar ook. Anderlecht heeft kosten noch moeite gespaard om zijn integratie in een nieuwe ploeg en een nieuw land te vergemakkelijken. Ze hebben zelfs een Servische dame ingehuurd om Aleksandar te helpen als er probleempjes zijn. John van den Brom steunde hem en luisterde naar hem en hij komt evengoed overeen met Besnik Hasi, die bovendien ook Servo-Kroatisch spreekt. Dat Aleksandar zo veel progressie maakt, verbaast me niet, er schuilt veel individuele en collectieve arbeid achter. De dag dat hij vertrekt, zal hij naar Engeland gaan. Dat is altijd zijn doel geweest. Op dat moment – of het nu aan het einde van het seizoen 2014/15 of later is – zal hij ongetwijfeld alles wat Anderlecht voor zijn carrière betekend heeft naar waarde weten te schatten.”

Aleksandar Mitrovic neemt binnenkort deel aan de tweede Champions League uit zijn loopbaan. Zijn voormalige club Partizan Belgrado werd net als vorig seizoen uitgeschakeld in de voorrondes (dit keer tegen het Bulgaarse Ludogorets: 0-0 uit, 2-2 in Servië). Een jaar geleden liep een ruig uitziende fan het veld op om bij de kapitein van Partizan de aanvoerdersband af te rukken. Dit keer betaalde Branislav Trajokovic zijn rode kaart wegens een slag aan een tegenstander (mede de oorzaak van de eliminatie) behoorlijk duur: de club verbrak zijn contract. Partizan Belgrado heeft een geweldige jeugdopleiding, maar rustig is het er nooit. Dan is de werkomgeving in Anderlecht heel wat minder woelig, ook dat was iets dat Mitrovic goed kon gebruiken.

Sleutelspeler van Advocaat

Zvonko Varga, oud-speler van FC Liège en FC Seraing, was een tijdje coach van Teleoptik, waar Partizan zijn beste jongeren stalt, maar is nu opnieuw assistent bij de Servische landskampioen. Hij heeft Mitrovic aandachtig opgevolgd en diens progressie bij Anderlecht verrast hem niet: “Aleksandar concentreert zich op zijn werk. Ik heb zijn wedstrijden op tv bekeken: hij speelt zonder problemen samen met zowel Gohi Bi Cyriac als Matías Suárez. Het is een goalgetter, maar geen egoïstische. Ik vind hem nu serener dan een jaar geleden. Volgens mij kan hij in verschillende systemen spelen, hij zal zijn waarde tonen zowel in een 4-4-2 als in een 4-3-3. Aangezien hij robuust is en vaak op de juiste plaats staat, ligt het Belgisch voetbal met de vele kopduels hem momenteel erg goed. Het is de ideale opstap naar een volgend niveau.

“Hij wordt zonder twijfel een van de sleutelspelers van de nieuwe Servische bondscoach, Dick Advocaat, die een beroep zal doen op jongeren om een nieuw team mee op te bouwen. Hij zal streng met hen omgaan. Wat Mitrovic betreft: met de Belgische competitie, de Champions League en de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 zullen de wedstrijden elkaar snel opvolgen, zeker voor een jongen van negentien. Maar bij ons hebben ze al snel begrepen dat de grote afspraken hem niet afschrikken. Hij wordt steeds sterker bij Anderlecht. Hij timmert al een tijdje aan de weg en die weg kan hem ver voeren.”

DOOR PIERRE BILIC – BEELDEN: BELGAIMAGE

“Hij is op weg om de nodige bagage te verwerven waarmee hij op een mooie dag kan slagen in de Premier League of de Bundesliga.” Milan Jovanovic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier