Op de laatste dag van het trainingskamp moesten de spelers van FSV Mainz 05 het stellen zonder hun trainer, want die zat al in Duitsland voor een tv-opname van de ZDF. Voor het programma Die grosse Fusball-WM-Show vertoefde de 38-jarige Jürgen Klopp in het selecte gezelschap van Lothar Matthäus, Paul Breitner, Johan Neeskens en Berti Vogts. Eigenlijk vormde de succestrainer van FSV Mainz 05 het buitenbeentje, maar zijn aanwezigheid had een gegronde reden : zijn uitgebreide voetbalkennis en analytisch vermogen, die ervoor zorgt dat hij straks op het WK als cocommentator voor de Duitse tv zal fungeren.

Klopp, die tussen 1990 en februari 2001, 325 wedstrijden speelde voor de club, werd de laatste jaren een cultfiguur in Mainz. Zeker nadat hij in 2004 de ploeg naar de Bundesliga loodste. Vorige week maakte manager Christian Heidel bekend dat de overeenkomst van Klopp, net als dat van zijn vaste assistenten Zeljko Buvac en Stephan Kuhnert, tot 2008 werd verlengd. “We willen als club stap per stap groeien en Jürgen speelt een sleutelrol in dat proces. Hij is de verpersoonlijking van de continuïteit die we beogen”, zei Heidel.

“Mainz is een fantastische club waar ik de kans kreeg om mijn trainersloopbaan te starten”, stelde Klopp. “De laatste jaren kenden we een explosieve groei in onze ontwikkeling. Maar het belangrijkste is dat we onze eigen identiteit nooit verloochenden. Daarom zie ik ook weinig redenen om van ploeg te veranderen.” Drie andere teams polsten de laatste weken naar zijn diensten, maar manager Heidel reageerde bijzonder alert op de interesse. Hij overhandigde Klopp tijdens de eindejaarsperiode een brief met daarin de volgende toezeggingen : een loonsverhoging (Klopp krijgt straks een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro), voor volgend seizoen een aantal nieuwkomers en de uitbouw van een vast scoutingsteam van vijf personen die in twintig landen zullen zoeken. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Klopp drie uur later zijn contract, dat ook geldt voor de tweede Bundesliga en geen opstapclausule bevat, ondertekende.

Willy Sagnol (28), in 2000 door Bayern München weggehaald bij Monaco, liet zijn contract openbreken tot 2010. De Franse international werd eerder gelinkt aan Juventus.

Werder Bremen lichtte de optie op Jelle Van Damme niet, zodat de Rode Duivel op het einde van het seizoen in principe terugkeert naar South-ampton, waar hij nog tot 2008 onder contract ligt.

FC Nürnberg contracteerde de Braziliaanse verdediger Glauber (22), die wordt gehuurd van Palmeiras, en de Deense linkerflankspeler Jan Kristiansen van Esbjerg fB.

Leverkusen contracteerde de Tsjechische jeugdinternational Michal Papadopulos (20), die overkomt van Banik Ostrava, tot 2009.

Duits international Gerald Asamoah verlengde zijn contract bij Schalke 04 tot 2008. Inmiddels raakte ook bekend dat Rudi Assauer vanaf volgend seizoen de nieuwe president wordt. Zijn taken als sportief manager zouden worden overgenomen door Andreas Müller.

Arminia Bielefeld haalde de 22-jarige jeugdinternational Ioannis Masmanidis, een aanvallende middenvelder, weg bij Karlsruher SC. De Poolse international Artur Wichniarek (28) keerde terug, na een mislukte passage bij Hertha BSC.

MSV Duisburg wil zijn kern afslanken. Jürgen Kohler, de nieuwe trainer, deelde Kai Michalke, Josef Ivanovic en Nasir El Kasmi mee dat ze naar een andere club mogen uitkijken. Met de Roemeense international Mihai Tararache (FC Zürich, tot 2008) en Marco Caligiuri (VfB Stuttgart, tot 2007) werden twee nieuwe middenvelders aan de selectie toegevoegd.

VOLGENDE SPEELDAG

27/01 Bielefeld – Werder Bremen, Hertha BSC – Hannover, Leverkusen – Frankfurt, M’gladbach – Bayern M., Dortmund – Wolfsburg, Kaiserslautern – Schalke 04, Stuttgart – Duisburg, Mainz 05 – Köln, Nürnberg – Hamburg

TOPSCHUTTERS

1. Klose (Werder Bremen) 16 goals ; 2. H. Altintop (FC Kaiserslautern) 13 goals ; 3. Smolarek (Bor. Dortmund) 11 goals ; 4. Klimowicz (Wolfsburg) 9 goals ; 5. o.a. Makaay (Bayern München) 8 goals.JURGEN KLOPP (rechts) Met Benjamin Auer, Otto Addo en Antonio da Silva.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier