T-Mobile haalt niet alleen de grove borstel door zijn rennersgroep, ook binnen de omkadering staat het team voor een nieuw tijdperk. Bob Stapleton, de nieuwe manager van de Duitse topploeg, ging bij de concurrentie shoppen naar gemotiveerde ploegleiders en legde de ex-renners Tristan Hoffman (CSC) en Allan Peiper (Davitamon-Lotto) vast voor volgend seizoen. “Dit is een geweldige uitdaging voor mij”, reageert Allan Peiper. De Australische voormalige meesterknecht van Peter Post, die na zijn carrière jaren uit de wielrennerij verdween, was pas twee seizoenen aan de slag bij Davitamon-Lotto. “Ik ben heel gelukkig geweest bij dat team ; de voorbije twee jaar heb ik er bijzonder veel geleerd en ik ben de mensen van Davitamon-Lotto erg dankbaar voor de kansen die ze mij gegeven hebben.”

Waarom vertrek je dan ? Nood aan een nieuwe uitdaging ?

Allan Peiper : “Ik wou niet per se weg bij Davitamon-Lotto, maar de kans die ik nu bij T-Mobile krijg, is te mooi om te laten liggen. Iedereen kent T-Mobile als de sterrenploeg met het grote budget, waar de beste renners ter wereld samengebracht worden. Maar met geld koop je nog geen ploegfilosofie en dat heeft de bedrijfsleiding van T-Mobile ingezien. Daarom wordt volgend jaar het roer helemaal omgegooid en het is mijn taak om die nieuwe ploeg vanaf de basis mee op te bouwen. Het is voor mij persoonlijk ook een stap voorwaarts. Bij Davitamon-Lotto had ik niet de kans om de echt grote wedstrijden, genre Ronde van Vlaanderen of Tour de France, mee te maken. De voorkeur ging altijd – en ik had daar begrip voor trouwens – naar de Belgische ploegleiders. En zeker nu men Roberto Damiani, een goede vriend van Cadel Evans, gaat aantrekken, leek ik voorgoed voorbestemd om enkel de kleinere koersen te mogen rijden.”

Welke filosofie gaat T-Mobile dan voortaan volgen ?

“Om te beginnen gaan we evolueren van een voornamelijk Duitse ploeg naar een internationaal team. T-Mobile maakt zestig procent van zijn winst in de Verenigde Staten, het is dan ook logisch dat het team zich zeker ook op die markt wil richten. Het tweede grote verschil is dat er met duidelijk afgelijnde objectieven zal worden gewerkt en dat men niet zoals vroeger louter de beste en duurste renners zal proberen aan te trekken – het nieuwe team Astana is de rol van T-Mobile wat dat betreft trouwens aan het overnemen. Het management gaat voor het seizoen heel duidelijk aangeven waar men verwacht dat de ploeg moet scoren. Op basis daarvan stellen we ons team samen.”

Het lijstje renners dat vertrekt bij T-Mobile is indrukwekkend. Maak je je geen zorgen voor komend seizoen ?

“Zo somber ziet het er nochtans niet uit, vind ik. Met Servais Knaven, Roger Hammond ( beiden nieuw bij het team, nvdr) en Andreas Klier beschikken we bijvoorbeeld over de ruggengraat van een stevige ploeg voor de klassiekers. Ik hoor dat men nog een paar sprinters wil aantrekken, men is bezig met een paar hele goeie Spanjaarden ( naar verluidt gaat het om Alberto Contador en Luis Leon Sanchez Gil, nvdr). En Michael Rogers, de jongste renner die dit jaar de top tien haalde in de Tour, is gebleven. Nee, ik zie echt weinig redenen om pessimistisch te zijn.”

DOOR JEF VAN BAELEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier