Hertha Berlijn wil af van rode lantaarn.

Een opmerkelijke situatie bij Hertha Berlijn: in één week werkte de club uit de hoofdstad drie wedstrijden af onder drie verschillende trainers. De match tegen Hoffenheim, waar Hertha met de billen bloot ging en vijf doelpunten om de oren kreeg, was de laatste wedstrijd waarbij de Zwitser Lucien Favre op de bank zat. Nadat Favre de bons kreeg, nam beloftetrainer Karsten Heine tijdelijk over voor de Europa Leaguewedstrijd tegen Sporting Lissabon op donderdag (1-0 verlies). Op zaterdagnamiddag werd dan Friedhelm Funkel aangesteld, die de twijfelachtige eer kreeg om een dag later al meteen tegen coleider Hamburg te debuteren als Herthacoach.

Funkel, die een contract tekende voor de rest van het seizoen met optie op nog twee bijkomende jaren, wacht de lastige taak om Hertha Berlijn weg te krijgen van de laatste plaats in het klassement. Op de thuisoverwinning tegen Hannover op de eerste speeldag na, konden de Berlijners dit seizoen nog geen enkel punt rapen.

Hertha Berlijn is de vijfde club die Funkel in de Bundesliga onder zijn hoede heeft. Zijn debuut op het hoogste niveau maakte hij bij Duisburg, daarna volgden passages bij Rostock en FC Keulen (dat onder Funkel in 2003 promoveerde naar de Bundesliga). De voorbije vijf jaar bracht de ex-speler van Kaiserslautern door op de bank van Eintracht Frankfurt. Eind vorig seizoen koos Funkel zelf om daar op te stappen.

Het bestuur gaat ervan uit dat Funkel voor de hoognodige ommekeer kan zorgen bij Hertha Berlijn: “Funkel is een echt kind van de Bundesliga en heeft 18 jaar ervaring als trainer”, aldus Herthamanager Michael Preetz. “We zijn ervan overtuigd dat Hertha zich met hem zal kunnen herpakken.” Funkel zelf predikt voorlopig voorzichtigheid: “Verwacht geen mirakels in de eerste weken, er zal tijd nodig zijn om uit de negatieve spiraal te raken.”

Bayern München kon vorig weekend opnieuw niet winnen. De ploeg van Louis van Gaal raakte zonder Ribéry en Robben niet verder dan een 0-0-gelijkspel tegen Keulen.

Vorige week overleed de voormalige Duitse international Rolf Rüssmann op 58-jarige leeftijd. Rüssmann voetbalde in 1973 enkele maanden voor Club Brugge, maar maakte vooral naam als speler van Schalke 04. De verdediger speelde 453 wedstrijden in de Bundesliga en verzamelde 20 caps voor de Mannschaft. Later werd hij manager van onder meer Mönchengladbach, Stuttgart en Dortmund.

Mainz blijft na de 2-1-zege tegen Hoffenheim bovenin meedraaien. Aristide Bancé scoorde het tweede doelpunt voor Mainz, Peter Van der Heyden werd een invalbeurt van tien minuten gegund.

In de Champions League kon geen enkele Duitse ploeg vorige week de drie punten rapen. Wolfsburg kwam op voorsprong in Old Trafford, maar verloor uiteindelijk met 2-1. Bayern München en Stuttgart deelden de punten met respectievelijk Juventus en Unirea. In de Europa League konden Werder Bremen (tegen Athletic Bilbao) en Hamburg (tegen Tel Aviv) wel winnen. Hertha Berlijn, ook in de competitie op de sukkel, verloor van Sporting Lissabon.

Schalke 04 won vlot van Eintracht Frankfurt, het eerste doelpunt werd gescoord door Gerald Asamoah. Het was het eerste doelpunt voor de voormalige Duitse international sinds december 2008.

De Portugese middenvelder Maniche van FC Keulen wordt drie wedstrijden geschorst voor zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Bayer Leverkusen. Maniche werd uitgesloten voor een venijnige trap op het middenrif van Arturo Vidal.

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier