‘Hun hoofd moet vrij blijven’

Met een korte en heldere analyse blikte de Serviër Aleksandar Jankovic (36) na zijn debuut als hoofdtrainer bij Lokeren OV terug op de partij tegen Standard. Voor rust werd zijn team overdonderd, in de tweede helft werden drie kansen onbenut gelaten. Een logische 1-0-nederlaag dus.

Hoe groot was de honger om opnieuw aan de slag te gaan als coach?

Aleksandar Jankovic: “Het kriebelde. ( brede grijns) Ik was een vrij man, dus twijfelde ik geen moment. Op vraag van de Servische bondscoach verrichte ik wat scoutingswerk. Een leuke afwisseling, want ik ben vooral een man van het veldwerk. Niks is leuker dan de geur van gras en spelers die zich uitsloven, maar tegelijk amuseren.”

Het is pas de tweede maal dat je zelf sportief eindverantwoordelijke bent, na een eerdere tweede plaats met RS Belgrado. Wat leerde je uit die ervaring?

“Na een heel correcte samenwerking van zes en een half jaar als assistent van Slavo Muslin was ik duidelijk klaar voor die stap. Ik ontvlucht nooit mijn verantwoordelijkheid en neem zelf veel initiatief. Spelers kunnen fouten maken, maar ze moeten eerlijk blijven en mij recht in de ogen kunnen kijken. Wederzijds respect tonen en de waarheid spreken, dat staat altijd voorop.”

Je wil een open communicatie?

“Met een klare uitleg kan je ver geraken. Het Franse model. Als trainer kan je duizend dingen vooraf absorberen en opslaan, naar je spelers toe moet je de tactische info heel beperkt houden. Twee tot maximaal drie aandachtspunten. Hun hoofd moet vrij blijven, ze moeten kunnen terugvallen op hun intuïtie en concentratie. In principe zijn spelers 95 procent bezig met zichzelf en slechts 5 procent met de tegenstander.”

Tegen Standard vroeg je om meer agressiviteit, een hoge balcirculatie en veel beweging zonder bal?

“Dat zijn basisprincipes, hé. ( flauw lachje) Ik zag dat we voor rust tactisch veel moeilijkheden ondervonden met hun pressing. Als je niet kort genoeg bij je man staat, geef je kansen weg. Zo simpel is voetbal.”

Welke persoonlijke accenten wil je leggen?

“Dat is moeilijk te preciseren. Een stevige organisatie neerzetten, hetgeen Rafa Benítez sterk beheerst met Liverpool, en dan rekenen op de efficiëntie van de aanvallers. Maar tevens ook de talentvolle jeugd een kans geven, zoals Arsène Wenger aantoont bij Arsenal. Dat vergt tijd, net zoals het inslijpen van automatismen. Ik was verheugd door de sterke invalbeurt van Stijn De Wilde, die met zijn gretigheid voor een meerwaarde zorgde. Lokeren moet een team worden dat het spel in handen neemt, geen afwachtende houding aanneemt.”

Hoe ga je jouw sterkhouders Copa en Doll proberen te overtuigen te blijven?

“Met argumenten. OlivierDoll is aanvoerder, maar ook dé leider en sportief nog te belangrijk om al te stoppen. Hij heeft nog de benen voor een extra seizoen. Copa is een uitzonderlijk talent, met de juiste mentaliteit. Een echte winnaar. Met zo’n ingesteldheid trek je de rest mee. Het verschil tussen een gewone en een supervoetballer zit hem in het hoofd en hart. Kunnen we Copa houden, dan is hij nu al de grootste versterking naar volgend seizoen toe.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier