Blijkbaar is het bon ton de balartiest Alin Stoica de grond in te boren. Graag had ik enkele ongenuanceerde, onjuiste of irrelevante commentaren rechtgezet.

,,Stoica haalt geen rendement.” Vergelijk het aantal goals en assists van zijn voet met het aantal speelminuten dat hem gegund werd, en je stelt vast dat dit onzin is. Welke wesp Hugo Broos gestoken heeft om zoiets te zeggen, ik weet het niet. Meermaals trok Stoica bij invalbeurten scheve situaties recht voor Anderlecht. Zo nog in december jl. tegen Broos’ Moeskroen. Kort geheugen, Hugo ?

,,Stoica was niet eens basisspeler bij Anderlecht.” Elke trainer die hem op de bank zette ( Vandereycken, Haan, Dockx, Anthuenis) kwam daar naderhand op terug. Overigens bood procentueel gezien niemand offensieve vrijbuiter Stoica zoveel speelgelegenheid als de voor angsthaas en organisatiefreak versleten René Vandereycken.

,,Stoica is lui en toont geen greintje trainingsijver.” Een irrelevant verwijt. Op training worden geen prijzen uitgedeeld (tenzij misschien Anthuenis’ Neerpede Cup…). Als spelers er in de wedstrijden staan, is het aanvaardbaar en zelfs verstandig dat ze zich op training sparen.

,,Stoica is te weinig aanwezig in een match om een spelmakersrol te claimen.” Klopt ten dele, maar hij is jong en kan nog groeien. Bovendien kan je hem perfect als verrassend naar binnen zwenkende flankspeler opstellen (à la Goor) of als een nummer 9,5′ (à la Degryse, Del Piero, Baggio). Dat heeft hij al bewezen.

,,Stoica is nukkig en verwend en Club haalt miserie met hem binnen.” Het dada van Michel Verschueren en Lorenzo Staelens. Verschueren heeft als oude man kennelijk last met een jongere, mondige generatie die niet naar zijn pijpen danst – rememberAhmed Hossam. En was het Staelens niet die zelf ook (in omgekeerde richting) wegens een contractueel meningsverschil naar de aartsvijand trok ?

,,Stoica is geen speler voor Club Brugge.” Technische flitsenvoetballers die bij Brugge de wet dicteren, het zou inderdaad een stijlbreuk betekenen. Anderzijds : is hij niet net het soort speler dat ze missen? En hebben Degryse en andere Anic‘en niet aangetoond dat zo’n voetballers Club wél van dienst kunnen zijn ?

,,Stoica ligt slecht in de groep.” In meerdere professionele situaties worden mensen geconfronteerd met collegae voor wie ze het niet hebben. Wie prof is, zet zo’n overwegingen opzij en probeert om samen het gezamenlijke doel te bereiken.

,,Stoica is een geldwolf.” Stoica vroeg naar verluidt het jaarloon van Zetterberg destijds (24 miljoen frank), wat nog altijd minder is dan De Bilde. Hoezo, te hoog gegrepen voor Anderlecht ? Hoe verklaar je dan dat een kapitaalarmere vereniging als Club Brugge dit geld blijkbaar wel kan verzamelen ?

Kortom, Anderlecht zal Stoica missen. Veel succes, Alin, maar hou je een beetje in zodat Brugge geen landskampioen wordt. Ik vraag me nu al af wat er in het hoofd van Roger Vanden Stock zal omgaan de dag dat je voor Brugge scoort in de Champions League. Misschien dat hij dan zijn blunder beseft.

Jeroen Tanésy, Schiplaken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier