Wordt het niet tijd dat Italië nog eens een groot toernooi wint ?

Alessandro Nesta : “Daar ben ik het helemaal mee eens. Al lang wordt de Serie A bestempeld als een van de beste en de moeilijkste kampioenschappen ter wereld. Helaas heeft de nationale ploeg daar nog nooit optimaal van kunnen profiteren. Dat is dubbel onbegrijpelijk als je ziet hoezeer het Italiaanse voetbal wemelt van het talent. Hoog tijd dat we met dit team eens een prijs pakken.”

Was je tevreden met de lottrekking ?

“Ik moet toegeven dat ik in eerste instantie dacht : dit kon een pak slechter. Maar het voorbije WK leerde dat niet noodzakelijk de beste ploegen op papier het verst in het toernooi doordringen. Zweden, Denemarken en Bulgarije zijn Brazilië niet. Maar het blijven wel goede ploegen. Neem nu Denemarken. We kennen wel veel van de Deense internationals, maar weten wij veel hoe zwaar die Denen als ploeg wegen. Het zijn alleszins goede spelers, sommigen zitten bij Europese topclubs. Van Bulgarije weet ik ook weinig, behalve dat ze een enorme traditie hebben. En Zweden ? Hun resultaten van de laatste tijd spreken boekdelen.”

Veroorzaakt de teleurstelling over de vorige twee campagnes – Euro 2000 en WK 2002 – een extra motivatie ?

“Het waren twee opdoffers van formaat. Vooral in 2000 was de ontgoocheling groot. We hadden de overwinning al op zak. Dertig seconden voor het einde van de reguliere speeltijd van de finale maakten de Fransen de gelijkmaker. Doodzonde. We wisten dat we een team hadden om een grote titel binnen te halen. Dat hebben we nog altijd.”

Wat liep er verkeerd op het WK ?

“Verschillende dingen. We kenden een goede start. Dan kregen we af te rekenen met blessures, schorsingen en andere problemen. Het was een vreemd WK, waarin kleine teams ver raakten, zoals de gastlanden Japan en Zuid-Korea. Teams vooral met voetballers die veel minder wedstrijden moeten spelen dan wij en die daardoor veel frisser aan zo’n groot toernooi begonnen dan de Europese ploegen die net een seizoen van zeg maar zestig wedstrijden achter de rug hadden.”

Veel waarnemers vinden dat Italië zichzelf in de problemen bracht door te defensief te spelen.

“Akkoord. Maar we zullen op het EK in Portugal een ander voetbal brengen. Onze speelwijze is de afgelopen seizoenen grondig veranderd. Het is veel offensiever geworden. Je kunt niet meer vier middenvelders en slechts één spits opstellen, zoals we vroeger wel eens deden.”

In de eerste wedstrijd moet je Jon Dahl Tomasson bewaken, je ploegmaat bij AC Milan.

“Niemand kan beter dan ik inschatten hoe goed hij is : ik speel wekelijks tegen hem op training. Hij trekt wel duizend spurtjes in één match. Geen moment staat hij stil. Als verdediger tegen Tomasson ken je geen seconde rust.”

Wat heeft Italië nodig om Europees kampioen te worden ?

“We moeten blessurevrij in Portugal aankomen en met nog energie in voorraad. Hopelijk zijn we nog niet helemaal opgebrand. Verder heb je een vonk nodig die overslaat, waardoor je als team beseft dat je het toernooi kunt winnen. En een dosis geluk onderweg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier